Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Biyografiler (https://www.forumaski.com/biyografiler/)
-   -   Özlem Tekin Kimdir? Biyografisi (https://www.forumaski.com/biyografiler/12669-ozlem-tekin-kimdir-biyografisi.html)

Narsinha 26.10.2012 21:03

Özlem Tekin Kimdir? Biyografisi
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

18.11.1971 Amerika California doğumlu olan Özlem Tekin, babası Prof. Dr. Talat Tekin’in Berkeley Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olması nedeniyle uzun bir süre Amerika´da kaldı. İlk öğretime başlamadan önce Türkiye´ye (Ankara´ya) geldi.
İlk öğretimi Fransızca eğitim veren Tevfik Fikret Lisesi´nde bitirdi ve bu süre boyunca piyano dersleri aldı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı sınavlarına girdi ve klarnet bölümünü kazandı. Tüm konservatuar eğitimi boyunca Ankara´da sahne çalışmaları yaptı. Yaz dönemlerinde Bodrum başta olmak üzere, çeşitli tarzlarda (İngilizce pop, rock, heavy metal, punk, caz) müzik yaptı. Konservatuardan 1991-1992 yılında mezun oldu. Akustik gitara merakı olan Özlem kendi kendine bu aleti çalmayı öğrendi. Öğrenmekle kalmadı Akustik gitarla besteler yapmaya başladı.
İstanbul´daki Lokomotif grubundan aldığı teklif üzerine İstanbul´a geldi. Kısa bir süre Lokomotif´le çalıştıktan sonra tamamen bayanlardan kurulu Volvox grubuna katıldı. Şebnem Ferah’ın da bulunduğu Volvox ile iki yıl non-stop müzik yaptılar. Daha sonra Özlem gruptan ayrılarak solo çalışmalara yöneldi. İlk solo albümü için Hakan Peker’le anlaşan Özlem, çalışmalara başladı.
İlk albümü Kime Ne 1996 yılında yayınlandıktan sonra "Aşk Herşeyi Affeder mi" büyük yankı uyandırdı.. "Çok Üzgünüm İstemeden Seni Dün Gece Aldattım" gibi cesur sözlerle başlayan şarkı, aldatmaya dayalı ve kadın erkek ilişkileri odaklı şarkılara yeni boyutlar kazandırdı. İlk defa bir kadın bu kadar açık yüreklilikle aldatını ifade ediyor ve hemen ardından aşkın bunu affedip affetmeyeceğini sorguluyordu. Albümde ilginç sözlere sahip olan şarkı bir tek “Aşk her şeyi Affeder mi?” değildi.. Zoraki evliliklere “böyle zorla düğün olmaz ki yok mu sevdiğin” diye haykıran DUVAKSIZ GELİN, “ümidi yok kimden yardım dilesin, hiç mi sevmez anacığına dönesin” diyerek sokak çocuklarının hayatını sorgulayan HERKES ŞANSLI DOĞMUYOR, “kurşunlar sizin olsun, kurusun gözler” diyerek isyan ettiği SEBEPSİZ SAVAŞ albümün ön plana çıkanlarındandı. Alternatif Pop adını verdiği müziği ile Özlem Tekin o yıllarda kuşkusuz yeni bi kulvar açtı, ve pop müziğe farklı bir bakış açısı getirdi. Cem Yılmaz’ın da konuk olarak “Yar Bana Varmadı” en sevilen çalışmalarından biri oldu.
