Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Sol Anahtarı Nedir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/156531-sol-anahtari-nedir.html)

DeRDeST 06.06.2015 11:29

Sol Anahtarı Nedir?
 
Sol Anahtarı Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Bir çoğumuzun müzik derslerinden hatırladığı, kimi zaman çizmek için defalarca çaba harcadığı ancak tam olarak ne işe yaradığı bilinmeyen şekildir "Sol Anahtarı" . Biz de bu yazımızda sizlere 10. yy başlarında ortaya çıkmış olan sol anahtarı hakkında detaylı bilgi vereceğiz . Sol anahtarı o kadar popüler olmuştur ki müzik deyince ilk akla gelen simgelerden birisi olmuştur. 100 Türk Lirasının arkasında dünyaca ünlü bestekar Buhurizade Mustafa Itri' yi tanıtmak için paranın arkasında yer almış simgelerden birisidir.

Sol anahtarını anlatmadan önce sizlere tanım için gerekli ifadeleri anlatmamız yararlı olacaktır .
  • Nota: Müziği (Sesi) yazılı olarak ifade etmemize yarayan, sesin frekansına ve yüksekliklerine göre farklılaşan terimdir . Her bir nota farklı harflerle de adlandırılmaktadır.
  • Porte(Dizek): Birbirine paralel, eşit aralıklı 5 çizginin olduğu ve üzerine notaların yazıldığı şekildir. Notaların okunmasını kolaylaştırmak için ortaya çıkan portede bulunan çizgilerin her biri farklı notayı temsil etmektedir.
  • Anahtar: Notaların adlandırılmasına yarayan ve portrenin en başına yerleştirilen anahtarlar, portrenin temel elemanıdır. Notaların okunabilmesi için gerekli olan bu anahtarlar aşağıdaki gibidir;
Sol Anahtarı(Tiz Nota Anahtarı), Fa Anahtarı(Bas Nota Anahtarı), Do anahtarı

Sol Anahtarı: İlk zamanlar harf olarak ortaya çıkmış olan bu işaret; portrenin üstten 4. çizgisinden başlayarak çizilen ve bu çizgiye adını veren anahtardır. Sol anahtarı ince sesleri (İnsan sesine yakın frekanstaki seslerdir) göstermeye yaradığı için "Tiz Nota Anahtarı " olarak da adlandırılır. Bağlama, keman, gitar, ud, flüt, kaval gibi insan sesi frekansındaki sesleri çıkaran estrumanların notaları 'Sol Anahtarı' kullanılarak yazılır.

Diğer iki anahtara nazaran çok daha fazla kullanılan sol anahtarı, notaların sol yüksekliğinde olacağını göstermektedir.


Saat: 19:26

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.