Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Dersler (https://www.forumaski.com/dersler/)
-   -   ERASMUS Programı Genel Tanıtım (https://www.forumaski.com/dersler/38795-erasmus-programi-genel-tanitim.html)

Asrevya 25.06.2013 00:01

ERASMUS Programı Genel Tanıtım
 

ERASMUS Programı Genel Tanıtım




Erasmus programı nedir?

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ülkeler arasında karşılıklı tanımayı, mevcut eğitim potansiyellerini daha iyi kullanmayı ve geliştirmeyi amaçlayan AB Eğitim ve Gençlik Programlarından Socrates (Genel Eğitim) Programı bünyesinde yer alan Erasmus, Socrates programlarından yüksek öğretim düzeyindeki işbirliğini düzenleyen programdır. Avrupa Birliği Ülkeler inde 1987'den beri uygulanmakta olup 1995'te Socrates programları kapsamına alınmıştır. 2003 yılı itibariyle 1 milyon 100 bin civarında öğrenci değişimi yapılmış olması bakımından da AB Eğitim ve Gençlik Programlarının en cazibeli programı olduğu söylenebilir. İsmini, değişik Avrupa Ülkeler inde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan Hollandalı bilim adamı Erasmus'tan (1469-1536) almıştır.

Amaçları nelerdir?

ERASMUS programının en temel amacı Avrupa’da yüksek öğretimin kalitesini arttırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmektir.
Üniversiteler arasında Ülkeler arası işbirliğini özendirmek ve desteklemek, Öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlamak, Avrupa Birliği Ülkeler indeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınmasını sağlamak ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunmak diğer amaçları arasındadır.

ERASMUS çerçevesinde desteklenen etkinlikler

Erasmus 1: Avrupa üniversitelerarası işbirliği (Başvurular doğrudan AB Komisyonuna yapılır)

Müfredat Geliştirme Projeleri (Curriculum Development Projects – CD)

Yoğun Programlar (Intensive Programmes – IP)

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS)

Diploma Eki (DS)

Erasmus 2: Değişim (Başvurular Ulusal Ajans'a yapılır)

Karşılıklı Öğrenci Değişimi (Student Mobility – SM)

Karşılıklı Akademisyen Değişimi (Teaching Staff Mobility – TS)

Karşılıklı Değişimin Organizasyonu (Organisation of Mobility – OM)

Erasmus 3: Tematik Uzmanlık Ağları (Başvurular doğrudan AB Komisyonuna yapılır)

Öğrenci Değişimi - ÖD (Student Mobility - SM):
Erasmus programı kapsamında yüksek öğretimin ilk yılındaki öğrenciler hariç, doktora dahil olmak üzere öğrencilere, üniversiteler arasında varılan ikili anlaşmalar ve düzenlemeler çerçevesinde, diğer katılımcı ülkedeki bir üniversitede veya yüksek öğrenim kurumunda 3-12 ay eğitim desteği (Erasmus hibesi) sağlanmaktadır. Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci değişimi yapılır. Ancak, uygulamada lisans ve yüksek lisans düzeyindeki değişim ağırlıklıdır.

Öğrenci ve öğretim elemanı değişimi için Erasmus İkili Anlaşmasına (Erasmus Bilateral Agreement) sahip taraflardan birinin AB üyesi ülkeden olması gerektiği hususu, şu an için üye olmayan ülke Türkiye'den olan bölüm/fakültenin anlaşmalı olduğu bölüm/fakültenin AB üyesi bir ülkeden olmasını zorunlu kılmaktadır.

Erasmus faaliyetlerine katılım için onay almış kurumların öğrencileri, ilgili kurumun Dış İlikiler birimine bir sonraki akademik dönem için başvuru yaparlar. Üniversiteler arası ikili anlaşmalar ve toplam değişim hacmine ve kaynağa bağlı olarak, başvurular arasından seçim bu birim tarafından, Komisyon'un ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi'nin belirlediği kıstaslara göre en uygun şekilde yapılır. Değişime hak kazanan öğrenciler, kalacakları süreye göre ve ülkeye göre idari ve mali hazırlıklarını yaparlar.

Programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin yabancı dil düzeylerini geliştirmeye dönük çalışmalar yapmaları ve genel not düzeylerini olabildiği kadar yüksek tutmalarında fayda vardır. Programa katılmaya ve Erasmus öğrencisi olmaya hak kazanmış öğrencilere Erasmus Öğrenci Beyannamesi (Erasmus Student Charter) verilerek, bu standard metinle hakları ve sorumlulukları bildirilir.

Bir kişi, hayatında ancak bir kez Erasmus öğrencisi olabilir. Dolayısıyla, önlisans, lisans, yüksek lisans yahut doktora programlarından herhangi birine ancak bir defa katılınabilir.

