Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Dahiliye (https://www.forumaski.com/dahiliye/)
-   -   Karaciğer Yağlanması (https://www.forumaski.com/dahiliye/9041-karaciger-yaglanmasi.html)

Narsinha 19.09.2012 18:12

Karaciğer Yağlanması
 
Son yıllarda karaciğer yağlanması teşhisi konulan hasta sayısı giderek artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, kilo fazlalığı! Obezite sorunun giderek fazlalaşması, şeker hastalığı, kanda yağ oranının artışı gibi faktörlerin de payı var.

Karaciğer yağlanmasının önemli bir sebebi de, uzun süre alkol kullanımıdır. Alkole bağlı karaciğer yağlanması, sirozla sonuçlanabilen ciddi bir hastalığın ilk devresidir. Bu yüzden çok ciddiye alınmalıdır. İnsan bedenine ciddi hasar veren alkolün kontrolsüz kullanımı, düzeltilmesi mümkün olmayan sorunlar yaratır.

Ayrıca karaciğer yağlanması, B ve C hepatitlerinin kronikleşmesi, karaciğerde bakır ve demir birikmesi, bağışıklık sisteminin bedeni yanlış ve dikkatsiz denetlemesi gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir.Karaciğer yağlanmasında, önemli bir belirti her zaman olmayabilir. Hastalık, hiçbir belirti vermeden yıllarca sinsi bir seyir gösterebilir. Halsizlik, kırgınlık, yorgunluk veya doygunluk hissi çok az hastada olabilir.

Alkolle ilgisi olmayan karaciğer yağlanması çok tehlikeli değildir. Siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklar listeden ekarte edilebilir. Tedavide kilo vermek, kan şekerini düzenlemek, trigliserid seviyesini indirmek çok etkilidir. Karaciğer yağlanmasını azaltmanın yeni bir yolu da, antioksidan tedavisidir.

Yağlanmanın Nedenleri:

Metabolik sendrom
Obezite/ şişmanlık
Sirozun ilk evreleri
Karaciğer depo hastalığı
Endüstriyel toksinler
Şeker hastalığı
Trigliserid fazlalığı
Bakır ve Demir Depo Hastalığı
İlaçlar

Hızlı kilo vermek de karaciğer yağlanmasına yol açar
Aşırı kilolu olan (obezite: Vücut kitle indeksinin 30 kg/m2 olduğu zaman obezite tanısı konulur. Vücut kitle indeksi (VKİ); vücut kilosu/metre cinsinden boyun karesi olarak hesaplanır. Ör; 70 kilo ağırlığında ve 1,70 m boyunda olan bir kişinin VKİ=70/1.70x1.70= 24,22 kg/m2 olarak hesaplanır) insanlar oranında kilo verdiğinde karaciğerdeki iltihaplanma/yangı ve büyüme geriler. Ancak kilo verme konusunda en önemli konulardan birisi de hızlı kilo vermekten kaçınılmasıdır. Haftada 1 kg verecek şekilde plan yapılmalıdır. Daha hızlı kilo vermek de kendi başına karaciğer yağlanması yapabilir. Bu nedenle şok diyetlerden, aşırı açlık öneren diyetlerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Ayrıca hayvansal yağlardan, sakatat, yağlı et, tavuk derisi gibi gıdalardan kaçınılmalı, sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdalar tüketilmelidir.

Yürüyüş yapın
Egzersiz de kilo vermede, karaciğer yağlanmasında önemli bir mekanizma olan insülin direncini düşürmede ve ayrıca uzun vadeli olarak kalp ve damar hastalıklarından korunmada faydalı olduğu kesin olarak gösterilmiştir. Bu yararın ortaya çıkması için en az, günde 30-45 dk olmak üzere haftada 4 gün tempolu yürüyüş gereklidir.


Uzm. Dr. Ebubekir Şenateş
İç Hastalıkları Uzmanı ve Gastroenteroloji Asistanı
Sağlık Der İstanbul Şube Başkanı


HaDeS 24.03.2019 15:01

Cevap: Karaciğer Yağlanması
 
Rahatsızlığın ilaçla kesin bir tedavisi yoktur. Yaşam alışkanlıklarındaki değişikliler ile iyileşme amaçlanır.


Saat: 10:57

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.