Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Bir karadelik kendi olayufkundan daha geniş bir yıldızı yutabilir mi? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/71829-bir-karadelik-kendi-olayufkundan-daha-genis-bir-yildizi-yutabilir-mi.html)

Gulfem 02.12.2013 11:12

Bir karadelik kendi olayufkundan daha geniş bir yıldızı yutabilir mi?
 
Bir karadelik kendi olayufkundan daha geniş bir yıldızı yutabilir mi?

Merak konusu olan, Güneş'ten hayli büyük bir yıldızın kısa ömrünü tamamlayıp çökmesi sonucu oluşan "yıldız kütleli karadeliğin" sofra adabı anlaşılan. Çünkü gökadaların merkezlerinde milyonlarca, hatta milyarlarca Güneş kütlesindeki karadelikler için bir yıldızın ufak bir
lokma olduğu açık.

Ancak, yıldız kütleli karadelik bile, olay ufkundan çok büyük bir lokmayı yutabilir. Nasıl mı? İyice çiğneyerek! Genellikle ikili yıldız sistemlerinde (ortak bir kütleçekim merkezi çevresinde dolanan iki ya da daha çok yıldızdan oluşan sistemler, gökadamızda ve büyük olasılıkla öteki gökadalarda da tek yıldızlardan çok daha fazla) büyük bir yıldızın ölümüyle oluşmuş karadelik, eşinden kütle çalmaya başlar. Eş yıldızdan çalınan gaz kütlesi karadelik (olay ufku) çevresinde bir disk oluşturur. Hızla dönüp ısınan (ve X-ışınlarıyla karadeliğin varlığını belli eden) bu diskin iç kısımlarından kopan gaz kütlelelri parça parça olay ufkunu geçerek karadeliğin içine düşerler. Yani, bir karadeliğin eşini yemesi çok ağır seyreden bir süreçtir.

Bilimsel açıklanan tubitak dergilerinden alınmıştır.


Saat: 00:46

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.