Öğrenci değişimi yapacak üniversitelerden biri mutlaka AB üyesi ülkeden olmalıdır. Türkiye özelinde bugün için düşünülürse, öğrencilerimiz kurumlarının anlaşmalı olduğu AB ülkesi üniversitelerden birini tercih edebilirler. Bunun için, programa katılamaya hak kazanan üniversitelerin, öğrencilerine hangi üniversitelerle fakülte/bölüm bazında ikili anlaşmalar olduğu bilgisini de sağlamak suretiyle, başvuru şartları ve süreci hakkında sağlıklı bilgilendirmeyi, en azından kurumun internet sayfasını kullanarak ilan etmelidir. Öğrencinin, gittiği okulda aldığı dersler, kendi okulunda alabileceği derslerin muadili yahut yerine saydırılabilecek nitelikte olmalıdır. Öğrenci, gittiği kurumda aldığı notları kendi okulunda saydırıp dönem kaybı yaşamadan eğitimine devam edebilir.

Erasmus Yoğun Dil Kursları - EYDK (Erasmus Intensive Language Course - EILC):
Erasmus çerçevesinde yurtdışına giden öğrencilerin dil konusunda yeterli olmaları beklenir. Ama yine de gidilen AB ülkesine göre, Almanca, İngilizce ve Fransızca gibi yaygın olan diller dışındaki Avrupa dilleri için akademik dönem öncesinde veya beraberinde düzenlenebilecek yoğun dil kurslarına üç haftadan sekiz haftalık süreye kadar maddi destek sağlanabilecektir. Erasmus çerçevesinde yurtdışına giden öğrencilerin dil konusunda yeterli olmaları beklenir. Ama yine de yaygın olan Avrupa dilleri (İngilizce, Almanca ve Fransızca) dışında eğitim alması gereken öğrencilere eğitim öncesinde misafir olarak gidilen ülkedeki yüksek öğretim kurumunun düzenlediği kurslara öğrenci dil seviyesine uygun olarak katılabilir. Bu düzenlenen kurslara o ülkenin Ulusal Ajansları tarafından mali destek sağlanmaktadır.

Bu çerçevede, ülkemize 2004-2005 döneminde değişim öğrencisi olarak gelecek öğrencilerden isteyenlere Yoğun Türkçe Dil Kursu düzenlemek üzere aşağıdaki 5 üniversitemizin başvurusu uygun görülmüştür:

Ankara Üniversitesi : [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Çukurova Üniversitesi: ukurova niversitesi - Cukurova University
Ege Üniversitesi: EGE ÜNİVERSİTESİ
Fatih Üniversitesi : Fatih niversitesi
Süleyman Demirel Üniversitesi : Süleyman Demirel Üniversitesi

Öğretim Elemanı Değişimi - ÖED (Teaching Staff Mobility - TS):
Erasmus programı; diğer bir Avrupa ülkesinde işbirliği yapılan üniversitenin resmi müfredatının içinde yer alan genellikle kısa süreli dersleri misafir öğretim görevlisi olarak verecek öğretim elemanına destek sağlamaktadır. Verilen destek, misafir olunan ülkede ders verme sonucu ortaya çıkan ek masraflara katkı olarak düşünülmektedir. Bu değişim 1 hafta (asgari sekiz ders saati) ile 6 ay arasında olabilir. Bu değişim için destek 800 ila 2000 arasındadır.

Değişim Organizasyonu - DO (Organisation of Mobility - OM):
Erasmus programı kapsamında değişim programında en uygun şartların oluşturulması için yüksek öğretim kurumlarına destek sağlanmaktadır. Sözkonusu şartların ve imkanların oluşturulması ile aşağıdaki sonuçlara ulaşılmaya çalışılmaktadır:

a) Öğrencilerin diğer katılımcı Ülkeler de, işbirliği yapılan kurumlarda misafir olarak kaldıkları süreleri ve yaptıkları çalışmaların karşılıklı tanınması;

b) Öğretim elemanlarının akademik programlara tam olarak bütünleştirilmiş kısa süreli dersleri (veya görevleri) misafir öğretim üyesi sıfatıyla sorunsuz verebilmesi;

c) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki (DE) uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi

Avrupa Kredi Transfer Sistemi - ECTS (European Credit Transfer System):
Avrupa Kredi Transfer Sistemi adı verilen ve Avrupa sathında yaygınlaştırılan ders ve kredi saydırmayı standardlaştırarak öğrenci değişimini kolaylaştıran sistem sayesinde misafir olunan ülkede geçirilen zaman ve harcanan emeğin öğrencinin kendi üniversitesi tarafından tamamen tanınması sağlanmaktadır. Erasmus programı, akademik kredi tahsisi ve transferi için geliştirilmiş bir sistem olan ECTS'nin tanıtılması, uygulanması ve/veya yaygınlaştırılması ile ilgili etkinlikleri de desteklemektedir.

