Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Diş Sağlığı (https://www.forumaski.com/dis-sagligi/)
-   -   Süt Dişleri (https://www.forumaski.com/dis-sagligi/33991-sut-disleri.html)

KaRaqiZz 27.05.2013 21:58

Süt Dişleri
 
Bebek ve çocuklarda diş sağlığı - bebeklerde dişler - diş fırçalama - kalıcı dişler - süt dişleri - süt dişlerinin bakımı

Bebekler dişsiz doğar ve bu dönemde sadece anne sütü veya biberonla beslenirler. Bebeklik döneminin önemli değişimlerinden biri dişlerin çıkmasıdır. İlk çıkan dişler süt dişleri olarak adlandırılır. Bebek 6-8 aylık olunca ilk süt dişleri alt çene ön bölgede çıkar. Üst keser dişler, diğer dişlerin alt ve üst çenede yer alması izler. Bebek 2,5-3 yaşına geldiğinde tüm süt dişleri ağızda yer alır. Bu dişler küçük mavimtrak beyaz renkli ve genellikle aralıklı olarak dizilmiş şekilde, alt ve üst çenede onar tane olmak üzere toplam 20 adettir.

Süt dişleri beslenmeye yardımcı olur ve yerlerine çıkacak kalıcı dişlere kılavuzluk eder. Süt dişlerinin zamanından önce düşmeleri, kalıcı dişlerin yanlış oturmasına, beslenmede bozukluğa ve görüntüde bozukluğa yol açar. Süt dişlerinin sağlıklı olmaları kalıcı dişlerin sağlıklı olması için gereklidir. Tedavileri kalıcı dişlerin geleceği gerekçesiyle savsaklanmamalıdır. Bu dişlerde kanal, dolgu gibi tedaviler yapılması mümkündür. Süt dişleri çekiminde ağız ve damakta daralmalar olabileceğinden tedavi buna uygun düzenlenmelidir. Yer tutucu adı verilen bazı aletler buraya yerleştirilerek daralmanın önüne geçilebilir. Beslenme sonrası dişler temizlenmelidir.

Bebeğin uykuda beslenmesi diş çürüklerine yol açar. Dişler yerleştikten sonra anne memesi, biberon ve emzikler diş gelişimine engel olduğundan bırakılmalıdır. Her ne şartta olursa olsun bu tür beslenme yöntemlerinde meme,emzik, biberon başına tatlı maddeler sürülmemelidir.

Süt dişleri tamamlanınca fırçalama alışkanlığı verilmeli, özellikle sabah kahvaltısı, gece yatmadan önce mutlaka fırça kullanımı sağlanmalıdır. Anne ve babalar çocukla birlikte fırçalama işine refakat etmeli, düzgün temizlenmeyi öğretmeli ve sağlamalıdır.

Bebekler 6. aydan sonra diş hekimine götürülmelidir. Gelişim takip edilerek olası sorunlar erken dönemde önlenmelidir.



alıntı


Saat: 10:20

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.