Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Gitar Nasıl Akort Edilir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/166991-gitar-nasil-akort-edilir.html)

DeRDeST 14.09.2015 18:36

Gitar Nasıl Akort Edilir?
 
Gitar Nasıl Akort Edilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Dünyadaki her müzik aleti gibi gitarı da akort etmek için en iyi yol tuner (akort aleti) kullanmaktır. Hem daha pratik hem de yeni başlayanlar açısından daha kolay olacaktır. Eğer böyle bir alete sahip değilseniz kendiniz kulak ile akort işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gitarda tellerin nota sıralanışı alttan başlayarak “mi-si-sol-re-la-mi” şeklinde sıralanmaktadır. Eğer akort aleti varsa alet üzerinde bu nota seslerini duyana ve ekranda görününceye kadar ayarlama yapılır. Burada önemli olan, hangi notanın hangi harfi ifade ettiğidir. En alttan; mi=E, si=B, sol=G, re=D, la=A, mi=E olarak ekranda görülür. Ayarlama yapılırken doğru sesin çıktığı çizginin tam ortasına gelindiğinde anlaşılabilir. Tüm tellerin ayarlaması yapıldığında akort işlemi de tamamlanmış olur.

Bir diğer yöntem ise kulakla akort etme yöntemidir. Bu yöntemin uygulanışı;

• Telefonu kaldırdığınızda “la” sesi verir. Bu sesi duyana kadar “la” teli ayarlanır.

• “La” sesi bulunduktan sonra, en üst telde 5. perdesi de “la” sesi verecektir. Bu şekilde la teli ile en üst tel eşitlenir.

• “La” telinde 5. perdesine basıldığında “re” teli sesini verir. Bu telin bir altındaki telde “re” teli olduğundan bu ikisi eşitlenerek ayarlanır.

• “Re” telinde 5. perdesine basıldığında “sol” teli sesini verir. Yine alttaki “sol” teliyle eşitleyerek akort edilir.

• “Sol” telinde 4. perdesine basıldığında “si” teli sesini verir. Bir alttaki “si” telinde de “si” sesi olmalıdır. Aynı ses olarak ayarlanır.

• “Si” telinde 5. perdesine basıldığında “mi” teli sesini verir. En alttaki “mi” teliyle eşitleyerek tüm tellerin akordu yapılmış olur. Bu akort yöntemi için dikkatli duyulması gerekir.

Gitarın telleri özellikle sıcaklıklardan çok etkilenir. Bu yüzden de sık sık akort bozulması meydana gelebilir. Bunun için yapılması gereken tellere çok sert vurmamak ve çok sık ortam değiştirmemektir. Özellikle gitarı koyarken duvarla temas ettirilmemesi gerekir.


Saat: 11:51

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.