Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Akşam Sefası Nasıl Yetiştirilir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/159372-aksam-sefasi-nasil-yetistirilir.html)

DeRDeST 08.07.2015 05:51

Akşam Sefası Nasıl Yetiştirilir?
 
Akşam Sefası Nasıl Yetiştirilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Doğal ortamı tropik ormanlar olan ''akşam sefası'', tohum ile çoğalan ve tırmanıcı/yayılıcı bir süs bitkisidir. Suyu çok sevmesine rağmen susuzluğa karşı oldukça dayanıklıdır. Bakım ihtiyacının fazla olmaması ve kolay yetiştirilebilir olması nedeniyle, en çok tercih edilen süs bitkilerinden biridir. Akşamları açan ve sabahları kapanan çiçeklere sahip oluğundan akşam sefası adıyla bilinir.

Türlerine göre boyu değişmekle birlikte 1 metreye kadar uzayabilir. Genellikle pembe, beyaz, turuncu ve kırmızının tonlarında, çanı andıran çiçeklere sahiptir. Tropik iklimlerde çok yılık bir bitki olmasına karşın, düşük sıcaklıktaki kış aylarında bitkinin kökleri ölür. Bu nedenle tek yıllık olarak yetiştirilir. Bahçe balkon ve bahçelerde kolayca yetiştirilebilir. Köklerin kış aylarında zarar görmemesi için temizlenerek saklanması gerekir. Bitkinin tohumları karabiber tanelerini andırır. Sonbaharla birlikte toplanan bu tohumlar, ilkbaharla birlikte yeniden ekilir. Kısa sürede yayılan bir süs bitkisi olduğundan ev içerisinde pek tercih edilmez.

Bitkinin kökleri kalın ve yumruludur. Yetiştirme işlemi tohumdan yapılır. İlkbahar aylarında ekilen tohumlar, birkaç hafta içerisinde çimlenir. Kısa sürede filizlenen bitki, yaz aylarıyla beraber çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme mevsimi sonbahar sonuna, havaların soğumasına kadar devam eder.

Akşamsefasını gelişimi için güneşe ihtiyaç duyar. Yarı gölge alanlarda da yetişebilmesine rağmen, koyu gölgelerde sağlıklı bir gelişim gösteremez. Işık alan, havadar alanlarda yetiştirilmesi gerekir.

Akşamsefası yetiştirmek için en uygun toprak, suyu tutabilen, geçirgenliği iyiorganik bileşenler açısından zengin topraklardır. Toprağın havalandırılması için perlit ilavesi yapmak, kök sağlığını olumlu etkiler.

Çiçeklenme dönemi haricinde, toprağın tamamen kurumasına izin verilmeyerek ve köklerin nem ihtiyacını karşılayacak kadar sulama yapılması gerekir. Özellikle kış aylarında verilecek suyun oda sıcaklığında olması ve kökleri üşütmemesi önemlidir. Bitkinin çiçeklenme dönemine girdiği yaz aylarında ise su ihtiyacı artar. Yaz aylarında bol sulama yapılmalı, toprağın kurumasına izin verilmemelidir. Ancak sulama yapılırken, toprağın çamurlaşıp, kökleri havasız bırakmaması gerekir. Çok ağır topraklarda, toprağı havalandıracak çeşitli karışımların ve kumların eklenmesi, su drenajı ve kök sağlığı açısından önemlidir.


Saat: 02:53

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.