Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Hamilelikte bulantıdan kurtulmanın 10 yolu (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/89123-hamilelikte-bulantidan-kurtulmanin-10-yolu.html)

Jade 06.02.2014 21:31

Hamilelikte bulantıdan kurtulmanın 10 yolu
 
Hamilelikte bulantıdan kurtulmanın 10 yolu


Gebelik insanı hayrete düşüren, büyüleyen bir süreç, ama ya beraberinde gelen sabah bulantıları? İşte onların pek büyüleyici olduğu söylenemez! Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına göre kadınların yüzde 70’i gebelikte bulantı sorunu yaşıyor, yüzde 50’si ise kusuyor.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Sorunlar çok yaygın oldukları gibi çok da çeşitliler. Bazıları kendilerini bütün gün hasta hissederken, bir kısmı genellikle akşamları sorun yaşıyor, diğerleri ise uykularını alamadıklarında. Sabah bulantıları gebeliğin altıncı haftasında başlayabiliyor ve sekizinci ve dokuzuncu haftalarda zirveye ulaşıyor.

Peki nasıl başa çıkabiliriz diyorsanız, aşağıdaki ipuçlarına bir göz atın. Moralinizi de bozmayın; kadınların pek çoğu sabah rahatsızlıkları belirtilerinin on ikinci ila on dördüncü haftalardan sonra azaldığını, hatta ortadan kalktığını söylüyor.

1- İŞİ KIRIN
İşe gitmek üzere yataktan sürünerek kalkmayı düşünmek bile mide bulantınızı arttırıyorsa, gitmeyin! Hastalık izni kullanıp küçük bir mola verin. Vücudunuz büyümekte olan bebek için fazla mesai yaptığı için bu izni hak ediyorsunuz. Daha da iyisi, sabah rahatsızlıklarının genellikle en yüksek seviyeye çıktığı yedinci ve sekizinci haftalarda “tatil” planı yapın. Zaten hamile olduğunuzu iş arkadaşlarınıza hazır olmadan açıklamayacağınıza göre, bu izin size hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yardımcı olacaktır.

2- TAZE BİR KOKUYU İÇİNİZE ÇEKİN
Çöp kamyonunun pek de hoş olmayan kokusu, kalabalık asansördeki parfüm bulutu gibi bazı kokular midenizi kaldırır. “Sabah Rahatsızlıklarıyla Başa Çıkma / Hamile Kadınların Can Kurtaran Rehberi” adlı kitabın yazarı diyetisyen ve beslenme uzmanı Miriam Erick, “Sabah bulantıları genellikle kokularla bağlantılıdır” diyor. “Östrojen, koku alma duyusundan sorumlu hormondur. Östrojen seviyesi yüksek biriyseniz hamileliğin radar burnuna sahipsiniz demektir. Kötü kokular, kovamadığınız kokular, keskin kokular midenizi bulandırır.” Cam açamadığınız, ortamdan uzaklaşamadığınız durumlarda içinize taze koku çekmeye çalışın. Çantanızda bir şişe limon özütü ya da biberiye dalı taşıyarak gerektiğinde belli etmeden koklayın. Erick “Ben buna dünyanın geri kalanıyla aranızdaki koku diyorum” diyor.

3- YETERİNCE SU İÇİN
Mideniz hiçbir şeyi tutmazken günde sekiz bardak su içmeyi nafile bir çaba olarak görebilirsiniz. Buna rağmen sıvı almanız çok önemli, çünkü ne kadar susuz kalırsanız mide bulantınız o kadar artar. Yeterince su içmek için vücudunuzu kandırıp sıvı kabul ettirmenin çeşitli yollarını deneyin. Erick, bazı kadınlarda midelerine yerleşen patates cipsi gibi tuzlu atıştırmalıkların susuzluğu tetiklediğini tespit etmiş. Bazıları ise buz parçalarını kıtır kıtır yemeye, buz gibi bir şeyler veya sıcak içecekler içmeye güveniyor. Erick’e göre, içecek ılığa yakınsa bazen insanları öğürtüyor.

4- SİZE YARAYAN GIDALARI BULUN
Yemek yemek hiç ama hiç istemediğiniz bir şey olsa da midenize yiyecek girmesi lazım. Tek sorun, neyin gireceğini bulmak. Kadınlar da bulanan mideler de birbirinden farklı. Sabah şikayetleri olan müstakbel annelere en iyi gelecek gıdalar hakkında değişmez kurallar olmasa da, pek çok kadın bazı yiyecekleri midede tutmanın daha kolay olduğunu bilir. Mideye dokunmayan, karbonhidrat bakımından zengin krakerler, kuru tahıllar kadar karpuz, dondurma gibi soğuk yiyecekler de gebe kadınlara yardımcı. Yağlı, baharatlı yemekler genel kural olarak kaprisli mideleri bozabilir, ancak size iyi geliyorsa yemekten çekinmeyin.

