Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Çocuk Hastalıkları: Çocuk Felci Belirtileri ve Tedavisi (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/58908-cocuk-hastaliklari-cocuk-felci-belirtileri-ve-tedavisi.html)

Jaqen 01.10.2013 16:02

Çocuk Hastalıkları: Çocuk Felci Belirtileri ve Tedavisi
 
Çocuk Hastalıkları: Çocuk Felci Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk felci bıraktığı arızalar nedeniyle gelişmiş ülkelerde en korkulan hastalıklardan biridir. Hastalığın oluşum nedeni bir virüs cinsinin bulaşmasıdır. Çocuk felci hastalığının en sık görüldüğü mevsim sonbahardır. Bu hastalığa çocuklar kadar büyükler de yakalanabilirler. Hastalık insandan insana çok ender olarak bulaşır. Hastalık nedeni olan virüsler lağım sularından geçerler ve sinek gibi haşereler tarafından yiyecek maddelerine bulaştırılırlar. Virüsün giriş kapısı sindirim sistemidir.

Çocuk felci virüsünün bulaştığı kişilerden yalnızca çok azı hastalanır.

Çocuk Felci Neden Olur? Çocuk Felcinin Sebepleri

Hastalığı başlatan etkenler şunlardır: Aşırı yorgunluk, yolculuk, ıslanma, yaralanmalar ve ameliyatlar (özellikle bademcik ameliyatları, sezaryen).

Virüs önce bağırsakta çoğalır, sonra kan dolaşımıyla motor sinir sistemine ulaşır ve buradaki sinir hücrelerini yıkar.

Kuluçka devresi: 4-10 gün.

Çocuk Felci Belirtileri: Çocuk Felci Nasıl Anlaşılır?



Çocuk felcinin belirli devreleri vardır ve hastalığın başlangıç devresi soğuk algınlığı, ateş, baş ağrısı, halsizlik, terleme, iştahsızlık ve bazı durumlarda da bağırsakların mikroplanmasıyla başlar. Bir iki gün sonra belirtilerin görülmediği 1-9 günlük ateşsiz devreye geçilir. Bundan sonra ateş tekrar yükselir ve başlangıç devresindeki belirtiler daha güçlü olarak yeniden görülür. Bunlara ek olarak menenjitte olduğu gibi boyun kaslarında tutukluk, derinin aşırı duyarlığı ve ışığa karşı duyarlılık ya da genel kas kasılmaları, halsizlik, isteksizlik, her harekete tepki gösterme gibi belirtiler ortaya çıkar. Genel olarak bu virüslerin harekete geçmesinden 2-5 gün sonra oluşan felçler çocuk felci teşhisini kuşkuya yer vermeyecek şekilde kanıtlar. Bazı durumlarda felç, ateş düştükten sonra görülür ve hasta ertesi gün uyandığında felçli olduğunu anlayabilir. Bacaklar, ilk felç olan organlardır. Yutkunma, konuşma güçlüğü yaratan ve solunum temposunu değiştiren solunum yolları felci ölüme neden olabilir. Felçli bölgelerde kan dolaşımı çok zayıf olacağından deri kuru ve soğuktur, aynı zamanda deri kırmızıya çalar morumsu bir renk alır. Kimi zaman felç durumu ortaya çıktıktan sonra deride gerilmeler görülür. Hastalığın tamamen iyileşmesi, hastalığın seyrine göre değişir. Ama yine de felçlerde iki yıldan önce bir gerileme görülmez.

Çocuk Felcinin Gelişimi

Felç, hastalığın her devresinde oluşabileceği gibi hiç görülmeyebilir. Hafif vakalarda hastalık felç olmadan seyreder. Beyindeki hayati merkezlerin etkilenmesi ve sonuç olarak felç, ölüm tehlikesi doğurur. Ölüm, yüzde 1,4-10 oranında değişir. Felçlerin yalnız yüzde 10′u geçebilir ve yaşam boyu felçli kalma olasılığı vardır.

Çocuk Felci Tedavisi: Çocuk Felci Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi: Hastalık nedeni olan virüse karşı etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak, çocuk felci teşhisi kesinleşince ya da bu hastalıktan kuşkulanınca hasta hemen dinlenmeye çekilmelidir, çünkü felç genellikle aktif kaslarda görülmektedir. Ağrılar için aspirin ya da ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Kaslarda ve deride oluşabilecek arızaları önlemek amacıyla hastanın yatış şekline dikkat etmeli ve yatış şekli sık sık değiştirilmelidir. Hastaya kuvvetli ve bol vitaminli gıda verilmelidir. Gerektiği takdirde yapay solunum uygulanmalıdır. Hastalığın bıraktığı izleri azaltabilmek ya da yok edebilmek, kaslara eski canlılığını kazandırabilmek için masaj, çeşitli banyo ve ısı uygulamaları ve kas hareketlerini kapsayan bir tedavi yöntemi öngörülmelidir. Yalnız bu uygulamalar sırasında hastanın isteklenme- si ve çaba göstermesi mutlaka gereklidir. İki yıl geçtiği halde düzelme görülmezse, sinirlerin ameliyatı yönüne gidilebilir ya da yardımcı ortopedik araçlar kullanılabilir.

Çocuk Felcinden Nasıl Korunulur?

Hasta ayrılmalıdır. En küçük bir kuşkuda sağlık kuruluşlarına haber verilmelidir. Hastalığın salgın olması halinde şu önlemlerin alınmasına salık verilebilir: Elleri sık sık yıkamak, sebze ve meyveleri iyice yıkanmadan ya da çiğ olarak yememek, su ve sütü kaynatılmadan içmemek, lağım sularıyla kirli denize girmemek, yorgunluktan kaçınmak, diş çektirme, bademcik ameliyatı gibi mikropların girmesine olanak sağlayacak etkenlerden kaçınmak.

Çocuk felci aşısı çok etkili olmaktadır. Genellikle aşı ağızdan uygulanmaktadır. Sabin tipi olan bu aşı, canlı virüsleri kapsamaktadır. Saik aşısı adı verilen ve enjeksiyonla uygulanan aşıda ölü hastalık virüsleri kullanılmaktadır. Genellikle ilk doz bebeklere altı aylık olmadan önce, ikinci doz ilk dozdan iki ay sonra, üçüncü doz ikinci dozdan altı ay sonra verilmelidir. Daha sonraki aşılar 5 ve 15′inci yaşlarda tekrarlanır.

Sıcak ülkelere gidecek olan yolcuların çocuk felci aşısı yaptırmaları gerekmektedir.


Saat: 23:03

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.