Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Davul Çeşitleri Nelerdir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/166983-davul-cesitleri-nelerdir.html)

DeRDeST 14.09.2015 18:18

Davul Çeşitleri Nelerdir?
 
Davul Çeşitleri Nelerdir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Vurmalı çalgılardan olan davulu çalmak her ne kadar kolay gibi görünse de emek isteyen ve çeşitli teknikler gerektiren bir sanattır. Her çeşidinin farklı şekillerde çalınıyor olması da bunu gösterir. Davulun bilinen çeşitlerinin yanı sıra pek çok bilinmeyen çeşitleri de mevcuttur. Bu davul çeşitlerinin şeklini, kökenini, çalınma tarzlarını ve ses özellikilerini bilmek müzikseverler ve profesyonel müzisyenler için çok önemlidir.

Davulun tarihte bilinen en eski devri Neolitik Çağ'dır. Amerikan yerliler ve Afrika kökenli kabileler tarafından dini törenlerde çalınmıştır. Ritmik özellikleri ve verdiği coşkudan dolayı sosyal hayatın pek çok detayında kullanılması sebebiyle günümüze kadar kendisini koruyarak gelmeyi başarmıştır. Eski çağlardan günümüze kadar geçirdiği süreçte ise pek çok çeşide ayrılmış çalınma yeri ve çalındığı topluma göre farklı şekillerde türetilmiştir.

1 - Bas Davul: Davul çeşitleri içerisinde en büyük ve en ağır olanıdır. Tahta oymacılığı sanatı ile içi boş ve çapı çok geniş, alçak boylu bir silindir şeklinde üretilir. Perdesi belirsiz bir sese sahiptir. Tarihteki ilk davul kalıntıları bu davul çeşidiyle aynı tiptedir. Genellikle askeri bando takımlarında kullanılır. İki büyük tokmak yardımıyla çalınır. Çok ağır olduğu için taşıma amaçlı olarak küçük tekerleklerden oluşan bir aparatın üzerine oturtularak kullanılır. Anadolu kültürü ile özdeş bir müzik aletidir.

2 - Kiriş Davul ve Trampet: Ana malzemesi tahtadır ve yüzeyi deri ile kaplıdır. Küçük çaplı fakat bas davula göre daha uzun boylu bir silindir formunda olup çapı küçük olduğu için taşıması kolaydır. Üzerini kaplayan deriyi ince demirler ya da kirişler davula sabitler. Bu deri genellikle parşömendir. Yarı esnek bir formdadır ve gerginliğine göre sesin inceliği - kalınlığı belirlenir. Orkestralarda kullanılır. Bandolarda da bas davulla birlikte kullanıldığı görülür. Genelde Avrupa kültürüne yakın müzikallerde kullanılır.

3 - Bongo: Afrika kültürüne yakın bir davul çeşididir. İki küçük kova formunda olup dizlerin arasına konularak parmak dabeleriyle çalınır. Akort edilebilir. Yöresel dans müziklerinde kullanılır.

4 - Timballer: Yarı küre formundadır. Orkestra için birden fazla timbal kullanılır. Derisi parşömen olup pedallarla esnetilip gerginleştirilebilir. Gövdesi pirinç ya da bakırdan oluşur.


Saat: 03:20

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.