5- AZAR AZAR YİYİN
Pek çok kadın bütün gün atıştırmanın midelerini yatıştırdığını fark eder. Uzmanlar buna “altı öğün çözümü” diyor. Mide boşken mide asitlerinin kendilerine ziyafet çekebilecekleri tek şey mide zarı olduğundan, bulantı oluşuyor.
Öte yandan fazla yemek de sindirim sistemine yüklenerek mide bulandırabilir.
Karnınızı gece gündüz az doldurmak sabah bulantı ve kusmalarının en iyi ilacıdır. Sabah yataktan kalkmadan azıcık atıştırmak bulantıyı engelleyebilir. Akşamları yatarken hafif bir şeyler atıştırmak kan şekerinizi gece boyunca stabilize eder. Gün boyu küçük şeyler yemek midede sürekli yiyecek tutmanızı da mümkün kılar. Uzmanlar el altında midenin tutacağı herhangi bir şey (kraker, kuru
meyve, kuruyemiş vs.) bulundurulmasını tavsiye ediyorlar.

6- BİLGİSAYARINIZI AYARLAYIN
İnternette sörf yapıp Brad-Angelina fotoğraflarına bakmanın dikkatinizi sabah bulantı ve kusmalarından uzaklaştırabileceğini düşünebilirsiniz. Oysa bilgisayarınızın parlak ekranı ve fark edilemez elektronik flaş etkisi midenizi daha da bulandırabilir. Bunun üstesinden gelmek için Erick’in önerisi, ekranınızı daha az göz yoracak şekilde ayarlamanız. Fontları koyulaştırıp kalınlaştırın, zemini tozpembe veya somona çevirin. Zaman zaman bilgisayarın başından kalkıp başka işler yapın ya da gözlerinizi kapatın.

7- DİKKATİNİZİ DAĞITIN
Kitap okuyun, Sudoku çözün, yürüyüşe çıkın. Hatta bazı kadınlar sporun da bulantıyı bastırdığını iddia ediyor ama o yolu izlemeden önce doktorunuza danışın. Tabii bir de vücudunuzu dinleyin. Yorulmaya başlarsanız, bulantı artarsa bırakmak lazım demektir.

8- İLAÇ ALIN
Midenizde herhangi bir şey tutmakta zorlanıyorsanız, ilaç almanız gerekip gerekmediğine karar verecek kişi olan doktorunuza gitmenin zamanı gelmiştir.
Kadın doğum uzmanları B6 vitamini ile uyumaya yardımcı olan Unisom kombinasyonunun bazı kadınlarda sabah bulantılarını hafiflettiğini belirtiyorlar. İşe yaramazsa daha etkili ilaçlar (reflü engelleyici, bağırsak uyarıcı gibi) rahatlatabilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği ilacın size sağladığı rahatlama bebeğe de iyi gelir. Ne pahasına olursa olsun ilaçtan kaçınmak uğruna sabah bulantı ve kusmalarının iyice abartmasına seyirci kalmamak gerekiyor. Çünkü susuzluk, kalori eksikliği ve açlık durumu bebek için sağlıklı değil.

9- UZANIN
Kimi zaman en basit çözüm en iyi çözümdür. Sırtüstü uzanıp gözlerinizi kapatarak derin derin nefes alıp vermeyi deneyin. Zaten vücudunuzun da ihtiyacı var. Başka küçük çocuklarınız varsa, günde birkaç saatliğine bakıcı tutarak o çok gerekli dinlenmeye ayıracak vakti kazanabilirsiniz. Uykuya dalmakta zorlanırsanız, uyku maskesi veya koyu renk güneş gözlüğü takarak parlak ışığı engelleyin.

10- ZENCEFİLLE YARATICILIĞINIZI KULLANIN
Zencefilin mide yatıştırıcı özelliği açıklanmış, araştırmalar bulantıların bastırılmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. İnce bir dilim zencefili sıcak suya ya da çaya atmayı veya zencefilli asitsiz gazoz yudumlamayı deneyin. Zencefilli meyve şekerlerinden atıştırın, zencefilli çörek veya ekmek yiyin ya da lezzetli başka bir yolunu bulmak için yaratıcılığınızı kullanın.


Saat: 20:37

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.