Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Erkekçe Genel (https://www.forumaski.com/erkekce-genel/)
-   -   İlişkilerde Gurur Ne Kadar Doğru? (https://www.forumaski.com/erkekce-genel/155355-iliskilerde-gurur-ne-kadar-dogru.html)

VERA 31.05.2015 00:01

İlişkilerde Gurur Ne Kadar Doğru?
 
İlişkilerde Gurur Ne Kadar Doğru?
İnsan, kırıldığında kendini koruyabilmek için gururunu devreye sokar. Böylelikle, kalkanının arkasına geçmiş ve oklara karşı önlem almış olur. Ancak gururun, önyargısız dinlemeye ve anlamaya çalışmadan önce devreye girmesi, iletişim kopukluğuna sebep olabilir.

Dünyayı kendi gözlerinden görmeye meyilli olan insan, bir de üzerine gurur gözlüğünü taktığında, görüş açısı iyice daralır. Elbette gururun gerekli olduğu durumlar vardır. Ancak yaşanan olayın gururu gerektirip gerektirmediğine iki tarafın da bakış açılarını değerlendirdikten sonra karar vermek gerekir. Bunu yapmanın ilk adımı dinlemek, ikinci adımı ise konuşmaktır. İnsan dinleyici rolündeyken, duruma karşı tarafın gözüyle bakmaya çalışmalıdır. Konuşmacı olduğunda ise yaşadığı duyguyu, doğru bir ifade ile karşı tarafa aktarmalı ve doğrudan karşı tarafı suçlayıcı cümle yapılarından kaçınmalıdır.

Örneğin; “Sen benimle ilgilenmiyorsun” demek yerine “Söylediklerimi hatırlamadığında ve yeniden anlattırdığında, benim yaptıklarımı önemsemediğini düşünüyorum” ya da “Benimle baş başa vakit geçirmediğinde, kendimi yalnız hissediyorum” demek çok daha yapıcı olacaktır.

İlişkiden Beklentileriniz Gerçekçi Olmalı

İlişkilerde karşı taraftan beklenenlerin gerçekçi olması çok önemlidir. İlişki ilerledikçe ve ciddileştikçe, insan karşısındakine gittikçe artan ve yükselen beklentiler yükleyebilir. Örneğin, ilişkinin pürüzsüz ilerlemesi gerektiğini, aksi takdirde biteceğini varsayabilir ya da karşı tarafın sonsuz anlayışlı olması gerektiğini ve ilk düşüncesiz davranışında onun kırıcı bir insan olduğunu düşünebilir.

“Ya hep ya hiç” düşünce yapısıyla şekillenen beklentiler, hayal kırıklıklarına yol açar. Kırılan ve beklediğini bulamayan kişi, yine gurur yaparak kabuğuna çekilir. Bu da ilişkilerde, taraflar arasına aşılması güç bir mesafe sokar. Önemli olan, hayatta hiçbir şeyin düz bir çizgide ilerlemediği gibi, ilişkilerde de gelgitler yaşanacağını ve gerginlik seviyesinin yükseldiği gibi alçalacağını hatırlamaktır.

Gururu Devreye Sokmadan Önce…

Gurur duymak ve gururlanmak ne derece olumlu etki yaratacaksa, gurur yapmak da ilişki için o derece yıpratıcıdır. Gurur yapıldığında, iki taraf da iletişimsizlikten dolayı kendini yalnız ve anlaşılmamış hisseder. Buna engel olabilmek için, gururu devreye sokmadan önce gerçekçi bir değerlendirme yapmak, kendini ifade etmeye çalışmak ve karşı tarafı dinlemek gerekir. Böylelikle, kişiler arasında kuvvetli bir iletişim oluşur ve ilişki çok daha huzurlu ilerler.




Zinet 18.06.2015 14:25

Cevap: İlişkilerde Gurur Ne Kadar Doğru?
 
Ah Ah o Ben de çok var.

Ariana 18.06.2015 14:55

Cevap: İlişkilerde Gurur Ne Kadar Doğru?
 
Doğru değil:T:

Jaqen 31.07.2015 23:49

Cevap: İlişkilerde Gurur Ne Kadar Doğru?
 
gayet yerinde bir durum bence. insan sevdiğinin gururunu kıracak birşey yaparmı.


Saat: 21:02

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.