Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Hepatit B Enfeksiyonu ve Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/111428-hepatit-b-enfeksiyonu-ve-hepatit-b-tasiyiciligi-nedir.html)

YeşiL6 26.05.2014 17:01

Hepatit B Enfeksiyonu ve Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir?
 
Hepatit B Enfeksiyonu ve Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir?

Hepatit-B virüsünün yol açtığı karaciğer enfeksiyonuna Hepatit B enfeksiyonu denir. Ülkemizde ortalama olarak her 3 kişiden biri yaşamının herhangi bir döneminde Hepatit-B hastalığını geçirmektedir.Hepatit-B hastalığı geçirenlerin % 90 dan fazlası enfeksiyon sonrası sağlığına kavuşur, hastalığa etken olan hepatit B virusu vücudu terk eder.Hastaların ortalama % 6-7 sinde ise virus vücutta kalmaya devam eder.Anti HBs denilen antikor da oluşmaz.Bu durumda olan ve hastalığı geçirdikten sonra virusu taşımaya devam edenlere ise Hepatit-B taşıyıcısı denir. Bu durum kimi zaman halk arasında gizli sarılık olarak da bilinir.Hepatit B taşıyıcıların çoğunun önemli bir şikayeti yoktur. Genel sağlık kontrolü sırasında veya kan bağışında bulunulduğunda yapılan tahlillerde taşıyıcılığın farkına varılır.
Bu durum kimi zaman hayat boyu devam edebilir.Hepatit B taşıyıcıları inormal yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilirler.Hepatit-B taşıyıcısı olup hayatının sonuna kadar problem yaşamayanlar olduğu gibi riskli durumlar da vardır.
Hepatit B taşıyıcıları hastalığı,gerekli önlemlerin alınmadığı durumlarda, yakın çevrelerine bulaştırabilir.Nadiren de olsa hastalık aktifleşerek karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine dönüşebilir.Hepatit B taşıyıcıları belirli aralıklarla bir uzman hekim kontrollerinde takiplerini sürdürmek durumundadırlar.Ayrıca karaciğeri yük altında tutacak alkollü içkiler,katı yağ ve yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar.Kullandıkları ilaçlara da dikkat etmelidirler.Birtakım ilaçlar karaciğere fazlasıyla yük bindirir.Bu nedenle doktorlarına danışmadan bilinçsiz ilaç kullanmamalıdırlar.
Hepatit B Taşıyıcıları ve Çevresindeki Bireyler Hastalığın Bulaşmaması İçin Nelere Dikkat Etmelidir?
Hepatit-B virusu bir başkasına bulaştığında bulaşan kişinin Hepatit B enfeksiyonuna yakalanmasına ve daha ağır hastalanmasına neden olabilir.Hepatit-B virusu, taşıyıcının kanında, menisinde, vagina salgısında, idrarında ve az miktarda da olsa tükürüğünde bulunabilir.
Taşıyıcıyla aynı evde yaşayan tüm bireylerin hepatit B yönünden kan tahlilleri yapılarak antikoru olmayanlar aşılanmalıdır.Özellikle eşler risk altında olduğundan ve hastalık cinsel yolla bulaşabildiğinden erkekler *********** kullanmalıdırlar.Aşılanma sonrası veya doktorun önerisiyle daha sonra bu önlem kaldırılabilir.Hepatit B taşıyıcıları ,başka kişilerinde bu hastalığa yakalanmamaları için doktor ve diş Hekimine gittiklerinde durumlarını hekimlerine bildirmelidir.Erkeklerin berbere sakal tıraşı, kadınların kuaförde manikür-pedikür yaptırmamaları önerilir. Cilt yaralanmalarında,kan aktığında bantla kapatılarak, kan bulaşmış malzeme çamaşır suyu ile temizlenmelidir.Az da olsa tükürük ile de mikrobun bulaşabilmesi mümkün olduğundan özellikle ağza değen çatal, kaşık, bardak gibi eşyalar iyice yıkanmadan başkaları tarafından kullanılmamalıdır.Hepatit B taşıyıcısının kullandığı metal, cam ve plastik eşyalar tamamen temizlenmek istendiğinde bir çorba kaşığı çamaşır suyu içeren bir bardak suda 15 dakika bekletilmesi yararlı olacaktır.
Son olarak şurası unutulmamalıdır ki,belirttiğimiz önlemlerin alınması ve özellikle de aşılamanın yapılması durumunda, el sıkışmak, kucaklaşmak, yanaktan öpmek, aynı masada yemek yemek gibi yollardan hepatit b bulaşmayacaktır.


Saat: 09:36

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.