Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Diyet - Sağlıklı Beslenme (https://www.forumaski.com/diyet-saglikli-beslenme/)
-   -   Diyet yapmak neden zor? (https://www.forumaski.com/diyet-saglikli-beslenme/145333-diyet-yapmak-neden-zor.html)

Elois 25.01.2015 12:40

Diyet yapmak neden zor?
 
Diyet yapmak neden zor?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Diyet yapmak, kilo vermek, zayıflamak, zor bir süreç. Diyet ilk başlarda işe yarayıp, kilo verdiğimizi görünce motivasyonumuz artar. Ancak bir süre sonra diyete devam etmek zorlaşır ve kilo verme hızı yavaşlar. Diyeti bitirmekle, devam etmek arasında gidip geliriz. Diyet yapmaktan daha sıkıntılı bir dönemdir bu. Bu arada verdiğimiz kiloları geri almış bile oluruz.

Bu süreci hepimiz yaşıyoruz. Motivasyon düşünce diyeti bırakıyoruz. Bunun nedenlerini anlamak bir sonraki diyet döneminde daha motive ve kararlı olmamıza yardımcı olabilir. Diyeti bırakma nedenlerimizi Diyetisyen Seçil Kenar anlatıyor...

1. Diyet süresince kilo verme hızınız yavaşlıyor
Diyete başladığınız dönemde ayda 4-5 kg (yüksek ağırlıkta başlayanlar için 6-7 kg) verilirken, geçen sürede kilo verme hızınız azalıyor. Bazen diyet ve egzersiz yapmanıza rağmen hiç kilo veremediğinizi de görüyorsunuz.

Metabolizmamız hep yaşamaya yönlendirilmiş olarak yaratılmıştır. Yani az besin tüketmeye, diyet yapmaya başladığınızda metabolizmanız bu durumu siz kıtlıktasınız diye algılamaktadır. Aldığınız kaloriyi azalttıkça o da size adapte olmakta, açlıktan ölmenizi engellemek için o da kendi harcadığı enerjiyi azaltarak sizin kilo vermenizi yavaşlatmaktadır.

Bu yüzden diyete başlarken akılcı hedefler koyar ve her geçen gün ağırlık kaybetme hızınızın azalacağını bilirseniz motivasyonunuzu kaybetmezsiniz.


2. Daha sık acıkmaya başlarsınız
İlk diyete başladığınızda hiç acıkmıyordunuz. Fakat iki ay sonra çok daha fazla acıkmaya ve diyetteki besinlerle doymamaya başladınız.

Zayıflama devam ederken vücutta insülin seviyesi artar ve bu durumda daha sık acıkmaya başlarsınız. Diyetisyeninizle konuşun. Ara öğün miktarlarını arttırmak acıkmaları engelleyecektir.


3. Aynı besinleri tüketmekten ve diyetten sıkılabilirsiniz
Diyet kişiye özgüdür ve kişinin istekleri ve yemek düzeni ona göre ayarlanmalıdır. Fakat her gün pasta, börek, pizza her canınızın istediği yüksek kalorili besinleri yiyerek zayıflamamız da hayaldir.

Çok sıkıldığınızı hissettiğiniz durumlarda diyetisyeninize danışarak haftada bir veya iki kez istediğiniz besinlerden tüketebilirsiniz. Diyet listenizde besin alternatifleri isteyebilirsiniz.

Örneğin akşamüzeri sürekli meyve yemek yerine arada yarım simit, meyveli yoğurt, kepekli bisküvi tarzında seçenekleri koyabilirsiniz.


4. Sürekli diyetteyim psikolojisine girersiniz
Evet, diyet yapmak gerçekten uzun ve zorlu bir süreçtir. Sürekli diyette olduğunuzu düşünür ve kısıtlandığınız için psikolojik olarak bir süre sonra yıpranırsınız. Bu yüzden siz diyette değilsiniz, siz sağlıklı yaşıyorsunuz, hayat tarzınızı değiştirmeye çalışıyorsunuz.


5. Çevrenizdeki kişilerin rahatsız eden yorumları
Diyete devam ettiğiniz süre içerisinde çevrenizdekiler sizdeki gözle görünen değişimi fark ederek çok kilo verdiğinizi söyleyip yorum yapacaklardır. ‘Yüzün çöktü artık diyet yapma, bence çok hızlı kilo verdin, bu kadar yeter daha fazla verme’ tarzında birçok yorum duyacaksınız. Bu cümleler bir süre sonra motivasyonunuzun azalmasına sebep olacaktır.

