Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Dahiliye (https://www.forumaski.com/dahiliye/)
-   -   Boşbağırsak Hakkında Bilgi (https://www.forumaski.com/dahiliye/63805-bosbagirsak-hakkinda-bilgi.html)

YeşiL6 31.10.2013 14:23

Boşbağırsak Hakkında Bilgi
 
Boşbağırsak Hakkında Bilgi

Besinler onikipgrmak barğırsağından sonra, bağırsak çeperlerinin sığamsal hareketleri sayesinde, incebağırsağın boşbağırsak denilen üst bölümüne gelirler.

Boşbağırsak aşağı yukarı 2,50 metre uzunluğundadır. Çeperleri ise, biri dairesel, öbürü boyuna olmak üzere iki çeşit kastan oluşur: sıvı haldeki besin kütlesi bu kasların ortak hareketiyle boşbağırsağın kıvrımları arasından kelimenin tam anlamıyla akıp geçer ve kıvrımbağırsağa doğru yolalır.

İncebağırsağın bu ikinci bölümü birincisinden çok daha fazla kıvrımlı olduğu için bu adı almıştır. Sindirim süreçleri kıvrımbağırsakta sona erer; akıp giden sıvı kütlesinin içindeki son besin maddeleri de bu bağırsağın çeperleri tarafından emilir.

Besin kütlesinin içinde yararsız artıklardan başka birşey kalmayın-caya dek süren bu emme işlemini, bağırsak çeperlerindeki incecik sayısız kanallar yapar. Gerçekten de çeperler, gözenekler aracılığıyla bağırsağa açılan ince tümürlerle doludur. Bu bağırsak tümürlerinden her biri emici organ vazifesini gören minicik bir pompadır; bir kas sistemi bu tümürlere, bir yandan organizmanın yararlanacağı maddeleri bağırsaktan çekip almak için alternatif bir hareket yaptırırken bir yandan da bu maddelerin tümürün içine boşalmasını sağlamak için bir kasılma hareketi yaptırır; tümürün i-çinde ise çok sayıda incecik damarlar vardır, bu damarlar bağırsak çeperinde birleşerek daha kalın bir damar oluştururlar. İşte bu damar da bağırsaktan emilen yararlı maddeleri karaciğere taşımakla görevlidir..


Saat: 04:29

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.