Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Yediveren Çuhası (Streptocarpus) (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/168026-yediveren-cuhasi-streptocarpus.html)

Hatra 23.09.2015 13:49

Yediveren Çuhası (Streptocarpus)
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Cape primrose (Cape çuhası) adı verilmiş fakat çuha çiçeğigillerden değil, onlarla hiçbir akrabalığı yok. Afrika menekşesinin akrabasıdır. Yapraklarına bakıldığında çuha çiçeğini taklit etmiş. Bu çiçeğe “yediveren çuhası” denebilir. Çünkü evde uygun şartlar varsa bütün yıl durmadan çiçek açar. Gerçek çuhalar evde asla yaşayamazlar; kışın veya bahar başında çiçek açmaya başlar bahar ortasına kadar devam ederler.

Gesneriaceae familyasından Streptocarpus cinsinin Güney Afrika – Cape bölgesi türleri arasında dallanmayan, yaprakları çuha çiçeğine benzeyen çeşitlerinden birçok hibrit ve kültivar yeni çeşitler oluşturulmuştur.

Bakımı:

Afrika menekşesinin çok iyi gelişim gösterdiği ortamlarda Streptocarpus daha iyi gelişir.
Eski türleri serin istiyormuş. Şimdi yeni hibritler en fazla 32 dereceye kadar rahatsız olmuyor. Yine de en sevdikleri sıcaklık 18°C – 25°C derece dolaylarıdır. Yazın aşırı sıcak olan yerlerde klimalı evlerde ve ofislerde yetiştirilebilir. Kışın 12°C dereceden daha serinde, kuvvetli ışıktan da mahrum kalırsa gelişmesi tamamen durabilir, yaprakları bozulup dinlenmeye geçebilir (ilkbaharda tekrar uyanacaktır). 1°C dereceden daha soğuk havadan korumalısınız.

Toprak Çeşiti:

Kaliteli kompost toprağı veya afrika menekşesi özel toprağını eleyip ince tozundan arındırmanız ve 1/4 oranında ince ponza taşı kırpıntıları eklemeniz önemle tavsiye edilir. Zira kökleri fazla ıslak olan, fazla su tutan ortamda bulunmayı hiç sevmiyor. Ponza taşı bulamazsanız toprağı kuvvetlice eleyin tozundan iyice arındırın.

Sulaması:

Toprağı biraz kuruyunca sulamalısınız. Biraz kurumasını bekleyeceksiniz. Islak toprak tekrar sulanmaz. Yazın toprağın niteliğine göre her gün sulamak gerekebilir.

Fazla güneşte bozulur. Sabah çok erken saatlerinin güneşini 2 saat kadar alabilmeli. Bunun dışında yeri çok kuvvetli aydınlık olmalı. Öğleden sonra güneşini alan odalarda akşamın son iki saat güneşini alabilmali. Sabah veya akşam güneşleri mümkün değilse öğle vakti civarı güneşini pencere tülü ardından alabilmeli (bu durumda yapraklara değen güneş hemen hiç ısıtmıyor kadar filtrelenmiş olmalıdır).

Güneşten tamamıyla mahrum ederseniz hiç çiçek açmaz. Yerinin iyi aydınlık olması bir şey ifade etmez.

Fluoresan lamba: 40cm yakınsa fotosentez yapabilmesi ve çiçek açabilmesi için yeterlidir. Günde 13 saatten az olmamalı.

Suya karıştırılan besinden, dozajını gerektiği gibi düşük ayarlayarak 10 – 15 günde bir verin. Kışın serin odada bulunacaksa gelişimi duracaksa besin vermeyi sonbaharda bırakın.

Üretilmesi:

Eğer yavru oluşturuyorsa her yıl ilkbaharda kökten ayırın. Yavruları ayırmayı birçok bitkiler için tavsiye etmem ama bu memnun oluyor. Sadece ilkbaharda ayıracaksınız. Ayırdığınız kökleri küçük saksılara dikin. Gelecek ilkbahara kadar aynı saksıda kalmalılar.

2-) Yaprak çeliği ile çoğaltabilirsiniz. Yaprak uzun ise ikiye bölüp iki parçasından da yeni bitkiler oluşturabilirsiniz. Yaprak çeliğini ilkbahar ortasından yaz sonuna kadar yapabilirsiniz. Yeterince nemli ama fazla ıslak olmayan toprağa 1 – 2 cm gömün. Üstünü şeffaf naylonla veya şeffaf kapakla kapatın, günde üzerini açarak biraz havalandırın. Toprak kuruduğunda hafifçe sulayın ve üç saat esintili bir yerde açık bekletin sonra yine naylonla kapatın. Ortalama 5 hafta içinde her bir çelik en az bir yavru bitki oluşturur. Biraz büyüdüklerinde naylonla kapatmayı bırakın. 15 gün daha geçtikten sonra kendi saksılarına dikebilirsiniz, çelikten köklenmeye örnek.



Saat: 20:03

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.