Bu durumda diyetisyeninize güvenin, kaç kilo olmanız gerektiği, yağ ölçümlerinizin hangi aralıklarda takip edilmesi gerektiğini konuşun.


6. Diyeti bırakınca yine eski kilonuza geri döneceğiniz düşüncesi
Vücudunuz kilo almanızı sağlamak için bu dönemde en ufak kaçamaklarınızda bile hemen yağ olarak depolama eğilimi gösterecektir. Fakat, olmanız gereken kiloya geldiğinizde ve o kiloda 6-7 ay kaldıktan ve metabolizmanız diyet psikolojisinden çıktıktan sonra bu tür küçük kaçamaklar sonucunda kilo almadığınızı göreceksiniz.


7. Bir hafta diyete uyamadığınızda motivasyonunuz azalabilir
Tabii ki hiç kimsenin hayatı süper değil. Hepimiz belli dönemlerde hastalık, iş yoğunlukları, yorgunluk gibi dönemler yaşıyoruz. Bu süreçte diyetinize uyamamış, kilo vermemiş veya kilo almış olabilirsiniz. Bu tip sorunları herkes yaşıyor. Kimse diyete başlayıp süper bir şekilde diyete devam etmiyor, mutlaka hafif bozmalar olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ya hep ya hiç şeklinde düşünülmemesidir. Bir kez diyeti bozduğunuzda aynen hiçbir şey olmamış gibi diyete devam etmelisiniz. Fakat unutmamalısınız ki çok fazla kaçırmalar da bir süre sonra diyetten kopmaya sebebiyet verir. Bu çok ince ayrımı yapmak zorundasınız.


8. Diyet yapmamak için sürekli bahaneler bulursunuz
Diyet sürecinde danışanlarımdan çeşitli bahaneler dinliyorum. "Bu hafta spor yapamadım çok yoğundum, ofis dışında yemek yiyorum ne yiyeceğimi bulamadım, ara öğünlerimi tüketemiyorum" gibi…

Diyet yapmamak için bahane bulabilirsiniz ama unutmayın ki bunlar sadece bahane… Burada önemli olan, kendinizle yüzleşmeniz ve gerçekten diyeti neden yapmadığınız ve nerelerde hata yaptığınızı diyetisyeninizle çözmeye çalışmanız. Bahane üretmek yerine hayat tarzınızı değiştirecek adımlar atın.


Diyeti bırakmamak için yapmanız gerekenler

-Kilo verme hedeflerini kısa süreler ve az miktarlarda koyun. "Örneğin, 100 kg olarak diyete başladığımızda, 2 ayda 7-8 kg verelim, daha sonraki hedefimizi 92 kiloda belirleriz" şeklinde devam etmek motivasyonunuzu artıracaktır. Unutmayın ki yüksek hedefler motivasyonu düşürür. Kısa hedefler ise motivasyonu artırır.
-Yeni diyet tarifleri deneyin. Sürekli aynı ızgara yemekleri tüketmek diyete motivasyonunuzu azaltır. Diyet listelerinde sevdiğiniz besinleri arada diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz.
-Diyeti bozmak dünyanın sonu değildir, böyle bir durum olduğunda hiçbir şey olmamış gibi aynen diyetinize devam edin.
-Gün içinde yemek istediğiniz veya aklınıza gelen besinleri not alıp bunları hangi miktarda, neyin yerine yiyebileceğinizi diyetisyeninize danışın.
-Sebepler üretmek yerine çözümler üretmeye çalışın, kendinizle yüzleşin, gerekiyorsa psikoloğa danışın.
-Bir hafta kilo verememiş olabilirsiniz, bunun moralinizi bozmasına izin vermeyin.
-Motivasyonunuzu artırmak için kendinize küçük ödüller verin fakat bunlar yemek olmasın. -Kendinize ufak hediyeler alın veya güzel bir kahve ısmarlayın.
-Sürekli her yerde diyetten ve kaç kilo verdiğinizden bahsetmeyin, unutmayın diyet yapmak geçici özel bir durum değildir, siz hayat tarzınızı değiştirmek istiyorsunuz.
-Çevrenizin size söylemiş olduğu diyet önerileri (benim diyetimde sıcak su vardı, seninkinde neden yok v.b cümleler) ve vücudunuz konusunda ki yorumlara kulak asmayın sadece önemli olan sizin kendinizi iyi hissetmenizdir.
-Kendinize güvenin, kaç kez diyeti bırakmış olursanız olun bu durumu düzeltebilirsiniz ve artık diyeti bitirebilirsiniz.



Saat: 08:46

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.