Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Biyoloji (https://www.forumaski.com/biyoloji/)
-   -   Dizlerin Yapısı (https://www.forumaski.com/biyoloji/136467-dizlerin-yapisi.html)

Anarchia 29.10.2014 17:56

Dizlerin Yapısı
 
Dizlerin Yapısı

Diz; Bacağın bükülebilen orta dış kesimidir. Uyluk kemiğiyle (femur) kavi (tibia) ve kamış (fibula) kemiklerinin eklenmelerinden oluşur. Her eklemde olduğu gibi kaslar ve de destek dokularla çevrili olan bu eklemin önyüzünde, eklemi kalkan gibi koruyan dizkapağı kemiği (patella) vardır.

Dizkapağı kemiği, uyluk kemiğinin kirişi arasına girmiş büyük bir sesamoid (çok kenarlı)kemik olup, tabanı yukarıda, tepesi aşağıda bir üçgen görünümündedir. Bir ön yüzü, bir arka yüzü, bir tabanı, bir tepesi ve iki yan kenarı vardır.

Ön yüzü kabarık ve pürtüklüdür; deri altında kolaylıkla hissedilir. Bağ, destek doku ve sinirlerle kaplı olan dizkapağı kemiği (patella), oynak yapısı nedeniyle çarpmalara oldukça dayanıklıdır.

Başlıca hastalıkları eklem romatizması, kireçlenme ve diz kaymasıdır. Diz kemiğinin hemen altından bir sinir demeti geçer.

Bu nedenle sinir hastalıklarında, sinirlerin çalışmasını ölçmek amacıyla hekimler bu bölgeye çekiçle vurarak sinir, kas tepkilerini ölçerler.


YeşiL6 29.10.2014 18:02

Cevap: Dizlerin Yapısı
 
PayLaşım İçin TşkLer..

sinir hastalıklarında, sinirlerin çalışmasını ölçmek amacıyla hekimler bu bölgeye çekiçle vurarak sinir, kas tepkilerini ölçerler.

Anarchia 29.10.2014 19:05

Cevap: Dizlerin Yapısı
 
Rica Ederim Ahmet.


Saat: 00:42

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.