Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Coğrafya (https://www.forumaski.com/cografya/)
-   -   Çeçenistan Hakkında Bilgi, Kısaca Tarihçesi (https://www.forumaski.com/cografya/177605-cecenistan-hakkinda-bilgi-kisaca-tarihcesi.html)

YeşiL6 24.02.2016 10:19

Çeçenistan Hakkında Bilgi, Kısaca Tarihçesi
 
Çeçenistan Hakkında Bilgi, Kısaca Tarihçesi

Çeçenistan, Çeçenistan Nerededir, Çeçenistan Hakkında Bilgi, Çeçenistan’ ın Kısaca Tarihçesi

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Çeçenistan, Sovyetler Birliği’nin 1991 seneninde dağılmasından sonra İçkerya Çeçen Cumhuriyeti isimiyle bağımısızlığını duyuru etmesine karşın yalnızca dönemin Taliban idarenindeki Afganistan tarafindan ocak 2000’de tanındı. 1991’de yapılan seçimde ilk reisicumhur General Cahar Dudayev oldu.Boris Yeltsin sıkıyönetim ilan ederek savaşa devam etti. Temmuz 1992’de Çeçen-İnguş meclisi Latin abecesini kabul etti. 1927’de Arap abecesi kullanmak yerine Çeçen abecesine geçtiler, Çeçenler Rusya ile federasyon anlaşmasını imza atmayı reddettiler.

1996’da çatışmalara bitirmek emeliyle Zelimhan Yandarbiyev Ruslarla sulh anlaşması imza attı. O sene geçici başbakan olarak Aslan Mashadov atandı. Hemen peşinden 1997’de rakibi Şamil Basayev’i geride bırakarak Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti’nin 2. cumhurbaşkanı oldu lakin 2005’te öldürüldü. Ölümünden sonra Argun’lu Abdul-Halim Sadulaev cumhurbaşkanı oldu fakat o da 17 Haziran 2006’da öldürüldü. Çeçen Cumhuriyeti İçkerya anayasasına göre şu andaki devlet başkanı Dokka Umarov’dur.

Beynelmilel yasalara ters olarak Rus silahlı gücünün işgali altında bulunan İçkerya’da daha önceki bir boksör olan Ramazan Kadirov’da Rusya tarafından, Rus yanlısı kukla hükümetin başına getirilmiştir. Yasal İçkerya güçleri ile Rus kuvvetleri ve bunların desteğinde ki kukla idare güçleri arasında ki savaş hali hazırda devam etmektedir. Ayrı olarak direniş öncüsü Dokka Umarov 5 müslüman kafkas bölgelerinin birleşerek Kafkasya Buyrukluğunu kurduğunu 28.10.2007 senesinde duyurmuştur



Saat: 07:26

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.