Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Yalan Makinesini Kim Buldu ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/95901-yalan-makinesini-kim-buldu.html)

Perii 08.03.2014 03:00

Yalan Makinesini Kim Buldu ?
 
Yalan Makinesini Kim Buldu ?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Eski Çin’de, yalan söyleyen insanlar artan tükürük miktarıyla teşhis edilirdi. Bu amaçla şüphe duydukları kişiye pirinç çiğnetirlerdi.

John Larson ise, tükürük yerine nabzı kriter olarak kabul ederek 1921 yılında bir yalan makinesi geliştirdi. Özellikle ABD’de polis sorgulamalarında kullanılan bu makina, FBI ve CIA ‘de görev alacak devlet memurları adaylarını da test etmek amacıyla kullanılmıştır. Yalan makinesinin kullanımı da pratiktir.
Öncelikle kişiye 4- 6 adet sensör bağlanır. Bu sensörler polygraph adı verilen bir alet ile bağlanılmaktadır. Dönen bir kağıt üzerinde sensörlerden gelen sinyallere göre grafik oluşmaktadır. Nefes alış hızının, nabzın, tansiyonun ve terleme miktarının kayda alındığı yalan makinesi ayrıca, kol ve bacak hareketlerini de kayıt altına alabilmektedir.
Sanığa birkaç basit soru sorularak test uygulanmaya başlar. Basit soruların amacı, bu sorulara verilen yanıtlarla sinyallerin düzenini öğrenebilmektir. Daha sonra test, sorgunun amacına uygun sorularla devam etmektedir. Kişinin bu sorulara verdiği yanıtların doğruluğu veya yalan olduğu kayda alınmaya halen devam eden sinyallerde meydana gelecek değişikliklerle anlaşılmaktadır. Kağıt üzerinde oluşan grafikler, test süreci boyunca ve sonrasında uzman kişiler tarafından kontrol edilir. Kalp atış hızı ve tansiyonun yükselmesi bu grafiklerde en etkili kanıtı oluşturmaktadır.
Ancak yalan makinası, uzun zaman boyunca özellikle ABD’de kullanım ortamı bulmuş olsa da güvenilirliği tam olarak kanıtlanamamıştır. İnsanların yalan söylerken aynı davranışlarda bulunmuyor olması ve soruları aynı şekilde yorumlamamaları bu testlerin her zaman doğru sonuç vermediğini, yanıltabildiğini düşündürmüştür.




yalan makinesini kim buldu, yalan makinesinin buluşu, yalan makinesi nedir, yalan makinesinin resmi, yalan makinesinin kullanılışı



FeCr 08.03.2014 03:02

Cevap: Yalan Makinesini Kim Buldu ?
 
Artık insanlara karşı hiç güveni kalmayan biridir..doğruyu artık göremediğinden ve şüphelerine güç yetiremediğinden böyle bir makineye ihtiyaç duymuştur

Teşekkürler bilgilendirme için


Saat: 00:58

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.