Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Klorpromazin Nedir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/73885-klorpromazin-nedir.html)

SrKn 05.12.2013 12:44

Klorpromazin Nedir?
 
Klorpromazin Nedir?

Klorpromazin, seçici olarak beyindeki yüksek merkezleri etkileyerek merkez sinir sistemini baskı altına alan sakinleştiricidir. İlk kez 1950′de yapay olarak bireşimlenen bilşik psikoz tedavisinde kullanılır. Rauwolfia alkaloitlerinden rezerpinle birlikte tıpta ilk kullanılan sakinleştiricilerden olan klorpromazin, kısa zamanda rezerpinin yerini almıştır.
Klorpromazin fenotiyazin adlı asalak öldürücüden elde edilir; sakinleştirici olarak kullanılan öbür fenotiyazin türevlerinden bazıları promazin, triflupromazin, prokloroperazin ve trifluperazindir.
Psikozlu hastaların tedavisinde kullanıldığında varsanıları değiştirir, ajitasyonu denetim altına alır ve hastanın psikoterapiden daha fazla yararlanmasını sağlar. Klorpromazinin kullanıldığı öbür bozukluklar arasında kronik deliryum, bulantı ve kusma, mani, melankoli, kavramlaştırma bozuklukları, aşırı hareketlilik, sözel iletişim kaybı, katatoni ve paranoya sayılabilir. Artrit, gerginlikle ortaya çıkan baş ağrısı, sindirim bozuklukları, döküntüler ve astım gibi strese bağlı olabilen psikosomatik bozukluklar, da klorpromazine olumlu yanıt verir. Ayrıca, kronik alkolizm ve zekâ geriliklerinde, uyuşturucu bağımlılığında da kullanılabilir. Klorpromazin ve öbür fenotiyazinler ameliyatlardan önce ve sonra anesteziye yardımcı olarak da kullanılır. Doğum sırasında kullanılması ise sakinleştirici ve ağrı kesicilerin daha düşük dozda kullanılmasını sağlayarak annede ve bebekte solunumun baskı altına alınması tehlikesini azaltır. Klorpromazin Nedir
Klorpromazin hidroklorit ağızdan, anüs yoluyla ya da vücuda şırınga edilerek kullanılır.


Saat: 12:28

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.