Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Çocuğun Anneden Ayrılma Korkusu: Çocuğum Benden Ayrılmak İstemiyor (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/58692-cocugun-anneden-ayrilma-korkusu-cocugum-benden-ayrilmak-istemiyor.html)

Jaqen 30.09.2013 14:04

Çocuğun Anneden Ayrılma Korkusu: Çocuğum Benden Ayrılmak İstemiyor
 
Çocuğun Anneden Ayrılma Korkusu: Çocuğum Benden Ayrılmak İstemiyor

Anneden ayrılma korkusu bebeklikten itibaren başlar. Bu her çocukta farklı derecededir. Bazı çocuklar bebeklikten itibaren bunu daha çok hisseder. Bazı çocuklarda ise bu duygu o kadar yoğun yaşanmaz ve hafif atlatırlar. Ayrılık korkusu okul çağında ya da çalışan annelerin çocukların da görülebilir. Fakat bazı çocuklar annesinin işe gitmesini sakin biçimde karşılar. Çocuğa bunu uygun bir dille anlattığınızda çocuk anlar ve durumu kabullenir.

Çocuğun Anneden Ayrılma Korkusu



Bebek için yaşamın ilk yılları anneye bağımlı olduğu dönemdir ve çocuk henüz anneden ayrılmaya hazır değildir. Çocuğun dünyasında anne merkezdir ve anne olmadığında çocuğun dünyası yıkılır. Çocuk anneyi kendine bir güvence görür, annesi olduğunda ona bir şey olmaz, hiçbir tehlike yaklaşamaz gibi hissederler. Kendi bağımsızlığını kazandığı zaman dahi annesini çevresinde görmekten çocuk hoşlanır. Bu durum üç yaşına kadar böyle devam eder. Çeşitli becerilerin kazanıldığı dönem olan üç yaş, anneden ayrılmaya başlanan ve çeşitli sosyal ilişkilerin kurulduğu bir dönemdir. Çocuk bu dönemde arkadaşlık ilişkilerine ağırlık verebilir. Kendine oyun oynamak için arkadaş aramaya başlar. Anneye olan düşkünlük tamamen bitmez fakat eskisine oranla biraz daha azalır. Bazı çocuklarda anneye olan düşkünlüğün azalması daha uzun zaman alır.

Çocuk üç yaşını geçmiş ve halen anneye karşı bağımlı ise anne ve baba tutumunun incelenmesi gerekir. Çünkü aşırı koruyucu tutum sergileyen ebeveynler çocuklarını kendilerine bağımlı biçimde yetiştirir. Çocukta güven duygusu oluşamaz ve büyük bir korku başlar. “annem beni bırakırsa ne yaparım? Annemden ayrılmak istemiyorum” gibi düşünceler oluşabilir.

Bu gibi düşüncelerin oluşmaması için çocuğu özgür bırakmak gerekir. İlk olarak her şeyi ben yapıyım düşüncesini kafanızdan atmalısınız. Çocuğa yaşına uygun sorumluluklar vermelisiniz. Örneğin sabah kalkınca el ve yüzün yıkanması gerektiğini anne çocuğa anlatmalı ve diğer günlerde çocuk kendi başına bu işi yapmalıdır. Aynı şekilde yemek yemek ya da giyinmek gibi işleri çocuğun kendi başına yapmasına izin verilemelidir. “Aman çocuğum sen giyinemezsin, dur ben yemeğini yedireyim” gibi yaklaşımlar yanlıştır. Bu sadece çocuğun size bağımlı yetişmesini sağlar. Böyle bir çocuk annesinin yanından ayrılmayan, annesinin yokluğuna dayanamayan, arkadaş çevresi kuramayan, sürekli ağlayan, mırıldanan, güvensiz ve korkak davranan bir çocuk haline gelir. Bu sadece çocukluk döneminde değil; okul çağında hatta yetişkinlikte dahi böyle devam eder.

Anneden Ayrılma Korkusunu Yenmek İçin Neler yapılabilir?

İlk olarak kararlı ve tutarlı olun. Geri adım atmayın.

Bir yere gidecekseniz çocuktan gizli evden çıkmayın. Bu onda hayal kırıklığına neden olur. Çocuğunuza anlatın, nereye niçin gittiğinizi ve geri döneceğinizi söyleyin.

Okula başladığında ilk günler yanında olun. Onunla sürekli konuşun. Neler yaptığını anlatmasını isteyin.

Çocuğun anne ve babaya bağımlı olmaması için çocuğunuza sorumluluklar verin. Kendi işlerini kendisinin yapmasını sağlayın.

Çocuğunuzu anlamaya çalışın. Onu dinleyin, isteklerine saygı duyun.

Aşırı koruyucu kollayıcı davranmayın. Sürekli çocuğunuzu uyarmayın. Büyüdüğünü ve bazı işleri tek başına yapabileceğini fak edin ve ona göre davranın.

Sürekli yanınızda olmasını istemeyin. Arkadaşlarıyla dışarıda gezmesine oyun oynamasına izin verin.


Saat: 17:45

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.