Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Bağlama Çalmak Nasıl Öğrenilir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/166985-baglama-calmak-nasil-ogrenilir.html)

DeRDeST 14.09.2015 18:23

Bağlama Çalmak Nasıl Öğrenilir?
 
Bağlama Çalmak Nasıl Öğrenilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir çalgı olan ve yörelere göre farklı isimler alan bağlama, Asya'dan Avrupa'ya uzanan geniş bir coğrafyada bulunan farklı isim ve türleriyle hala kullanılan, köklü tarihi olan bir çalgı aletidir. En farklı biçimleri ve isimleriyle kullanılan yer Anadoludur. Bu yüzden Türkiye'de oldukça önemli ve ön planda olan bir çalgı türüdür.

Bağlama çalmaya başlamadan önce her enstrümanda olduğu gibi ilk olarak akord yapılması gerekir. Akord bir müzik aletini çalmak için sesleri doğru düzende ayarlamaktır. Akord, internet üzerinde bazı programlar kullanılarak ya da müzik marketlerden alınan akord cihazları vasıtasıyla yapılabilir. Ancak yeni başlayanlar için en sağlıklı yöntem akordu bilen birine yaptırmaktır. Aksi takdirde tellerin kopma ihtimali vardır. Akord cihazı doğru sesi gösterinceye kadar bağlama üzerinde bulunan burgular sıkılır veya gevşetilir.

Bağlama çalınmadan önce vücudun dik bir pozisyonda olması gerektiği unutulmamalıdır. Bağlama sadece mızrapla değil, parmaklar ile de çalınabilir ve buna 'şelpe' yöntemi adı verilir. Bağlama yedi telden oluşur ve ele alınan mızrap vasıtasıyla bu tellere yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya olmak üzere vurularak ses çıkartılır. Ancak bu sesler notalara ve hızlara uygun olarak belli bir düzen içinde vurulmalıdır.

Bağlama üzerinde perdeler bulunur ve perdeler arasında notalar bulunmaktadır. Kalınlı inceli olmak üzere her notadan iki yahut üç tane bulunur. Bağlama diğer müzik aletlerinde olduğu gibi sol la si do re mi fa sol (diez) notalarından oluşu. Notalar sazın tambur bölümüne yaklaştıkça incelir.

Notaların yerleri öğrenildikten sonra internet üzerinden beğenilen bir şarkı notalarıyla birlikte indirilir ve sırasıyla notalar bağlama üzerinde basılır ve mızrap vasıtasıyla o nota ses çıkartılmaya çalışılır. Mızrap, notalara basıldıktan sonra doğru açılarla ve uygun hızda vurularak şarkı çalınmaya çalışılır. Uzun süre yapılan egzersizler sonucu bu süreç kolaylaşacaktır.

Bağlamayı çalmanın yanında onu muhafaza etmekte oldukça önemlidir. Nemli yerlerde muhafaza edilen bağlama ağaçtan yapıldığı için bir süre sonra ses özelliğini büyük ölçüde yitirebilir. Sıcak bir ortamda çalınan ya da saklanılan bağlamanın telleri çabuk gevşer ve akordu çabuk bozulur. Bağlama çocuklardan uzak tutulmalıdır çünkü kopan teller çok keskin bir hal alabileceği için onlara zarar verebilir.

Mithrandir 14.09.2015 18:25

Cevap: Bağlama Çalmak Nasıl Öğrenilir?
 
Hiç sevmediğim bir şey varsa o da bağlamaya tel takmak ve akortlamaktır.


Saat: 15:04

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.