Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Fizik (https://www.forumaski.com/fizik/)
-   -   Bobin Nedir (https://www.forumaski.com/fizik/31997-bobin-nedir.html)

KaRaqiZz 07.05.2013 23:05

Bobin Nedir
 
Bobin Ne Demek
Bobin Nedir Nasıl Çalışır

Bir iletkenin ne kadar çok eğik ve büzük bir şekilde ise o kadar direnç gösterir. Bobin de bir silindir üzerine sarılmış ve dışı izole edilmiş bir iletken telden ibarettir.

Bobine alternatif elektrik akımı uygulandığında bobinin etrafında bir manyetik alan oluşur. Aynı şekilde bobinin çevresinde bir mıknatıs ileri geri hareket ettirildiğinde bobinde elektrik akımı oluşur. Bunun nedeni ise mıknatıstaki manyetik alanın bobin telindeki elektronları açığa çıkarması sonucudur.

Bobine AC akım uygulandığında ise akımın yönü devamlı değiştiği için bir direnç göterir. Bobinin birimi "Henri" dir. Alt katları ise Mili Henri (mH) ve Mikro Henridir (uH). Elektronik devrelerde kullanılan küçük bobinlerin boşta duranları olduğu gibi nüve üzerine sarılmış olanlarıda vardır. Ayrıca bu nüve üstüne sarılı olanların nüvesini bobine yaklaştırıp uzaklaştırarak çalışan ayarlı bobinlerde mevcuttur. Bobin trafolarda elektrik motorlarında kullanılır. Elektronik olarakta frekans üreten devrelerde kullanılmaktadır.


Saat: 01:59

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.