Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Çam Mantarı Nerede Yetişir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/167912-cam-mantari-nerede-yetisir.html)

DeRDeST 22.09.2015 12:35

Çam Mantarı Nerede Yetişir?
 
Çam Mantarı Nerede Yetişir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Yenilebilir mantar türlerinden biri olan çam mantarı Lactarius deliciosus ve Lactarius salmonicolor olmak üzere başlıca iki türe sahip, genellikle çam ağaçlarının altında, çayırlarda ve yosunla kaplı yerlerde yetişen lezzetli bir mantar türüdür. Ülkemizde çam ormanlarının bulunduğu geniş bir bölgede doğal olarak yetişir. Henüz kültürü yapılarak üretilebilen bir tür değildir.

Çam mantarı nerede yetişir?

Lactarius deliciosus türü çam mantarı ağustos ve kasım ayları arasında çam ağaçlarının etrafında çayır ve yosunlu yerlerde yetişen yenilebilir bir mantar türüdür. Çam ormanlarına bağlı olarak varlığını sürdürdüğünden kültürle üretilebilen bir tür değildir. Yayvan ve çukur bir şapkaya sahiptir. Şapkasının alt kısmındaki lamelleri sıkı yapılı ve çatallıdır. Şapkası kırmızıya dönük turuncu-sarı rengindedir. Olgunlaştığında veya dokunulduğunda şapkasında yeşilimsi lekeler oluşur: Sap kısmından koparılırsa beyaz, sütü andıran bir sıvı çıkar. Aromalı, keskin ve hoş bir lezzete sahiptir. Zehirli bir tür olan lactarius torminosus mantarına çok benzer. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir.

Lactarius salmonicolor türü meyveli bir aromaya sahip yenilebilir bir mantar türüdür. Büyüklüğü 5 -10 cm arasında değişir. Çam ağaçlarının etrafında, çayır ve yosunlu yerlerde kendiliğinden yetişir. Çam ormanlarına bağlı olarak varlığını sürdürdüğünden kültürle üretilebilen bir tür değildir. İlkbahar ve sonbaharda, yağmurlardan sonra çıkar. Şapkasının orta kısmı hafif çukur kenarları ise yukarıya doğru hafif kıvrılmış bir şekli vardır. Lamel bölümü gençlik döneminde turuncu-beyaz, olgunluk döneminde ise turuncudur. Lactarius deliciosus türünden farklı olarak dokunulduğunda ya da olgunlaştığında yeşil renklenme göstermez. Sap kısmı oldukça dolgun olup, koparıldığında turuncu renkli, acı tada sahip bir sıvı çıkarır. Sıvı hava ile temas ettiğinde kırmızı bir renk alır. Çiğ haliyle oldukça keskin ve acı bir tada sahiptir. Ancak pişirildiğinde tüm acılığını kaybeder. Meyveli ve aromatik bir mantar türüdür.


Saat: 02:06

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.