Diploma Eki - DE (Diploma Supplement - DS):
Üniversiteler, mezunlarına uluslar arası diploma işlevi görebilecek olan ve alınan eğitimin içeriğini de ifade eden ek bir belgeyi düzenlemeye teşvik edilirler. Bu belge, özellikle Avrupa sathında akademik şeffaflığı sağlamak suretiyle istihdamı kolaylaştırabilecektir. Çünkü bu belgeyle kişi, iş talebinde bulunurken diplomasının yanında eğitim düzeyinin içeriğini ve değerini resmi olarak daha iyi yansıtan ek bir evrak sunmuş olmaktadır. Diploma eki, Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde diplomanın kullanılması sırasında ilgili tarafa mezun olunan programın hangi kapsamda bir eğitim sağladığını göstermesi bakımından önemlidir ve standard bazı bilgilerle birlikte öğrencinin diplomasının yanında ders dökümünü (transcript) ve AKTS kredilerini de içermektedir. Öncelikle, öğrencinin istemesi durumunda hazırlanması öngörülen diploma ekinin zamanla zorunlu hale gelmesi kuvvetle muhtemeldir. Nitekim uygulamada önde olan birçok Avrupa ülkesinde DE zorunlu hale gelmiş durumdadır.

Yoğun Programlar -YP (Intensive Programmes - IP):
Avrupa boyutu içermek ve yaygın olarak işlenmeyen bir konuda olmak kaydı ile kısa süreli (10 günden 3 aya kadar) ortak yoğun program düzenleyen (en az biri AB üyesi) üniversitelere maddi destek verilebilmektedir. Mali destek, birbirini takip eden bir, iki veya üç yıla kadar verilebilmekte ancak, her yıl katılımcı grubunun farklı ve/veya konunun (alanın) farklı olması şartına bağlı olmaktadır.
Bu programa katılmak isteyen üniversiteler adına başvuruyu, ilgili projenin koordinatör üniversitesi 1 Mart tarihine kadar AB Komisyonu'na yapar. Bu projede akademisyenler ve öğrenciler birlikte yer alırlar. Daha çok bir yaz okulu tarzına uygun, katılımcı her okuldan ilgili 1-2 akademisyen ve 3-5 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen yoğun bir grup çalışması olarak düşünülebilir.

Müfredat Geliştirme Projeleri (Curriculum Development Projects - CD):
Bu projelerde, en az biri AB üyesi olan farklı Ülkeler den en az üç yüksek öğretim kurumu bir araya gelerek bir akademik program, bir modül, veya bir yüksek lisans programı geliştirmek üzere kaynaklarını bir havuzda biriktirirler. Bu projeler tüm akademik alanlarda yapılabilir ve bunlar için mali destek en fazla üç yıldır. Bu tür projeler için koordinator kurum tarafından AB Komisyonu'na 1 Mart tarihine kadar başvuru yapılır. Bu tür projeler, sadece akademisyenlerin katılabileceği bir alandır.

Tematik Ağlar (Akademik Uzmanlık Ağları) (Thematic Networks – TN)
Amaç: çeşitli akademik disiplinlerde veya disiplinlerarası konuları kapsayan alanlarda kaliteyi arttırmak ve Avrupa boyutunu tanımlamak ve geliştirmektir. Bu amacın gerçekleştirilmesinde yüksek öğretimin kurumları arasındaki işbirlikleri büyük önem taşımaktadır. Söz konusu işbirliklerinin mümkün olduğu ölçüde diğer akademik birlikleri, profesyonel kurumları, sosyo-ekonomik önemi olan devlet veya özel sektör kuruluşlarını, ve ilgili oldukları durumlarda öğrenci organizasyonlarını da kapsaması gerekmektedir. Katılımcı Ülkeler deki yararlanıcıların listesine aşağıdaki adresten ulaşmak mümkündür.

SocLeoYouth.be
AYRINTILI BİLGİ İÇİN
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) web sitesi

Ulusal Ajans

Avrupa Komisyonu Socrates Programı resmi web sitesi
The address you requested is obsolete

Avrupa Birliği Socrates, Leonardo Da Vinci ve Youth Programları Teknik Yardım Ofisi web sitesi

SocLeoYouth.be

ORTAK ÜNİVERSİTE BULMA AMAÇLI WEB SAYFALARI

British Council
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
grundtvig_partners : partners in LLP/Grundtvig projects
euproject : EU Initiatives participating organizations



Alıntı


Saat: 17:10

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.