Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Dünya'nın etrafını dolaşan ilk insan kimdir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/63671-dunyanin-etrafini-dolasan-ilk-insan-kimdir.html)

Jaqen 30.10.2013 18:10

Dünya'nın etrafını dolaşan ilk insan kimdir?
 
Dünya'nın etrafını dolaşan ilk insan kimdir?

Zenci Henry. Hemen herkese yabancı bir isim olan Enrique de Malaca, Macellan'ın kölesi ve çevirmeniydi.

Ferdinand Macellan dünyanın etrafındaki turunu asla tamamlayamadı. 1521'de Filipinlerde henüz turun yarısındayken öldürüldü.

Macellan 1511'de Portekiz'den çıkıp Hint Okyanusu'nu geçerek önce Uzakdoğu'yu ziyaret etti. Zenci Henry'yi 1511'de Malezya'daki bir köle pazarında buldu ve onu geldiği yoldan Lizbon'a götürdü.

1519'da çıkılan dünya turu girişimi de dahil olmak üzere bundan sonraki tüm yolculuklarında Zenci Henry, Macellan'ın yanında gitti. Bu yolculuk diğer yönden, yani Atlas Okyanusu'nu ve Büyük Okyanus'u geçerek gerçekleşti, bu yüzden 1521'de Uzakdoğu'ya vardıklarında Zenci Henry dünyanın etrafını tam olarak dolaşmış ilk insan oldu.

Kimse Zenci Henry'nin nerede doğduğunu bilmiyor -muhtemelen çocukken Sumatralı korsanlarca kaçırılıp köle olara satılmıştı- fakat Filipinlere vardığında oranın yerlilerinin kendi anadilini konuştuğunu gördü.

Macellan'ın ölümünden sonra zor yolculuk devam etti. Bask komutan yardımcısı Juan Sebastian Elcano önderliğinde dünya turu başarıyla tamamlandı.

Turun bu kısmında Zenci Henry onlarla birlikte değildi, Elcano, Macellan'ın vasiyeti olan Henry'yi kölelikten azat etme sözünü yerine getirmeyi reddedince Henry kaçtı ve bir daha da onu gören olmadı.

Juan Sebastian Elcano, tek bir yolculukla dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olma şerefine erişti.

1522 Eylül'ünde Sevilla'ya döndü. Dört yıl önce beş gemi yola çıkmıştı, fakat geri dönebilen sadece Victoria oldu. Gemi baharat doluydu, ama yola çıkan 264 mürettebattan sadece 18'i hayatta kalabildi: Geri kalanların sonunu iskorbüt, yetersiz beslenme, yerlilerle çatışmalar hazırladı.

İspanya Kralı, Eicano'yu, kollarına "Benim çevremi ilk sen dolaştın" sözüyle birlikte bir dünya resminin işlendiği bir palto ile ödüllendirdi.

Zenci Henry birçok güneydoğu Asya ülkesinin milli kahramanıdır.

Alıntı


Saat: 09:23

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.