Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Patates cipsi nasıl gelişmiştir ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/150195-patates-cipsi-nasil-gelismistir.html)

Perii 28.03.2015 22:38

Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
Patates Cipsi Hakkında, Patates Cipsi Ne Zaman Bulunmuştur, Patates Cipsinin Geliştirilmesi, Patetes Cipsi Ne Zaman keşfedildi

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


1853'ün yazında, George Crum, ABD'de New York şehrindeki Saratoga Springs otelinde şef olarak çalıştı. Moon Lake Lodge'un restorant menüsünde French-fried patates, Crum tarafından standart olarak hazırlandı, ince kesilmiş French stili 1700'lerde Fransa'da çok tutuldu ve şehirdeki büyükelçi olan Thomas Jefferson tarafından çok beğenildi. Bundan sonra Jefferson Amerika tariflerine getirdi ve misafiri Monticello'ya French fries servis etti, böylece cips popüler oldu ve ciddi bir şekilde akşam yemeklerinde yer aldı.

Kısa bir sure içinde patatesler pakatlenmiş ve satılmıştır, ilk olarak bölgesel, sonrada New England alanında. Crum kendi restorantını açmış ve cipse önem vermiştir. Aynı zamanda, patatesleri elle soymak ve dilimlemek yorucuydu. 1920'lerde icat edilen küçük parçalara ayırabilen ve patates cipsine hazırlık yapan mekanik patates soyucularla, atıştırıcıların satışı arttırıldı.

Crum'un yaratımından on yıl içinde, patates cipsi Kuzey-Doğu ABD'de akşam yemeklerinde geniş bir yere sahip oldu.

Atıştırmalık yiyecek 1920’lerde mekanik patates soyucusunu takiben popüler oldu. 1932’de satış uzmanı Herman W. Lay Nashville, Tennessee’de atıştırmalık yiyecek işi açtı ve 1938’de patates cipsi üreticisi "Barrett Food Şirketi’ni," satın alarak adını "H.W. Lay & Company" olarak değiştirdi.

Lay, Amerika’nın güneyini arabasıyla tarayarak bagajında bulundurduğu ürünleri sattı. 1942’de Lay, ürünün ilk defa çok miktarda üretilmesini sağlayan duraksamadan patates işleyen ekipmanı çıkardı.

Şirket 1944’de adını kısaltarak "the Lay's Company" olarak değiştirdi ve tanınmış sözcü olarak Bert Lahr’ın yer aldığı televizyon reklamlarıyla, televizyon reklamı yapan ilk atıştırmalık yiyecek üreticisi oldu.

"Öyle gevrek ki tazeliğini duyabilirsiniz!" ve "de-Lay-sious (lezzetli)!" ile birlikte cipsin ilk sloganları söylenmiş oldu. 1950’lerde popüler reklamlar yayınlanmaktayken, Lay’s pazarlamasında ulusal pazara açılarak tüm ABD’ye ürünlerini sunmaya başladı. 1961’de, Elmer Doolin tarafından kurulan Frito Şirketi ve Lay’s birleşerek kombine gelirleri yıllık 127 milyon doları aşan atıştırmalık yiyecek devi, tüm üreticilerin en büyüğü olan Frito-Lay Inc.’ı oluşturdu. Bundan kısa süre sonra Lays en çok tanınan sloganı "iddiaya girerimki sadece bir taneyle kalamazsın"’ı çıkardı. Cipslerin satışı uluslararası platforma açıldı, pazarlama bir dizi ünlünün tavsiyesiyle desteklendi.
1965’de, Frito-Lay Pepsi Cola Şirketi’yle birleşerek Pepsico, Inc.’ı oluşturdu ve cipslerin barbekülü versiyonu bakkalların raflarında görülmeye başladı.

Hipnoz 28.03.2015 22:42

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Allah razi olsun geliştirenden:p

hanzala 28.03.2015 22:47

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Başlığı görünce aklıma direkt @[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geldi:kiskis:

VERA 28.03.2015 22:51

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Alıntı:

hanzala Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 868089)
Başlığı görünce aklıma direkt @[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geldi:kiskis:

Ben cips hiç yemem de sevmemde :(666):

hanzala 28.03.2015 22:58

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
İyi

VERA 29.03.2015 00:30

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Alıntı:

hanzala Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 868110)
İyi

Tamam sevicem :D:D

Perii 29.03.2015 00:31

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Buda Hikaye Tarzında

Patates çipsi kötü niyetli bir aşçı tarafından bulunmuş.1853'te NewYork'taki bir restoranın şefiGeorge Crumun hazırladığı patatesleri bir müşteri tarafından"kalın ,yumuşak ve tuzsuz oldukları gerekcesi ile beğenilmeyip geri gönderilmiş.Sinirlenen şefdepatetesleri kağıt gibi incecik kesmiş kızgın yagda uzunca bir süre kızartmış ve patatesin üzerinede kalın birtabaka oluşturacak kadar tuzlamış.İşn acaibi müşteride bu şekil patatesi çok sevmiş.Crum'un istemeden yarattığı buspesiyalede 'saratoga cipsi' denmiş.Bir pazarlamacı ise bu cipsleri paketleyip satmaya karar vermiş.Üstüne birde bu cipsler afrodizyak etkisi gösterir deyince cipsin ünü iyice yaygınlaşmış.

Jade 29.03.2015 00:33

Cevap: Patates cipsi nasıl gelişmiştir ?
 
Vay be sonda ki hikayeyi begendim


Saat: 08:39

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.