Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Bitkilerde Aşı Çeşitleri Nelerdir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/162359-bitkilerde-asi-cesitleri-nelerdir.html)

Ravza 02.08.2015 13:56

Bitkilerde Aşı Çeşitleri Nelerdir?
 
Bitkilerde Aşı Çeşitleri Nelerdir?


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Öncelikle Aşılama nedir bilmeyenler için kısaca anlatalım daha sonra Bitkilerde Aşı çeşitleri neler öğrenelim.

Aşılama demek iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirmeye denir. Ayrıca yeni bitkinin üst kısmını veya tacını meydana getirecek olan (aşı) kısmına kalem, alt kısmını veya kökünü meydana getirecek kısmına anaç adı verilmektedir.

Aşı çeşitleirne gelince Bitkilerde Aşı çeşitleri Göz Aşıları yada yaprak aşısı,Kalem Aşıları,Göz Aşısı ve Çeşitleri olarak bilinir.

Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Göz aşıları, yalnızca bir tomurcuğun (gözün) kullanıldığı özel bir kalem aşısı şeklidir.

Göz aşıları meyve ağaçlarının çoğaltılmasında, kalem aşılara göre daha çabuk uygulanırlar. Göz aşıları, küçük fidanlarda kullanılmakta.Göz aşılarının çoğu, anacın aktif büyüme halinde bulunduğu, kabuğun odundan kolayca ayrıldığı mevsimde yapılabilir.

Aşı ile üretim Bir bitkinin bir parçasını başka bir bitki ile bir araya getirilerek kaynaştırılması olayıdır.Aşılamada Önemli olan Aşılanacak anaç ile aşı kaleminin kambiyumunun çakıştırılmasına denir.Ayrıca Aşı işleminde altlık kök sistemini, Kalem ise gövde ve tacı geliştirir.Kıymetli yüksek vasıflı türler elde etmek ve diğer yöntemler ile üretimi çok zor olan türlerin elde edilmesinde kullanılmaktadır.


Saat: 23:59

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.