Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Limon Nerede Yetişir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/168044-limon-nerede-yetisir.html)

DeRDeST 23.09.2015 17:34

Limon Nerede Yetişir?
 
Limon Nerede Yetişir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Anavatanının Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olduğu düşünülen limon, 12. asırda Sicilya'ya getirildikten sonra Akdeniz havzasına ve tüm sıcak ılıman iklim bölgelerine yayılmıştır.

Limon; yemekler, çorbalar, salatalar, cilt bakımı gibi birçok yerde kullanılır. Limon, sıcaklığın sıfırın altına düştüğü bölgelerde yetişmez ve eğer sıcaklık -9 derecenin altına düşerse limon ağaçları kuruyabilir. Ayrıca limon, aşırı sıcağı da pek sevmez. Bu nedenle limon yetiştirmek için en uygun iklim Akdeniz iklimidir. Türkiye'de en yaygın limon yetiştiriciliği Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılır. Özellikle Mersin ve Hatay ili limon üretiminde ciddi bir paya sahiptir.

3-6 m. boylarında olan limon ağacı kışın yapraklarını dökmez. Gövdesinin kabuğu koyu gridir. Açık yeşil renkli, elips şeklindeki iri yapraklarının ucu sivridir. Limon ağaçlarının İlkbahar aylarında açan çiçeklerinin dışı pembemsi ve içi beyaz renktedir. Genellikle sonbarda olgunlaşan limon meyvesinin, açık sarı olan dışı yumurta şeklindedir. İçi ise 8-10 bölümlü, bol sulu ve aşırı ekşidir. Meyvenin bu bölümlerinin her birinde limonun çekirdekleri vardır.

Limonun; lamas limonu, kütdiken limonu, lime (misket veya yeşil) limon, lisbon limonu, yediveren limonu gibi türleri vardır. Bunlardan yediveren limonu neredeyse yıl boyunca meyve verir.

Limon sofralarda bazı çorba, salata ve yemeklere katılır. Limonatası yapılır. Bazı sebze yemekleri ve reçellere kararmamaları için eklenir. Limonun kabuğundan üretilen esans ise içki ve kozmetik ürünlerinin yapımında kullanılır.

Limonun göze parlaklık verdiği bilinir. Bu yüzden gözlerine limon sıkan bazı insanlar vardır.

Limon, sindirimi kolaylaştırdığı ve vücuda direnç kazandırdığı için özellikle muftaklarda çokça kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır.


Saat: 06:17

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.