Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Felsefe - Sosyoloji (https://www.forumaski.com/felsefe-sosyoloji/)
-   -   Ortadoğu Felsefesi Nedir? (https://www.forumaski.com/felsefe-sosyoloji/167809-ortadogu-felsefesi-nedir.html)

YeşiL6 21.09.2015 16:51

Ortadoğu Felsefesi Nedir?
 
Ortadoğu Felsefesi Nedir?

analamcılık, anamal, anlam, arabistan, bencillik, das kapital, ekonomi, emperyalizm, felsefe, israil, kapital, kapitalizm, karl marx, liberalizm, mezopotamya, ortadoğu, para, petrol, sömürü, sosyalizm, tarih, türk kapitalizmi, türkiye, türkiyede kapital, yerel kapitalizm, yorum, zenginler, zenginlik

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Ortadoğu’da yaşıyormuşuz. Haberimiz yoktu. 20. yüzyılın sonuna kadar kimse söylememişti. İnsan yaşadığı yeri bilmez mi? Bilmiyormuşuz. Modern dünya işte, bildiğimizi sandığımız şeylerin her an değişme ihtimali var. Daha doğrusu, modern dünyada her anlamın değiştirilme ihtimali var.

Yaşadığımız yerin Ortadoğu olması da modern anlamlardan biri. Her an iktidarın verdiği tanım ile değişecek bir anlam dünyamız var. Tanımları artık doğal toplum vermiyor. Tanımları insanlar da vermiyor. Tanımları iktidar hırsı veriyor. Amaçları daha fazla güç ve daha fazla üstünlük olan insanlar bu hırsa yeniliyor ve kendileri olmayı bırakıyorlar. Tüm hayatın tepesindeki bir kara bulut oluveriyorlar. İşte bu tepedekilerin bizim yaşadığımız yere verdikleri modern isim Ortadoğu’dur.

Neye göre orta? Neye göre doğu? Bize göre olmadığı belli, bizim için burası Türkiye. Araplar için Arabistan, Farslar için İran. Hepsi bir kelime içinde eritilemeyecek büyüklükte. Bir kere, bu kadar geniş bir alanı hangi hakla kendine göre isimlendirebilirsin? Her biri müstesna isimlere sahip benzersiz güzellikte topraklar bunlar. Tarımı keşfeden Türkiyeliler, yazıyı bulan Iraklılar, insanlığın en tutulan dinini dünyaya ulaştıran Araplar. Hepsi bir kelimeye sığmayacak önemdeler.

Medeniyete ait ne varsa temelleri bu topraklardadır. Medeniyet buradan çıkmıştır. Maalesef, burada da sona ermiştir. Burası parasal düzenin ötekileştirdiği insanların yaşam yeridir. Buradaki insanlar o kadar ötekileşmiştir ki, artık isimlerinin bile bir anlamı yoktur. Buradakiler artık insan bile değildir, Ortadoğuludur! Artık isimlerinin bile anlamı kalmamış ve çoktan yem olmuş Ortadoğululardan bahsediyoruz.

Batılı bir insan televizyonu açtığında Ortadoğu’da insanların öldüğünü öğreniyor. Çok da önemli değil, çünkü orası Ortadoğu. Birkaç Türk, biraz Arap, ya da insan ölmedi. Ölenler terörist, barbar ve öteki olan Ortadoğululardı. Yabancı kaynaklardan haber dinlediğimde nasıl da küçük bir kelimeye sığdırıldığımıza şaşırırım. Bomba patlamıştır, ama haberin başlığı Ortadoğu’dur.

Tam da oradaki cinayetlerin gizlenmesine uygun bir icraat. Anlamları gizle ve çiftdüşün ile tam tersine bile çevir. İşte iktidara uygun bir dil. (Bakınız- 1984 George Orwell) Bir şeyin anlamı artık iktidarın verdiğidir. Şu bizim Ortadoğu da bunlardan biridir. Soykırım, terörizm, demokrasi, özgürlük gibi sözcükler bazı çiftdüşün sözcükleridir. Anlamlarımızı çalmak, bir anlam dünyasında yaşayan insanlara yönelik en başarılı saldırıdır.

Herkes bizim kadar insandır. Herkes “ben” kadar önemlidir. İnsanlık bütünü önemsediği için gelişmiştir. On binlerce yıl önceki küçük gruplarımızda kötülüğün yeri yoktur. Çünkü hepimiz bir ortaklığın parçasıyız. Biz hatayı da başarıyı da ortak yaşadığımız için büyük toplum bütünü oluşturduk.

Herkes ben kadar önemlidir. Hayattaki her şey de insan kadar önemlidir. Önemsizlik bizim sonradan icat ettiğimiz bir şeydir. Güce sahip olanlarca önemsizleştirilen şeyleri görmezden gelmemeliyiz. Sırf iktidar öyle diyor diye bir kesim terörist olamaz. Müslüman denince terörizmin akla gelmesi, Müslüman sözcüğünün anlamının değiştirilmesindendir. Ortadoğu’nun önemsiz insanlar anlamına gelmesi de buna örnektir. Artık haber değeri bile taşımıyoruz. Çoğu kanal yüzlerce ölü yoksa bizi haber yapmıyor.

Çağdaş Yaşam Modernite Nedir Modern Yaşamak Tarzı Neden Önemi AnlamıBuna karşın “Para” sürekli haber olan, ancak anlamını bilmediğimiz bir şeydir. Ortadoğu gibi iktidarın anlamına sahiptir. Başlangıçta para bir takas aracıydı ve değeri vardı. Daha sonra küresel güçler paranın değerini ortadan kaldırıp varsayıma bağladılar. Yani kullanımdaki paralar devletlerin değerli olduklarını söylemesiyle değer kazandı. Baştakiler değerli olduğunu söylüyor diye hayatı bunun üzerine bina ettik.

Parayla ilgili bir haber duyduğumuzda değerlilik aklımıza geliyor. Ancak gücü elinde bulunduranların bunu belirlediğini unutuyoruz. Sanal varlıklarını herkesin ortak değeriymiş gibi düşünüyoruz. Hiçbir temeli olmamasına rağmen buna göre yaşıyoruz. Çünkü öyle olmamız isteniyor. Kontrolü elinde bulunduranlarca para sayesinde yönetiliyoruz. Modern dünya bir para düzeni haline gelmiştir. Her şey paradır, ancak para hiçbir şeydir.

Ortadoğu felsefesi burada sona ermektedir. Para düzeni içinde değersiz şeylere değer verilmektedir. Bu değersizlik içerisinde insanın anlamı da değiştirilmiştir. Bir grup insanın anlamı değiştirilerek onları sömürmek amaçlanmıştır. Temelde bir değer olmadığı için parasal düzen buna mecburdur. Her zaman biri altta kalmalı ki düzen yaşayabilsin. Her zaman sömürecek biri olmalı ki bir varsayımdan ibaret olan modern dünyanın altı doldurulabilsin.


Saat: 00:44

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.