Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Su Bahçeleri tasarımı (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/161906-su-bahceleri-tasarimi.html)

Ravza 30.07.2015 14:07

Su Bahçeleri tasarımı
 
Su Bahçeleri tasarımı
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Su Bahçeleri tasarımı
Su Bahçeleri Tasarım Kitabında da araştırıldığı üzere bahçelerin değişen çehresinde su ve su elemanları ile adeta cennetten bir köşe meydana getirebilirsiniz. havuz fıskiyesu çiçekleri ve havuz balıkları sayesinde su bahçeleri hayatınızda yeni bir renk olacaktır.



Bahçeler hayatımızın renkleridir. Su ise bahçe tasarımının en hareketli ve heyecan verici öğesi... Hareket ışık ses ve sürekli değişen yansımalarla tasarlayacağınız bir su bahçesiyle evinizde adeta bir cennet köşesi oluşturmak istemez misiniz? Büyük bir havuz ister mütevazı bir avlu fıskiyesi su bitkileri ve renk renk balıklar... Tahayyül ederken bahçelerin en az bakım gerektiren alanlarından biri haline gelmesi için elinizin altında bir rehber mi arıyorsunuz?

Yapı Endüstri merkezi Yayınları tarafından yayınlanan Yvonne Rees ve Peter Way'in kaleme aldığı Su Bahçeleri Tasarım Kitabı tam size göre...

Bahçenizde tabi bir ortam yaratmak için tasarımlar bitkiler planlama ve bakım teknikleri olarak açıklaması yapılan kitapta yer alan on beş tematik bahçe projesi tanıtılırken tasarımı oluşturan öğeler tek tek ele alınarak titizlikle inceleniyor. Yazarlar her tür arazi koşuluna duruma ve bütçeye uyabilecek çok sayıda su bahçesi seçeneği sunuyorlar.

Kitabın sonunda her düzeydeki bahçe meraklısı için hazırlanmış malzeme bakım balık seçimi ve yetiştirilmesi kış bakımı gibi konularda geniş çaplı temel bilgilerle birlikte kapsamlı bir bitki rehberi de yer alıyor.

Su Bahçeleri kitabından hazırladığımız derlemeye yine aynı kitapta yer alan birbirinden güzel fotoğraflar eşlik edecek...

Suyun kattığı hareket
Günümüzde bahçeleri evlerimizin iç mekân tarzlarının uzantılarıdırlar ve bir su öğesi olmaksızın tamamlanmış sayılmazlar.

Küçücük bir su yapısı bile herhangi bir bahçeye ya da avluya ışık hareket ve hayat katar. Mesela arka bahçenize büyük kayalarla oluşturabileceğiniz bir şelale ile doğadan bir görünüm kazandırabilirsiniz. Suaynı zamanda yoğun işçilik gerektiren bordürler ve geniş alanlar boyunca yayılan çimenleri bir kenara iten her bahçe tasarımcısı ya da peyzaj mimarının repertuarında bulunan en temel malzeme olarak da değerlendirilmelidir.

Renkli iskelelerle çevrelenmiş büyük havuzlar küçücük bir arka bahçenin bile çehresini değiştirebilecek özellikleri taşır.

Bahçenin donuk bir köşesi ise köpüren sular ve egzotik yapraklı bitkilerle devinim kazanabilir; ya da dilerseniz geniş bir parsel köPage Ranküler ve adım taşlarıyla aşılan kanallar ve su yolları aracılığıyla yeni ve daha ilginç alanlara bölünebilir.

Suyla gelen dekorlar
Su içinde yer aldığı alanın boyut ve biçiminin gerçeğinden farklı olarak algılanmasını da sağlayan mükemmel bir elemandır.

Elektrikli bir pompa yardımıyla şelaleler dereler vb. etkileyici düzenlemeler elde edilebilir ya da fıskiyeler bir ağızdan fışkıran sular ve heykeller vb. dekoratif elemanlarla yeni fikirler geliştirilebilir.

Damla damla akan veya kaskatlar boyunca yol alan suyun kendisi görülmeden bile sesi son derece çekicidir. İçinde suyun köpürdüğü bir fıçı veya sabit olmayan bir fıskiye herhangi bir arka bahçe avlu balkon ya da çatı bahçesine sevimlilik katacak üstelik size taşındığınız zaman yanınızda götürebilme avantajını da sunacaktır. Kayalarla çevrilmiş bir şelale ya da paslanmaz çelikle desteklenmiş kaskatlar geniş bir bahçeye yükseklik kazandırarak dramatik bir etki yaratacaktır.

Ön bahçeleri de unutmamak mühim bir husustur. Biraz pırıltı ve sıçrayan birkaç damla su ile eviniz için zarif bir karşılama noktası oluşturabilirsiniz. Üstelik hemen hemen hiç yer kaplamayacaktır.