Aradan geçen zamaNda dünyadaki elektronik akımı ile birlikte Özlem Tekin’in müzikal zevklerinde de bir takım değişiklikler meydana geldi, dolayısı ile bir sonraki albümün de elektronik müziklerden payını alması kaçınılmaz oldu.. İkinci albüm ÖZ, hiçbir canlı enstrumanın kullanılmadığı, tamamen elektronik müzikle yapılmış Türkiye’nin ilk albümü olma özelliğine sahipti. Sevgilisini öldürüp, ormanda gömmeye giden kadını canlandırdığı ilk klip Bahar ile Özlem Tekin, yine herkesi ayağa kaldırdı. ÖZ albümünün en büyük hitlerinden olan BAHAR şarkısının sözü ve müziği de tıpkı aşk her şeyi affeder mi gibi BARLAS a aitti. İkinci klip ise Levent semerci yönetmenliğinde YOL isimli şarkıya çekildi. “Yanlış senin tek hazinen, herşeyi kendine sor kendinden öğren” gibi sözleri ile Özlem Tekin’in içindeki ruhu da net bi şekilde anlatan şarkının klibi MCM gibi yabancı müzik kanallarında da gösterilerek, büyük başarılara ulaştı. Ne yazık ki bu albüm sadece 2 kliple kaldı, fakat türünün sevenleri, yeni keşfedenler ve Özlem hayranları tarafından arşivlerin en güzel yerinde Türkçe sözlü elektronik müzik albümü olarak yerini aldı.
Bu arada Özlem Tekin, Pahsan Music ile kısa bir evlilik de yaptı. Evlilik yüzüklerini dövme olarak parmaklarına yaptıran ikili, boşanınca dövmeyi de sildiler..
Üçüncü albüm 1999 yılının yaz aylarında geldi: Laubali! Tam da yaz aylarına yakışır bi neşe ve dinamiklik ile…. Tarz olarak en çok çeşitlilik barındıran albüm olan Laubali’nin çıkış parçası albüm ile aynı ismi taşıyan Fergan Mirkelam imzalı Laubali oldu. Kendi sözleri ile Özlem bu şarkıyı şöyle anlatıyor:
“Fergan bize Rıza Erekli'nin stüdyosunda sürekli baskınlar yapıp, kamerasıyla bize zorla mizansenler yaptırıyordu, çok eğleniyorduk. Ona boş gelme beste getir kardeşim dedim, yapmış getirdi. Tabii çok sevindim”.
Bu albümde Özlem’den duymaya alışık olmadığımız şekilde batı müziğinin yanında doğu müziği sentezleri kulağımıza geliyordu. Arabeskvari sözleri ve Doğuş vokali ile “Yazmamışlar”, 9/8 lik ritmi ile “Biberi Bol”, klip çekilmemesine rağmen dillere dolanan “Beni Yakan Aşkın” bunlara verilecek örneklerdendi. Ama bunların yanında “Vurma”, “Kumdan Kaleler”, Teoman destekli “Bu Kalp” gibi sentezden nasibini almamış, batı soundlu son derece sıkı parçalar da bulunmaktaydı. Disco tarzındaki “Sorma”yı ise Olivia Newton John’a adamıştı Özlem..
Albümden ikinci klip Yazmamışlar’a, üçüncü klip ise “eskiden her klipte farklı imajla çıkardım şimdi o da yetmedi, aynı klipte 5 farklı imaj” diyerek tanıttığı Biri Var’a çekildi.
2000 yılının yazında Özlem Tekin bu sefer müzik dışı bir çalışma ile sevenlerinin karışısına çıktı. Kanal D için çekilen Yaz Rüzgarı isimli programın sunucuğunu üstlenen Özlem Tekin, 2000 yazı boyunca hafta içi her gün farklı bir konukla ekranlara konuk oldu, hazırladığı kısa skeçlerle de oyunculukta da ileride atacağı başarılar hakkında ufak ipuçları verdi.
