Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Coğrafya (https://www.forumaski.com/cografya/)
-   -   Coğrafya İnsanlarin Hangi Faaliyetlerini İncelemektedir? (https://www.forumaski.com/cografya/50778-cografya-insanlarin-hangi-faaliyetlerini-incelemektedir.html)

DeLi.Cocuk 02.09.2013 13:55

Coğrafya İnsanlarin Hangi Faaliyetlerini İncelemektedir?
 
Coğrafya İnsanlarin Hangi Faaliyetlerini İncelemektedir?

Coğrafyada inceleme alanı bakımından iki büyük anabilim dalından birisini Beşeri ve Ekonomik Coğrafya oluşturmaktadır. Beşeri ve Ekonomik Coğrafya insan faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan olayları inceler.

Beşeri ve Ekonomik Coğrafya isminden de anlaşıldığı gibi Beşeri Coğrafya ve Ekonomik Coğrafya diye ikiye ayrılmaktadır. Beşeri Coğrafya bir sahadaki nüfusu bunların dağılışını yaş cinsiyet faaliyet kollarına dağılımı meskenleri yerleşme tiplerinin ve bunlarda kullanılan malzemeleri incelemektedir. Ekonomik Coğrafya ise insanların geçimini temin etmek için yaptıkları faaliyetleri (tarım hayvancılık ve sanayi) ulaşım durumunu madencilik faaliyetlerini incelemektedir.
Nüfus Coğrafyası
Yerleşme Coğrafyası
Sanayi Coğrafyası
Tarım Coğrafyası
Turizm Coğrafyası
Ulaşım Coğrafyası
Ticaret Coğrafyası
Madenler ve Enerji Kaynakları

Nüfus ve Nüfus Coğrafyası
Nüfussınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayıdır. Bu alan dünyanın tatmı olabileceği gibi ülke bölge il ilçe kö veya konut gibi daha dar alan da olabilmektedir. Nüfusu ve çeşitli özetlliklerini saptamak amaçıyla yapılan sayımın işlemine nüfus sayımı denir.

Nüfus sayımı pek çok ülkede belirli aralıklarla gerçekleştirilir. Sayım sonucu bireylerin doğum tarihi doğum yeri yaşı cinsiyeti eğitim düzeylerimeslekleri ve medeni durumları gibi nüfusa ilişkin bilgiler elde edilir.

Nüfus coğrafyasının yararlandığı verilerin büyük bölümü nüfus sayımı sonuçlarından elde edilir.Ayrıcı göç doğum ölüm vb. olayların kayıtları ve örnekleme yoluyla yapılan araştırma sonuçlarından da nüfus coğrafyası büyük ölçüde yararlanır. Günümüzdeki ve gelecekteki nüfusun eğitim Sağlık iş beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlarının ülke yöneticileri tarfından belirlenmesinde ve bunların giderilmesinde nüfus coğrafyasının büyük önemi vardır

Nüfusun doğal çevreyi etkileyebilme ve değiştirebilme gücü üzerinde çeşitli faktörler rol oynar. Bu faktörlerin başlıcaları şunlardır:
*Nüfus
*Nüfusun dağılışı
*Nüfusun ekonomik faaliyetlerinin türü ve gelişme düzeyi
*Nüfusun kültürel özellikleri

Nufüs coğrafyasının ele aldığı başlıca konular şunlardır:

*Nüfus ve çeşitli özelliklerinin (yaşeğitimgelir düzeyicinsiyetmedeni durumu vb.) tanıtılması

*Nüfusun dağılışı ve nüfus hareketlerinin (nüfus artışı nüfus azalması göçler) incelenmesi
*Nüfus hareketlerinden kaynaklanan sorunların incelenmesi


Saat: 06:27

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.