Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Gut nedir ve nasıl oluşur? Guta ne yapılmalı? Guttan nasıl korunulur? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/108486-gut-nedir-ve-nasil-olusur-guta-ne-yapilmali-guttan-nasil-korunulur.html)

SrKn 09.05.2014 14:27

Gut nedir ve nasıl oluşur? Guta ne yapılmalı? Guttan nasıl korunulur?
 
Gut nedir ve nasıl oluşur? Guta ne yapılmalı? Guttan nasıl korunulur?
Gut nedir ve nasıl oluşur?

Gut vücutta ürik asitin birikmesi ile eklemlerde kristal depolayan bir metabolik rahatsızlıktır. Sağlıklı bir insanda vücut purini ürik aside çevirir ve idrarla beraber vücuttan atılmasını sağlar.

Bazı insanlarda ise pürin metabolizmasının zarar görmüş olması vücutta çok fazla ürik asit oluşmasına ve ürik asidinin çözülememesine bunun da eklemlerde kristalleşme yapmasına neden olur. Böyle olduğu zaman gutunuz var demektir. İlerleyen durumlarda, eklemlerdeki kristaller şişkinlik oluşturabilir. Buna kronik yanmalarda eklenince, eklemlerde deformasyonun yanı sıra dejenerasyonda olur.

Müdahale edilmeyen ürik asit böbrekte ortaya çıkar, yüksek kan basıncına, idrar torbasında taşa veya böbreğin çalışmamasına sebep olabilir.

Gut ne kadar yaygındır?

Gut yaygındır ve daha da yaygınlaşmaya başladı. 3.4 milyon insanda bulunmaktadır. Genelde ilk atak 40-50 yaşları arasında olur.

Bazı çeşit yiyecekler guta sebep olabilir mi?

Yiyecekler ve gut arasında doğrudan ilişki vardır. Böbrek, karaciğer, kırmızı et, balık, fasulye gibi purini fazla yiyecekler vücuttaki ürik asit seviyesini yükseltir ve gut ataklarına yol açar. Alkol , ürik asidin çıkmasını engellediği için gutu azdıracaktır.

Guta ne yapılmalı?

Atakları engellemek, vücudun ürik asit oranını düşürmek

Atakları engellemek için doktorunuz ibuprofen, corticosteroid iğneler verecektir. Ataklar kontrol altına alındıktan sonra, doktorunuz ürik asidi vücudunuzdan atmanızı sağlayacak ilaçları yazabilir.

Guttan nasıl korunulur?

Çok fazla su için, böylece ürik asidi idrarla vücudunuzdan atabilirsiniz. Vişne sapı, kereviz tohumu hastaları yanmalardan kurtarır.

İyi bir beslenmeye sahip olmanız, kilo vermeniz ve doğru beslenme takviyelerini almanız sizi guttan koruyabilir.


Saat: 17:27

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.