Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Başarılı Anne-Baba Çocuk İlişkisinin Koşulları (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/94787-basarili-anne-baba-cocuk-iliskisinin-kosullari.html)

Jineps 02.03.2014 02:18

Başarılı Anne-Baba Çocuk İlişkisinin Koşulları
 
Başarılı Anne-Baba Çocuk İlişkisinin Koşulları

Başarılı anne-baba çocuk ilişkisinin koşulları şöyle sıralanabilir:
1. Anne-babalar öncelikle çocuklarını tanımalı ve onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmelidirler. Kendi arzu ve tutkularına göre yönlendirme yapmaktan kaçınmalıdırlar.
2. Anne-babalar çocuklarının kendi modelleri olmadığını her çocuğun kendine özgü niteliklerle donanmış ayrı bir birey olduğunu düşünerek kardeşleriyle ve diğer çocuklarla kıyaslama yoluna gitmemelidir.
3. Anne-babalar çocuklarındaki güven duygusunu pekiştirmek için onları yapıcı ve etkin kılacak bir ortam hazırlamalıdırlar. Ancak bu ortamı hazırlarken verecekleri görev ve sorumlulukların çocuğun yetenek ve kapasitelerini aşmamasına özen göstermelidirler.
4. Anne-babalar çocuk için en önemli besinin sevgi ve sevecenlik olduğunu bilerek çocuklarına yeterince ilgi şefkat ve sevgi göstermelidirler.
5. Anne-babalar çocuklarına uygun olan davranışları ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretebilmeleri için gerek kendi aralarında gerekse çocuklarına yönelttikleri davranışlarda dengeli tutarlı ve kararlı olmalıdırlar.
6. Anne-babalar soyut düzeyde uyarı yerine somut düzeyde eylemi temel almalıdırlar.
7. Anne-babalar çocuklarının kendi kendilerini yöneltmeleri yolunda başlattıkları girişimleri yaşının küçüklüğü gibi nedenlerle engellememelidirler.
8. Anne-babalar özellikle disiplin konusunda görüş birliğinde olmaya ve çocuğun yanında tartışmamaya özen göstermelidirler.
9. Anne-babalar oyunun çocuğun gelişim ve eğitimi için önemli olduğunun bilincinde olmalıdırlar. Çocuklarına oyun için gerekli ortam ve zaman ayırmalıdırlar.

10. Anne-babalar güvenli bir çocuğa sahip olmak için önce kendilerine sonra birbirlerine ve çocuklarına güvenmeleri gerektiğini bilmelidirler.
11. Anne-babalar çocuğa sanki her zaman anne-babası yanındaymış gibi kendini güvenli ve hiç yanında değillermiş gibi de özgür hissedeceği bir ortam hazırlamalıdırlar.
12. Anne-babalar önce kendi içlerinde barışık huzurlu birer birey ve sağlıklı birer özdeşim modeli olmalıdırlar.
13. Anne-babalar çocuğun kişiliğine saygı duyan benlik saygısı üstün kişileri olmalıdırlar ki çocuklarının da benlik saygısı üstün olabilsin.
14. Anne-babalar çocuğu kendi kendini yöneten bir birey olarak yetiştirmek için gerekli psiko-sosyal ortamı hazırlamalıdırlar. Bunun için de aşırı koruyucu yaklaşımdan kaçınarak çocuğun kendini yöneten bir birey olmasına fırsat vermelidirler
alıntı


Saat: 21:38

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.