Mutluluk veren düzenleme
En küçük bir su elemanı bile bahçe tasarımında sihirli bir tesir gibidir... Tercih ettiğiniz elemanı en fazla tesir yaratacağı yere yerleştirin ve bir fıskiye ya da şelaleyle hareketlendirin.

Su bahçeleri insanların halet-i ruhaniyelerinde olumlu sakinleştirici özelliklere de sahiptir. Bir bahçe; günün yorgunluğundan sonra pırıldayan suyun yanı başında rahatlayabileceğiniz su serpintilerini ve fısıltılarını dinleyebileceğiniz ve rahatlayabileceğiniz bir cennet parçası olabilir. Öyleyse bütün bu bahçenizin güzelliğine lehine çevirmenizin yani doğru şekilde faydalanmanızın ve arka bahçenizde profesyonel bahçe tasarımcılarının yarattığı şaşkınlık verici görsel tesirlerini sağlamanın usulü nedir?

Başarılı bir su bahçesi elde etmek için planlamaya zaman ayırmak ve doğru su elemanını seçebilmek temel şarttır. Küçük bir alanda bile tasarım yaparken büyük düşünmek gerekir.

Bir su elemanının bir kez yerleştirildikten sonra sökümü zor olacağından boyutu konusunda cimrilik yapmayın. Bahçenin tarzı ise tasarımınızın öteki bölümlerini doğrudan etkileyeceği için büyük önem taşır.

Su bahçesi orkestrası
Mimarinin mutlak egemenliğinde tamamıyla biçimsel bir görünüm mü istiyorsunuz? Doğru bitkilerle tamamlanmış bir su elemanı Akdeniz duyarlılığı Doğu'ya hür bir sakinlik hissi yaratabilir ya da ormanın dramatik etkisini bahçenize taşıyabilir. Hedefinize baştan karar vermeniz işinizi kolaylaştırır. Yapım aşamasına geçmeden önce su öğesinin ağaçlar ve öteki elemanlara olan yatkınlığı bakım için erişilebilirliği elektriğin güvenli bir şekilde sağlanması su düzeyi ışık ve gölge vb. dikkat gerektiren bazı noktalar bulunmaktadır.

Seçtiğiniz su elemanına ait teknik detayları özellikle uzmanlık konunuz olmayan yeni bir uğraş söz konusuysa daima kontrol etmeniz ve gerekli durumlarda nitelikli bir elektrikçi ile çalışmanız gerekir. Su elemanları bahçenizin öteki bölümlerinden farklıdır. Yalnızca bir peyzajcı değil aynı zamanda inşaatçı teknisyen ve belki de balık yetiştirici olmak zorundasınız.

Özellikle küçük çocuklarınız varsa güvenlik büyük önem taşır. Bütün ayrıntıları düşündüğünüz ve önlemleri aldığınız takdirde heyecan verici rahatlatıcı ve bakımı kolay bir su bahçesi ile ödüllendirileceksiniz.

Ne yapmalı?
Titiz bir planlama ve ön hazırlık doğru donanım ve teknikler başarılı bir neticeye varabilmenin anahtarları gibidir. Dikkate almanız gereken bir dizi unsurun ilki ve en mühimisu yapısının boyutu ve yerleştirme pozisyonu olarak ele alınmalıdır.

Bir havuzun suyunun yeşillenmemesi için bir parça gölgeyi içeren çoğunlukla güneşli ve açık bir alana gereksinimi vardır; yaprakların suya dökülmemesi açısından çok yakınında geniş yapraklı ağaçlara yer verilmemelidir.

Havuzunuzu bahçe sınırlarınızın çok yakınına kazmayın ve alandan geçen drenaj borularının ve kabloların yerlerini belirleyin.

Ayrıca doğal bir görünüm elde etmek için havuzu bahçede var olan öteki elemanlarla ilişkilendirin. Tarz boyut ve konumuna karar verdikten sonra kumla veya ahşap kazık ve iple yerlerini işaretleyin.

Bahçenin rengi su bitkileri
Suyu bahçenizin değerli bir parçası yapan yalnızca tasarım ve dekoratif avantajları değildir; gölet ya da küçük dereler nemli ortamlarda veya suda yetişen çeşitli hoş bitkiler yetiştirmenize olarak sağlayacaktır.

Bataklık bitkileri nemli ve suya doymuş toprakları tercih eden türler alanda güçlü bir görsel tesir meydene getiren egzotik büyük bütünlüklü bir form oluşturan yapraklara sahiptirler.

Bahçenizdeki küçük bir su birikintisi sayesinde çok güzel yaprak ve çiçek şekilleriyle süsen zambak saz gibi su kenarı bitkileri mükemmel açan çiçekler elde edebilmenin birçok usulü mevcuttur.

Su kıyısı bitkileri ve sucul bitkiler dere havuz ve bataklıkların zengin nemli topraklarında iyi gelişir.

