Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Enuresis Nedir (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/94614-enuresis-nedir.html)

Jineps 01.03.2014 21:35

Enuresis Nedir
 
Enuresis Nedir

5 yaş ve üstündeki çocuklarda en az ayda 2 defa istemeden idrar boşaltmasıdır."Anne yatağımı ıslattım her ebeveynin şu veya bu zamanda duyduğu sözlerdir. Ayrıca birçok çocuk arada sırada "kaza" yapar. Gerçek enuresis 5 yaş ve üstündeki çocukların en az ayda 2 defa istemeden idrar boşaltmasıdır. Bu ekseriyetle duygusal bir sorunun bulunduğu anlamına gelmez. Çocukların hangi yaşta alt ıslatmayı bırakmaya fiziki olarak hazır olacakları çocuktan çocuğa değişir. Eğer bir çocuk bir yıl hiç tamamen kuru olmamışsa bu duruma primer (birincil) enuresis denir. Yatağı ıslatan çocukların % 80'i primer enuresis durumundadır. Seconder (ikincil) enuresiste sorun başlamadan önce çocuğun en az bir yıl kuru kalmış olması gerekir. Bu ekseriyetle çocuğun çevresinde meydana gelen stresli bir değişikliğe bağlıdır. Aileye yeni bir bebeğin gelmesi okulun ilk günü veya ebeveynlerin seyahate çıkması yaygın olan örneklerdir.
Enuresis erkek çocuklarda kızlardan daha çok görülür. Çocuk gecenin ilk üçte birinde altına kaçırır ve bunu hiç hatırlamaz. Enuresis vakalarının yalnız yüzde biri yetişkinlik dönemine kadar devam eder. Ekseriyetle çocuklar delikanlılık döneminde kendilerini kontrol etmeye başlarlar. Enuresis pijamaların ıslanmasının dışında bir sorun olarak çocuğun hayatını doğrudan sakatlamaz fakat arkadaş çevresinden dışlanması (örneğin yatıya gittiğinde kamplarda) ile ebeveynlerin sinirlenmeleri ve itirazları çocuğun kendine duyduğu saygıyı zedeleyebilir.

TEDAVİ
Yatmaya gitmeden önce çocuğun sulu şeyler içmesini sınırlamak onun kuru kalmasını kolaylaştırabilir. Gece tuvalete gitmesi için onu uyandırmak da yardımcı olabilir. Enuresis'i geçirmek için davranış düzelitme teknikleri de etkili olabilir. Örneğin birçok aile kuru geceleri altın yıldızla işaretledikleri duvar çizelgeleri kullanarak çocukları vaat edilen ödüller ve en sevdikleri ikramlar için gayret sarfetmeye sevk eder.
Yatağını ıslatmamaya özendirilmiş çocuklarda alarmlı davranış düzeltme aletleri yararlıdır. Bu sorunun devam etmesi halinde imipramine gibi bir ilaç doktor tarafından verilir ve onun gözetiminde kullanılırsa fayda sağlayabilir.
Sekonder enuresis durumunda çocuğun herhangi bir organik sorunu olup olmadığını belirlemek için muayene edilmesi gerekir. Örneğin enfeksiyon nöbet gelmesi veya şeker hastalığı. Sorunun strese karşı bir reaksiyon olduğu belirlenirse psikoterapi veya aile terapisi yardımcı olabilir.
Yatak ıslatma neticesinde tekrar tekrar yatak çarşafı değiştirmek mecburiyetinde kalmak çok yorucu olsa da çocuğa kızmak yerine ona destek olunduğunu göstermek önemlidir. Çocuk işbirliği yapar ve kendine olan saygısını daha çok kaybet-memiş olur.
Alıntı


Saat: 00:48

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.