Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Çay Hasadı Nasıl Yapılır? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/159971-cay-hasadi-nasil-yapilir.html)

DeRDeST 12.07.2015 09:29

Çay Hasadı Nasıl Yapılır?
 
Çay Hasadı Nasıl Yapılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Anavatanı Çin olan çay tüm dünyada tüketimi olan bir bitkidir. Tüketimde birinci sırayı ülkemiz almaktadır. Üretimi ise en fazla Çin topraklarında yapılmaktadır. Kahvaltılarda başta olmak üzere günün her saati tüketimini yaptığımız çayın yetiştirilmesi oldukça zahmetlidir.

Çay yetiştirmek için seçilen arazi ister düz ister eğimli olsun ekim yapmadan önce toprağı hazırlamak oldukça önemli ve zor bir süreç gerektirir. Tohum ya da fidan olarak ekimi yapılabilmektedir. Gübre seçimi ve gübreleme işlemi de itina ile yapılmalıdır. Ayrıca budama işlemi çay bitkisi için oldukça önemli bir işlemdir. Budama yapılmadığı takdirde bitki ağaç formuna dönüşerek hasat işlemini zorlaştırır. Bu nedenle budama zamanı, budama şekli, bitkinin budama işlemine hazır olup olmadığı çok önemlidir.

Tüm bu işlemlerin hepsi çayın kalitesini oldukça yüksek miktarda etkilemektedir. Fakat en önemli aşamalardan biri hasat aşamasıdır. Çay için oldukça önemi olan hasat işleminin nasıl yapılacağına bakacak olursak:

Hasat zamanı

Hasat zamanının doğru belirlenmesi ürünün kalitesi açısından çok önemlidir. Hasadın geç yapılması ürün kalitesini bozar. Hasadın erken yapılması ise ürün miktarını düşürür. Hasat zamanı iklim şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Fakat ülkemizde bu süre mayıs ayı ile ekim ayları arasındaki süreci kapsamaktadır.

Çay bitkisi yabancı döllenme göstermektedir. Bu nedenle tarladaki her bitki farklı zamanda olgunlaşma sürecine girebilir.

Çayı toplama yöntemleri

Çay tomurcuk kısmından sonraki dördüncü yaprağa kadar toplanır. Toplanan yaprak sayısına göre kalitesi değişmektedir.

Sadece tomurcuk ve ilk yaprağın toplandığı hasat imparatorluk hasadı adını alır. Bu hasat ile beyaz çay elde edilir.
Tomurcuk ve sonraki iki yaprağın toplandığın toplanarak yapıldığı hasada ince hasat denir. En kaliteli ürün bu şekilde yapılan toplama ile elde edilir
Tomurcuk ve 3-4 yaprağa kadar toplanarak yapılan hasat klasik hasat olarak bilinir.

Çay toplama teknikleri

Bahsettiğimiz çay toplama yöntemleri iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar:

♥ Makasla çay toplama: Çay hasadının zamanında yapılabilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Hasat hızını arttıran bu yöntem ne yazık ki kaliteyi düşürmektedir. Toplama sırasında araya karışan kart yapraklar ürün kalitesini düşürürken, kesim sırasında bitki dal ve gövdelerine zarar vererek bitkiyi zayıflatmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı gerekmedikçe kullanımı önerilmemekledir.

♥ Elle toplama: Yolarak veya sıyırma yöntemiyle yapılan hasat yöntemidir. En verimli ve kaliteli ürünün alındığı yöntemdir. Bu işlem sırasında sadece olgunlaşmış sürgünler toplanır. Kartlaşmamış yumuşak yaprakların toplanmasına özen gösterilir. Bu şekilde karışan kart yaprak olursa ayrılır ve atılır. Ayrıca bu yöntemle dormansi kaldırılmış olur. Yani koparılan tomurcukların etkisi ile kalan tomurcuklar daha iyi gelişir.


Saat: 02:19

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.