Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Fezleke Nedir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/143146-fezleke-nedir.html)

YeşiL6 31.12.2014 15:00

Fezleke Nedir?
 
Fezleke Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Fezleke, aslında birçoğumuzun bildiği bir kavramdır. Çoğunlukla günlük hayatta karşılaşabileceğimiz, gündelik yaşantımız içinde toplumla iletişimde karşımıza çıkabilecek bir kavramdır.

Fezleke, herhangi bir kararın ya da sorunun kısa ve öz olarak anlatılmasıdır. Herhangi bir sorun hakkında kısaca bilgi verilmeye çalışılmasıdır. İdari soruşturma açılan kişi ya da kurumlar hakkında, müfettişlerce ya da soruşturma kurullarınca düzenlenen raporlara da fezleke denir. Fezleke daha çok hukukçuların, hakimlerin ve müfettişlerin bilgi sahibi olduğu bir kavramdır.


Fezleke daha çok hukuk dilinde kullanılan bir kavramdır. Fezlekede önemli olan, kısa ve öz bir şekilde istenilenin en ayrıntılı biçimde anlatılmasıdır. Olay, konu, sorun özü değiştirilmeden, en yalın haliyle ve en kapsamlı biçimde anlatılmaya çalışılmaktadır. Fezleke daha çok bir hukuki olayın sonucunu değil, hukuki olayın başlangıcını tayin eder. Çünkü fezleke olayın başında hazırlanır. Kanıtlar toplandıktan, ifadeler alındıktan sonra fezleke hazırlanmaya başlanır.

Fezleke yazılırken ortada bir suç varsa, mutlaka suç unsuru, suçun yeri, tarih ve saati ve suçun delili eksiksiz bir şekilde en yalın şekilde kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde kapsamlı bir şekilde anlatılır. Şüphelinin kişisel bilgileri, aile bilgileri, ikamet adresi eksiksiz bir biçimde doldurulur. Olay özet bir şekilde, karşı tarafın aklında canlanacak şekilde anlatılır.

Hukuk’ta kullanılan bir kavramdır. Yapılan bir hukuki soruşturmada, tarafları, taraflara ait kişisel ve aile bilgilerini, tarafların ifadelerini, olayla ilgili kanıtları, tanık beyanlarını kısaca özetleyen, soruşturmacının görüşünü ve vardığı sonucu ortaya koyan rapor için kullanılır.

Hakkında fezleke düzenlenen bir kişi için soruşturulması gereken ve cezalandırılması gereken bir durum oluşuyorsa söz konusu kişi veya kişiler yargı önüne çıkarılarak cezalandırılır.


Saat: 18:14

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.