Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Keman Teli Nasıl Takılır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/155800-keman-teli-nasil-takilir.html)

DeRDeST 02.06.2015 10:02

Keman Teli Nasıl Takılır?
 
Keman Teli Nasıl Takılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Birçok telli enstrümanda olduğu gibi kemanlarda da zamanla tel kopmaları, paslanmalar, telin tonunu sevmeme gibi durumlar olabilir. Bu durumlarla karşı karşıya kaldığımızda enstrümanın üzerindeki telleri değiştirmemiz gerekebilir. Peki bu durumlarla karşılaştığımızda kemanın tellerini nasıl değiştireceğiz?

Keman telini takmanın aslında tek bir yolu vardır. Sadece aynı adımları farklı zamanlarda gerçekleştirerek farklı tel takma yolları varmış gibi görünmektedir. Aslında burada önemli olan hangi adımları izlediğiniz değil, izlediğiniz adımları doğru şekilde uygulamanızdır. Teli nasıl takacağımızı bu yollardan biriyle ifade edelim.

Öncelikle kemanda bulunan dört tel farklı kalınlıklarda ve inceden kalına doğru gidersek mi, la, re, sol tellerinden oluşur. Bu telleri takarken en üstte kalın tel bulunur ve aşağıya doğru incelir. Tel takmaya başlarken en üstten veya en alttan başlamak gerekir. Adım adım gidecek olursak;

1-) Telin burgulara takılacak tarafı biraz büküldükten sonra burgunun üzerinde bulunan deliğe yavaşça tele zarar vermeden takılır.( Dikkat edilmesi gereken husus burgu kemana takılıyken teli takmaktır. Burguyu çıkarıp teli taktıktan sonra burguyu kemana takmaya çalışmak yanlış bir uygulamadır.)

2-)Takılan tel burguyu çevirerek burgunun etrafına sarılmasıdır. Burada burgunun etrafına tam olarak sarmıyoruz ki kemanın diğer ucunu fikse takabilelim. Bir de keman burgularına telleri takarken burguların hepsinin aynı yöne çevirilmesi gerekir.

3-) Telin diğer ucunu fikse yerleştirelim. Bu işlemi yaptıktan sonra burguların oraya tekrar dönerek telin renkli kısmı bitene kadar teli de biraz gerdirerek burgunun etrafına saralım. Yine burada dikkat etmemiz gereken husus telleri burgunun kulakçıkları tarafına doğru sarmak olacaktır. Aksi halde teller birbirine değebilir.

4-) Tel gerilmeye başladığında teli önce küçük eşikte bulunan tel izinin üzerine daha sonra biraz daha gerginleştirerek büyük eşikteki tel izinin üzerine oturtun.

5-) Bu işlemleri yaptıktan sonra fiksin üst kısmında bulunan akord kulaklarını çevirerek teli hem gerginleştirirken hem de telin akordunu yapın. Burada dikkat etmeniz gereken husus akordu yaparken fazla sıkmanızın bir sonucu telin kopmasıdır.

Bu işlemleri bütün teller için aynı şekilde uyguladığınızda tek takma işleminizi tamamlamış olacak ve kemanınızı çalmaya başlayabileceksiniz.


Saat: 08:14

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.