Zararlılara ve hastalıklara yatkınlıkları olmadığından az bir bakımla iyi ürün verirler. İşiniz yalnızca kesip budamak olacaktır. Bambular bir kez yerlerine alışmalarının ardından son derece az bir bakım gerektirseler dahi genç sürgünlerini su bahçenizle birlikte hayatınıza gireceğinden şüphe etmemeniz gereken hoş bir detay olan sevimli hayvanlardan mesela tavşanlardan ve sincaplardan korumanız gerekir.


Bir su bahçesinde kullanılmaya uygun çok geniş çeşitlilikte gösterişli bitkiler vardır; bazıları tamamıyla su içindeki köklerinden büyürler veya su kıyısında nemli ama iyi akaçlanmış topraklara ekilebilirler.

Yörenizdeki bir fidanlıktan çeşitli bitki türlerini elde etmeniz mümkündür. Satıcılar seçiminiz ve bitkileri yetiştirilmesine ilişkin önerilerde bulunacaklardır.

Sucul bitkiler
Sucul bitkiler konusunda uzmanlaşmış bir merkezde daha iyi bir seçki bulabilirsiniz. Sucul bitkileri satın alırken havuzunuzun yüzeyinin istenmeyen zararlılar ve hastalıklarla tanışmaması için doğadan yasadışı yollarla sökülüp satılanları değil fidanlıklarda özel olarak yetiştirilen sertifikalı bitkileri almaya özen gösterin.

Sucul bitkiler genç köklü sürgünleri ile hızlı büyürler ve ekildikleri ilk mevsimin sonunda etkileyici bir görünüm ortaya koyarlar. Büyüme mevsiminin sonunda bitki sağlığı ve bitkinin güzel görünümü için budamaya hazır olun.

Balıkların neşesi
İnsanların bahçelerine havuz yapmalarının sebebini tahmin etmek zor olmasa gerek; balıklar... Bu durumda havuzun hakiki boyutu ve tasarımı bahçe yapısı olduğu kadar bir yaşam çevresine dönüşeceği hakikatinden etkilenecektir.

Ancak bahçede yetiştirilen balıklar her zaman bir evcil hayvan statüsünde değerlendirilmezler.

Havuzun bir bölümüne değer katmasını beklediğimiz hareket ve renk parıltılarıdırlar. Şüphesiz balık yetiştirme zevklidir.

Gölet havuz ya da avluya yerleştirilmiş bir fıçı size balık besleme olanağını da verir. Böylece su düzenlemenize renk ve hareket eklemenin yanı sıra onların tembel salınışlarını zevkle izle elinizden yem almak için kıyıya yanaşmalarındaki evcil tavırlarından keyif alırsınız.

Balıklara yönelik ilginizi Japon balıklarına kadar genişletirseniz kendinizi yeni ve ilgi çekici bir hobinin içinde bulabilirsiniz. Ayrıca balıklar dışında gözlemlenebilecek öteki gölet sakinleri de olacaktır.

En küçük gölet yaban yaşamını bir mıknatıs gibi çeken özelliklere sahiptir ve bahçeniz şaşırtıcı bir hızla hiçbir çaba harcamanıza gerek kalmaksızın çok çeşitli tür ve sayıda kuşların ve kurbağaların da evi haline gelecektir.

Su nilüferleri
Yüzen büyük yaprakları ve mumsu egzotik çiçekleri ile simgelenen su nilüferleri sürekli geliştirilen türleriyle artan bir renk ve şekil çeşitliliğine sahiptir. Dikkatlice seçmelisiniz çünkü dikim derinlikleri ve huyları da çok çeşitlidir. Bazı tipleri küçük havuzlar için fazla hızlı çoğalırlar. Renk dizisi beyazdan neredeyse siyaha kadar uzanır. Küçük su elemanları için minyatür varyeteleri bulunmaktadır. Eğer ev içinde bir havuza sahipseniz veya ılıman iklimde yaşıyorsanız gece koku veren narin türler de vardır.

Geniş bir renk ve boyut çeşitliliğine sahip su nilüferlerini havuzunuzun boyutuna ve tarzına göre dikkatle seçiniz. Bazı su nilüferleri hızlı büyürler ve yayılıp havuzunuzu teslim alabilirler.

İlkbahar su nilüferlerinin dikilmesi için en uygun zamandır; çünkü bitki kış uykusuna geçmeden önce gelişimini tamamlama şansını veren büyüme mevsimine girecektir. Yeterince olgunlaşmış bir örnek ilk mevsiminde çiçeklenebilir ancak büyük bir olasılıkla çiçekler gelecek yıllardakilere oranla daha soluk ve küçük olacaktır. Havuzunuzun boyutuna ve tarzına uygun bir varyete seçmeye dikkat edin bazıları hızlı büyür ve havuzunuzu işgal edebilir.


Saat: 13:10

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.