Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Biyografiler (https://www.forumaski.com/biyografiler/)
-   -   Jules Verne Hayatı ve Eserleri (https://www.forumaski.com/biyografiler/115916-jules-verne-hayati-ve-eserleri.html)

YeşiL6 20.06.2014 15:52

Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Jules Verne Hayatı ve Eserleri

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Fransız roman yazarlarındandır. Dünya ölçüsünde ünü olan Jules Verne 8 Şubat 1828 yılında Fransa’da Nantes şehrinde doğdu. Bir süre Nantes’ da öğrenim yaptıktan sonra Paris’e gitti. Çeşitli sebepler yüzünden öğrenimini tamamlamakta zorluklarla karşılaştı. Yazarlık hayatına tiyatro ile başladı. Lakin yazdığı eserler ilgisizlikle karşılandı. Birkaç denemeden sonra piyes yazmaktan vazgeçti. Yaşadığı yıllar Fransa’nın ve bütün dünyanın çalkantılı bir devresiydi. Seyahatler, keşifler ve icatlar günün en üzerinde durulan konuları halindeydi. Afrika’ya büyük denizlere seferler düzenleniyor, sömürgecilik birçok milletleri harekete geçirmiş bulunuyordu. Balon uçuşlarının günden güne gelişmesi herkesin dikkatini bu yeni icat üzerine çevirmişti.
Bu şartların etkisi altında kalan Jules Verne 1863 yılında “Balonla Beş Hafta” adlı eserini meydana getirdi. Bu bilimsel macera romanı büyük bir ilgi görünce bu tarz romanlar yazmaya karar verdi. Artık yolunu bulmuştu. Kısa zamanda şöhreti Fransa’yı aşarak dünyaya yayıldı.
Romanları ülkesinde yayınlanışının hemen ardından belli başlı yabancı dillere çevriliyordu. Eserlerini kaleme almadan önce konularına ışık tutacak, sayısız ilim, fen ve teknik kitapları okuyan, incelemelerde bulunan, hatta küçük çapta deneyler yapan yazarın bunlara eklenen geniş hayal gücü derinleştikçe romanları da sınırlarını genişletmişti. Bununla beraber onun insanları göklerde uçuruşu denizlerin dibinde dolaştırışı, yerin merkezine, hatta aya gönderişi aşırı bir fantezi, hayalperestlik sayılıyor ve birçok kimseler bu romanları saçma olarak nitelendiriyordu.
Jules Verne 1863′den 1900 yılına kadar keşifler, icatlar ve hayal gücü ile dolu 50′ye yakın roman yazdı. Bu romanlar eğlendirici, heyacan verici, sürükleyici oldukları kadar okuyanlara yeni bilgiler de veriyordu.Yazar 67 yaşında Amiens şehrinde 24 Mart 1905′de öldüğü zaman arkasında bütün dünyaya yaygın ölmez bir isim ve sayısız eser bırakmış bulunuyordu.
Batıda haklı olarak kendisine “Bilim ve Teknoloji Falcısı” denilen Jules Verne hiç şüphesiz eserleriyle yalnız okuyucuları eğlendirmek ve onlara bilgiler sunmakla kalmamış bu eserlerinde hayal ettiği şeylerle, birçok keşif ve icatlara zemin hazırlamıştır. Uçağın ve denizaltının yapılmasında onun görüşlerinin ışığı bulunduğu kesindir.
Şaşılacak taraflardan biri de yapılmasını düşündüğü araçlar üzerindeki görüş ve hesaplarından bir kısmını sonradan bu aletler ve araçlar gerçekleştirildiği zaman gerçek ölçülerine uymasıdır. Hayali romanlarının kendi zamanında, aşırı fantezi görülenlerinden önemli bir kısmı bugünün olağan gerçekleri arasına girmiş bulunmaktadır. Yazarın “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” adlı eserinde yarattığı denizaltı gemisi tipi bugünkü atom denizaltıları ile hemen hemen aynen gerçekleşmiş gibidir.
Amerika Birleşik Devletleri yaptığı ilk atom denizaltısına Jules Verne’in bu romanındaki denizaltı gemisi “Nautilus“un adını vermiştir.
Jules Verne’in hayal gücünün yarattığı şeylerden bugün için henüz gerçekleşmemiş olanlarının da yakın bir gelecekte gerçekleşmesi beklenebilir.
Çeşitli edebiyat ödülleri kazanan Jules Verne’nin romanlarından bazıları sonradan tiyatro haline getirilmiş önemli bir kısmı da filme alınmıştır. İlk defa on dokuzuncu yüzyıl sonlarında Serveti-Fünun dergisi kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz tarafından Türkçe’ye çevirileri yapılan Jules Verne, Türk okuyucuları tarafından da geniş ölçüde okunmuş sevilmiş ve halen de sevilmeye devam eden bir yazardır. Jules Verne’nin Ahmet İhsan Tokgöz’den sonra çeşitli zamanlarda çeşitli kişiler tarafından yeni çevirileri de sürekli yapılmış ve halen yeni çeviriler yapılıp yayınlanmaya devam edilmektedir.
Jules Verne Eserleri
Seksen Günde Devr-i Âlem (1872)
Dünyanın Merkezine Yolculuk
Denizler Altında 20.000 Fersah (1873)
İnatçı Keraban (1882)
Michael Strogoff (1876)
İki Yıl Okul Tatili (1886-1887)
Aya Yolculuk (1865)
Kip Kardeşler
Doktor Ox’un Deneyi
Dünyanın Ucundaki Fener
Bir Piyango Bileti
Meteor Avı (1901)
Altın Yanardağ
Macellanya
Gezgin Cambazlar
Deniz Yılanı
Kahraman Fenerciler
15 Yaşında Bir Kaptan
Dünyanın hakimi
Yüzen şehir
Bir Gazetecinin Yolculuk Notları
Balonla Beş Hafta
Kaptan Grant’ın Çocukları
Karpatlar Şatosu
Esrarlı Ada
Güzel Sarı Tuna

Brida 20.06.2014 15:54

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
5. Ve 6. Sinif donemimin bir numarali yazari :)

007 20.06.2014 15:54

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Bütün kitaplaarı var bende ama okumadım hiçbirini :D

YeşiL6 20.06.2014 15:57

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Alıntı:

Anuket Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 570469)
5. Ve 6. Sinif donemimin bir numarali yazari :)

aferim sana kitap oku bol bol ;)

Brida 20.06.2014 15:58

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Alıntı:

YeşiL-6 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 570473)


aferim sana kitap oku bol bol ;)

Tatil de geldi kimse beni tutamaz artik bol bol kitaplara yatiricam parami :D
Gerekirse kiralarim

YeşiL6 20.06.2014 16:00

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Alıntı:

Anuket Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 570476)


Tatil de geldi kimse beni tutamaz artik bol bol kitaplara yatiricam parami :D
Gerekirse kiralarim

internette her kitap var para verme boşuna yazık :D

Brida 20.06.2014 16:02

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Alıntı:

YeşiL-6 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 570481)


internette her kitap var para verme boşuna yazık :D

Haklisin ama cok goz yoruyor ve benim o sayfalari cevirmem kokusunu almam gerek ya :D

YeşiL6 20.06.2014 16:02

Cevap: Jules Verne Hayatı ve Eserleri
 
Alıntı:

Anuket Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 570485)


Haklisin ama cok goz yoruyor ve benim o sayfalari cevirmem kokusunu almam gerek ya :D

ee tabi o zevk başka (:


Saat: 18:31

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.