Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Ney Nasıl Temizlenir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/155281-ney-nasil-temizlenir.html)

DeRDeST 30.05.2015 16:45

Ney Nasıl Temizlenir?
 
Ney Nasıl Temizlenir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Sulak yerlerde yetişen kamış bitkisinden elde edilen ney dinlendirici sesiyle pek çok kişinin sevdiği bir enstrümandır. Neyin önünde 6 ve arkasında 1 tane olmak üzere 7 tane deliği vardır. Neyin uçları çatlamasın ve yarılmasın diye metal malzemeler konulmaktadır. Bunun ismine parazvane denilir. Üflenen kısmına da boynuzdan yapılan başpare adı verilen bir ağızlık takılır. Ney bu şekilde üflenir.

Ney basit tasarlanan ama en zor çalınan çalgılardan biridir. Neyin lekesiz ve güzel görünmesi için bakımına çok dikkat etmek gerekir. Özellikle ney çalınmayacağı zaman mutlaka ağzı açık bir şekilde yere yatar vaziyette konulmalıdır. Ağzının açık tutulması neyin içinde üflemeden dolayı oluşan nemin kurumasını sağlamaya yardımcı olur.

Neyin bakımında en önemli ayrıntı yağlanmasıdır. Yeniyken haftada veya 15 günde bir, eskidikçe ayda ya da 3 ayda bir yağlamak gerekmektedir. Yağ seçerken özellikle asit düzeyi düşük olan susam, fındık, zeytinyağı tercih edilmelidir. Dilenirse yağın içine katılacak olan amber, misk, gülsuyu neyin güzel kokmasını sağlayacaktır. Dikkat edilecek en önemli nokta yağın içilebilecek kıvamda olmasıdır. Ancak belli bir süreden sonra yağlanmadan dolayı ney tıkanabilir. Böyle bir durumda neyin iç ve dışı sadece kaynak suyu ile yıkanmalı ve sonra temiz bir havluyla iyice kurulanması gerekmektedir.


Saat: 14:52

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.