2002 yılında çıkan Tek Başıma Albümü öncesi 2 yıl hiçbiryerde gözükmeyen Özlem Tekin o yıları da şöyle anlatıyor:
“2 yıl ara vererek müzikten uzak kaldım, fiziklsel olarak dinlendim, şehir şehir gezdim, amerika’da bir süre kaldım. Elime gitar bile almadım, beste yapmadım Yani kendimi dinledim…”
Bu süreç sonunda, eline gitarı alıp yaklaşık 1 hafta içinde yazdığı şarkılardan oluşan Tek Başıma albümü de aynı dinginliği taşıyor. Bu sefer çığlıklar atan, isyankar Özlem yerine durulmuş, “sen olmasan da yaşatırım ben bu aşkı” diyebilecek kadar durulmuş bi Özlem karşımızdaydı. Bi önceki albümdeki sentezlerden eser yok. Fakat yine Özlem Özlem’liğini göstermişti. Çıkış parçası Dağları Deldim’deki “Magazin dalı güllü dallı motorlar gibi koca aramıyorum ki olum ben bu şarkılar niye” dizeleri ile yine gündeme oturdu! Üstüne alınıp cevap verenlere ise ağzını açıp tek kelime etmedi. Sadece yerinden oturup olan bitenlere bıyık altından gülümsüyordu. Albümde bulunan Barlas şarkısı Aşka Dair yine Özlem Barlas beraberliğinin başarısını doğrularcasına, albümün öne çıkan hitlerinden oldu. Türkiye’nin ilk tekno trans şarkısı dediği Kırıldım, hip hop öğeler barındıran Dağları Deldim, Bjork-vari Daa gibi şarkılarla Özlem yine dolu dolu bi albüm hazırlamıştı.
Fakat bi süre sonra Özlem roportajlardan, yoğunluktan sıkılıp siz albümü dinleyedurun ben geliyorum diyerek Amerika’ya gitti. Orda Amerikalı yönetmen Aaron Walker ile ikinci klibi de Hep Yek’e çekti..
Bu sırada Özlem Tekin ufaktan ufaktan ilk oyunculuk denemelerine de başladı. Kanal D ‘de yayınlanan mitolojik dizi Karaoğlanda kötü büyücü Zenka, Mustafa Altıoklar’ın yönetmenliğindeki O Şimdi Asker’de de küçük bi rolle karşımıza çıktı..
Özlem Amerika’dan döner dönmez ayağının tozu ile Rock’n Dark Efes turnesine çıktı. 2003 yaz boyunca yazlık mekanlarda devam eden turnenin sürprizi Özlem’in 5 şarkısının club remixlerini içeren bir cd’nin konsere gelen dinleyicilere hediye olarak dağıtılması oldu. Piyasada bulunmayan bu çok özel Cd de aşka dair, kırıldım, kimbilir, dağları deldim, ve yazmamışlar’ın remixleri bulunmaktaydı. Turnedeki eğlenceli görüntülerin montajlarından oluşan Dağları Deldim Remix klibi ise 2003yazının özlem tekin hayranlarına hediyesi oldu.
2004 yılının başlarında Neredesin Firuze isimli fimin soundtrackinde Özlem yine kendi ilklerinden birini gerçekleştirerek Fuat Saka’ya ait bir Karadeniz türküsü seslendirdi: Kara Sevda.. Türküyü kendine has uslubu ile seslendiren Özlem Tekin, kendisini sevmeyenlerin bile ilgisini çekti ve soundtrack’in öne çıkan çalışmalarından biri oldu.
Bu arada Şener Şen, meltem Cumbul, Beyaz, cem davran, ve pamela ile birlikte oynayacağı bir müzikalin hazırlarına başlayan Özlem Tekin, yine farklı ufuklara gözünü dikmişti. Fakat müzikal ne yazık ki Şener Şen’in rahatsızlığı bir süre ertelenince, özlem tekin kendisine gelen dizi teklifini kabule etti ve 2004 sezonunda Hale Soygazi, Ceyda Düvenci ve Ege Aydan ile başrollerini paylaştığı Sil Baştan isimli dizi ile ekranlara konuk oldu. İzleyeciler bu sefer karşılarında çok farklı Özlem Tekin buldular. Çünkü kndisine teklif edilen asi rockçı kız rollerinin hepsini geri çeviren özlem bu dizide, hapishaneden çıkmış, çocuk sahibi bir kadını canlandırıyordu, ve de üstelik çok başarılıydı. Televizyon eleştirmenlerinden tam not almıştı.
