Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/152777-nohut-nasil-yetistirilir-nohut-hakkinda.html)

Perii 09.05.2015 23:26

Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında
 
Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında
Nohut Nedir, Nohut Nerede Yetiştirlir, Nohut Hakkında, Nohut Nasıl Bir Bitkidir, Nohut Bitkisi, Nohut Bitkisi Hakkında

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Nohut Familyası: Baklagiller (Leguminosae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Batı, Orta ve Güneydoğu Anadolu.

Yemeklik baklagillerden bir bitki. Derin bir kazık köke sahiptir. Toprak içinde 50-60 cm kadar derine gidebilir. Fazla yankökü vardır. Bunlar toprak yüzeyine yakın olup, böbrek şeklinde nodoziteler (yumrular) ihtiva eder. Gövdenin toprağa yakın yaprak koltuklarından meydana gelen çiçek sapları, çiçekleri taşır. Çiçek beşlidir ve beyaz, pembe, mavimsi renklerde olabilir. Kendi çiçek tozları ile döllenirler. Meyveleri şişkin oval biçimindedirler. Uç tarafa doğru sivrilmiştir. Ucunda tüyler bulunur. Meyve içinde 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar çakıldak, kapçık adını alan torbalarda meydana gelirler. Tohumlar şekil, büyüklük ve renk bakımından değişiklik gösterir. Beyaz, krem, sarımsı, kahverengi renklerde olabilirler.

Nohut, kurağa karşı dayanıklıdır. Bunun için, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetişir. Toprak isteği az olan bir bitkidir. Kumlu kireçli topraklarda iyi yetişir. Kumlu tınlı topraklar, nohut için idealdir. Fazla yağışı sevmez. Gelişme süresi iki, üç aydır. Memleketimizde, Nisan-Mayıs aylarında ekilir. Ekimi genellikle serpme şeklinde yapılır. Dönüme 10-12 kg tohum atılır.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Türkiye'de, fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılan baklagillerdendir.

Kullanıldığı yerler: Meyveleri bol nişastalı ve azotlu maddelerce zengindir. Taneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtiva eder. Kuru ve taze halde yenilebilir. Besleyici bir sebzedir. Nohuttan ayrıca, leblebi imalinde de faydalanılır. Nohutun sap ve yaprakları da hayvanlar için iyi bir yemdir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Perii 10.05.2015 00:16

Cevap: Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında
 
Nohut Nasıl Yetiştirilir - Nohut Hakkında

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Öncelikle nohut günlük hayatımızda devamlı kullandığımız bir bakliyat türü olan besindir. Yemekler’de, tatlılarda, mezelerde ve bir çok gıda sektöründe kullanılmaktadır. Tarlalar’da yetişen kısa boylu bitkinin tohumu olmakla birlikte bu bitki 50 – 60 cm boyunu geçemez.

Bitkinin dallarında yere doğru süzülmüş yeşil kapsüle benzer bir kabuğun içindedir ve bu kabuk sert olmamakla birlikte basitçe açılarak içinde nohutu çıkartabilir siniz. Büyük şehirlerde pek rastlanmasada Akdeniz ve iç Anadolu’da tarlalarda hasat zamanı taze yeşilken tüketilmektedir.

Taze yeşilken çok tüketildiğinde isal e yol açar ve mideyi bozar, kuru yendiği zamanda fazlaca gaz çıkarmanıza neden olur. İnsanlar nohutu yemeklerde kullandıklar zaman gaz yapar buda nohutun haşlandıktan sonraki üst zarından kaynaklı olduğu klinik raporlar ile ispat edilmiştir. Notulu bir çok yemek çeşiti vardır en çok bilinen klasik etli nohut yemeği ile ilk başı çeker ve genelde pilavlı sofralarda eksik edilmez.
Nohutun dünya üzerindeki bilinen tanımı ise; “Cicer arietinum”, baklagilleri “Fabaceae” familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türüdür.
Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye’de boyu 50 – 60 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.
Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu’da kıraç alanlarda yetiştirlir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.
Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm’ye kadar uzayabilir. Tohumları kurumadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohut birçok yemekte kullanılır.
Tarihçesi; Anadolu’da nohut 8000 yıl önce yetiştirilirdi, oradan Akdeniz’in etrafına ve Hindistan’a yayılmıştır. Yabani nohut türünden bütün kültür nohutlarının gelişmiş olduğu düşünülür.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Nasıl yenilir; Nohut bugün genelde kuru halde ya da konserve olarak satılır. Kuru nohutları yemek için kullanmadan evvel 12-24 saat suyun içinde bırakmak gerek. Nohut yemeğinin hafif gaz yapıcı bir etkisi vardır. Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgelerde kırsal kesimde çok kullanılır. Etli nohut yemeğinin yanı sıra değişik yemeklerde de kullanılır. Çok besleyici özelliği vardır. Bazı yörelerde (Ör. Malatya)çok az bilinen küçük ve renkli cinsleri de yetiştirilip özel yemeklerde kullanılır.

Türkiye’de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır. Köylerde nohut bir gece önceden ıslatılarak metal tepsilerde tula birlikte kavrularak da yenir.
Nohut özellikle Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan ve tahinden humus yapılır.
En çok üretildiği ülkeler Türkiye, Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya ‘dır.


Saat: 14:26

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.