Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Klarnet Nasıl Çalınır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/156369-klarnet-nasil-calinir.html)

DeRDeST 05.06.2015 13:01

Klarnet Nasıl Çalınır?
 
Klarnet Nasıl Çalınır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Üflemeli çalgılar ailesinden olan klarnet, sert ve dayanıklı ağaçlardan yapılır. Ebonit ve metalden yapılan çeşitleri de vardır. Hem yapılan maddeye hem de büyüklüğüne göre sınıflandırılan klarnetleri çalmak için bazı teknikleri bilmek gerekir.

Bir enstrümanı çalabilmek için onu iyi tanımak gerekir. Bu yüzden klarneti çalışmalardan önce kurcalamak, hangi üflemede ne tarz sesler çıkarıyor gibi alıştırmalar yapmak gerekir. Ayrıca klarneti iyi çalabilmek için yüz, el ve dudak kaslarını geliştirmek gereklidir. Bunlara yönelik egzersizler rutin halde yapılmalıdır.

Klarnet bek (kafalık), barel(fıçı), üst ve alt gövdeler, povillon (kalak) isimleri verilen 5 parçadan oluşur. Klarnete yeni başlayanlar öncelikle bekiyi dudağa yerleştirme çalışmaları yapmalıdırlar. Bu aşama dudak kaslarının gelişmesi için oldukça önemlidir.

Türkiye'de genellikle askeri çalış adı verilen bir teknik kullanılır. Çalacak kişi bekiyi üst dişlerinden destek alacak ve alt dişlere değecek şekilde ağzına yerleştirir, bu sırada alt dudak ise içeri doğru bükülmelidir. Bu sırada bekin yaklaşık 1 sanrimetresi dışarda kalmalıdır. Bir başka yöntem olan Fransız tekniğinde ise; alt ve üst dudaklar içe doğru bükülür, dişler beke temas etmeyecek şekilde klarnet ağza yerleştirilir. Bu sırada bekin yaklaşık 1,5 santimetresi dışarda kalmalıdır.

Klarnette doğru sesi çıkarabilmenin temel yolu ise doğru üflemedir. Bu da ”tü” hecesi söylenerek gerekli miktarda hava klarnete üflenme yoluyla yapılabilir. Tiz seslerde ve yüksek tonlar yakalanmak istenyorsa dudaklar klarnete baskı yapmalı, pes sesler ve alçak tonlar isteniyor ise dudak kasları daha serbest olmalıdır.

Klarneti tutarken; bütün ağırlık başparmakta olmalıdır. Sağ el yukarıda sol el ise aşağıda olacak şekilde klarnet tutulur. Enstrüman eğer oturarak çalınacaksa diyaframın rahat kalabilmesi ve sıkışmaması için kambur biçimde durulmalıdır. Ayakta ise hafif eğimli durulmalıdır. Kolların vücuda dayanmaması gerekir. Parmakların hızlı ve hareketli olması da önemlidir. Bunun için ekstra çalışmalar yapmak gereklidir.

Klarnet çalışması bittikten sonra, bek ve diğer bölümünde olan tozlar ve ağız salgıları temizlenmelidir. Ayrıca parçaların birleştiği yerler yağlanmalıdır. Akortun düzgün olması için barel bölümüne özellikle dikkat edilmelidir.


Saat: 20:51

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.