Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Karabiber Nasıl Yetiştirilir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/160342-karabiber-nasil-yetistirilir.html)

DeRDeST 14.07.2015 05:44

Karabiber Nasıl Yetiştirilir?
 
Karabiber Nasıl Yetiştirilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Kökeni Hindistan olmasına rağmen tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilen karabiber Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulmasından elde edilebilir. Dünyanın en meşhur baharatı olan karabiberin nasıl yetiştirildiğini bu makalede bulabilirsiniz.

Nerede yetiştirilir?

Karabiber bitkisi sıcak, nemli ve tropikal iklimleri sever ve 15 dereceden düşük hava sıcaklığına dayanamaz. Daha soğuk yerlerde koruyucu bir kapta veya kışın serada yetiştirebilirsiniz. Bitkiyi hem gölgede olacak hem de güneş alacak bir yere ekmelisiniz. Karabiber bitkisi sarmaşık gibi büyüdüğü için bitkiyi bir çit ya da sırık yanında yetiştirmelisiniz. Eğer evde yetiştireceksiniz, saksıya ekip dallarını yere doğru uzatabilirsiniz.

Ne zaman ekilmeli?

Karabiber bitkisini toprak sıcaklığının en az 24 derece olduğunda ekmelisiniz. Evde ise yıl boyu ekim yapabilirsiniz. Eve ektiğiniz karabiberi bahar ayında havalar ısındığında dışarı dikebilirsiniz.

Karabiber için en iyi toprak nasıl olmalıdır?

Bu bitki suyu çabuk süzen verimli bir toprağa ihtiyaç duyar. Bu yüzden bahçe toprağı organik gübrelerle zenginleştirilmeli ve ayrıca suyun daha iyi süzülmesi için bitkiyi yükseltilmiş zemine ekmelisiniz. Toprağın pH’ı ise 5.5-7.0 arası olmalıdır.

Nasıl ekilir?

Ekmeden önce karabiber tohumlarını 24 saat suda bekletiniz. Daha sonra toprağın yarım santimetre kadar altına 8 santimetre aralıklarla tohumları ekiniz. Sprey şişeyle dikkatle toprağı nemlendirip tohumlar filizlenene kadar (yaklaşık 30 gün) toprağı sıcak ve nemli tutunuz. Filizlendikten sonra dolaylı güneş ışığına maruz bırakabilirsiniz. En sağlıklı fideleri 10-15 santimetre olduklarında dışarı ya da daha büyük bir saksıya taşıyınız.

Sulama ve bakım nasıl yapılmalıdır?

Daha iyi sonuçlar için toprağı her zaman nemli tutmaya çalışınız fakat fazla sulamaktan da kaçınmalısınız. Karabiber dalları uzayacağı için yaklaşık 4,5 metre uzunluğunda bir çit hazırlayınız. Eğer içerde yetiştiriyorsanız asma saksı kullanınız.

Ne zaman ve nasıl hasat edilir?

Bazen karabiber bitkisini ektikten yaklaşık bir yıl sonra hasat edebilirsiniz fakat çoğu 3-4 yılda ancak gelişir. Öncelikle bitki ilkbahar ve yaz boyu çiçek açacak daha sonra salkımlar halinde meyveler oluşmaya başlayacaktır. Bu salkımlar yeşilden kırmızıya renge dönerek olgunlaşırlar fakat meyveleri değişik aşamalarda toplayabilirsiniz. Çoğu bahçıvan meyveleri kırmızıya dönmeye başladıklarında toplarlar. Topladığınız meyveleri 3 gün boyunca güneşte kurutup siyaha dönmelerini ve tamamen kuru olmalarını bekleyiniz. Karabiber baharatı yapmak içinse bunları öğütünüz.


Saat: 17:16

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.