2004 yılının yazında “Sanki Dün Gibi” isimli 70-80-90’lı yılların Türkçe pop hitlerinin seslendirildiği, Most Productions tarafından gerçekleşen ve 3 gün devam eden konserde Fatih erkoç ve levent yüksel ile birlikte daimi solist olarak yer aldı. Çillibom, seninle bir dakika, burçak tarlası, delisin, fesupanallah, denizleri aşta gel gibi türk popun unutulmaz hitlerini de özlem’in yorumundan dinlemiş olduk. Kuşkusuz konserin Özlem severler tarafından en merakla karşılanan yorumu, Volvox’tan da arkadaşı olan, fakat profosyonel müzik yaşamında sürekli kıyaslandığı Şebnem Ferah klasiği Yağmurlar oldu…
Bu konserlerden hemen sonra ise Türkiye’nin önemli festivallerinden biri olan Rock and Coke’da sahne alan Özlem, sahneye maskesi ve ilginç kotsumu ile çıkarak dikkatleri üzerine çekti. Bu konserde “Bu bir Özlem Tekin konseri değil, OZZ isimli yeni bir grubun konseri” diyerek yaptığı açıklama ile yeni kurduğu özlem tekinin eski şarkılarını sert yorumlarla coverlayacak olan OZZ isimli grubun da müjdesini verdi.
O sıralar çıkan Levent Yüksel’in Uslanmadım albümünde ise Sen Anla isimli şarkının söz ve müziği Özlem Tekin’e aitti. Geri vokalleri ile de şarkıya renk katmıştı
2004 yılının bitimine doğru Şener Şen’in iyileşmesi ile Mucizeler Komedisi adı verilen müzikal yeniden gündeme geldi. Kadroda bikaç değişiklikler vardı, beyaz ve cem davran gitmiş yerlerine Mirkelam ve şevket Çoruh gelmişti.
Mucizeler Komedisinin görücüye çıkmasıyla, Özlem Tekinin oyuncuğunun zirveey ulaşması bür oldu. Nerdeyse müzikali adından en çok söz ettiren oyuncusu olan Özlem bütün tiyatro eleştirmenlerinden tam not aldı, Hıncal Uluç’un kaleminden “o bir mucize”, fatih altaylı’dan ise “o komple bi sanatçı” olarak yazılara döküldü… O ise bütün bunları hiç farkında değilmiş gibi “sanırım benden beklenmediği için bu kadar konuşuldu,teşekkür ederim yine de..” gibi mütevazı cevaplar vererek, gülümsedi..
Tarihler 2005 yılının Mayıs aynı gösterdiğinde Özlem 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 adını verdiği 5. albümü ile müziğe geri döndü. Diğer albümlerine göre gayer sert bir sounda sahip olan bu albüm, gerek özlem tekin hayranları, gerek rock müzik severler tarafından ilgiyle karşılandı. Albümü tanıtmak için bu sefer farklı bir yönteö seçen özlem, klip çekmek yerine albüm çıkar çıkmaz konserlere başladı. Coca cola sponsorluğundaki soundwawe turnesiyle, üniversiteleri gezerek albümü tanıttı.. Daha sonra ise ilk klip 2 farklı versiyonla geldi: Değmez…
Fakat Özlem’in deyimiyle kanallar klibe korku filmi muamelesi yaptılar ve nedense pek göstermeyi tercih etmediler. Bunun üzerine konser görüntülerinden oluşan ikinci klip Cinayet ise tam tersi etkiyle müzik kanallarının gözdesi oldu. Bu arada 2005 yılının en çok konser veren bayan rock sanatçısı da yine Özlem Tekin oldu.
2006 yılının başlarında Cem Yılmaz ile önce adının çıktığı aşk dedikoları sonradan anlaşıldı ki, yeni bir projenin habercisiydi. 2006 Ekimde vizyona girecek ve yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın üstleneceği Hokkabaz isimli filmde başrolleri Özlem Tekin, Mazhar Alanson ve Cem Yılmaz’ın paylaşacağı duyuruldu..


Saat: 09:42

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.