Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Kara Sevda Nedir? Belirtileri Nelerdir (https://www.forumaski.com/genel-saglik/116827-kara-sevda-nedir-belirtileri-nelerdir.html)

Perii 26.06.2014 03:08

Kara Sevda Nedir? Belirtileri Nelerdir
 
Kara Sevda Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kara Sevda; Melankoli ve lipemani denilen karasevda, Lâtince ve Yunanca karşılıklarına göre kara öd, karasafra ve üzüntü deliliği anlamlarını taşımaktadır. Sebep olarak sevda, aşk, birinci derecede rol sahibi sanıldığı için, Türkçe’de de karasevda denilmiştir. Merak hastalığı (dai merak), malihulya, kara sardırı, hüzünlü sardırı, kaygıca, darıkça gibi karşılıkları da vardır.

Ruhsal bir çöküntü, düşüklük ile kendini gösteren bu hastalığın beş şekli vardır:
1 — Basit şekil;
2 — Endişeli, sıkıntılı şekil;
3, — Yaşlıların melankolisi;
4 — Hezeyanlı ve itisafî (zulüm, gadir, eziyet edilme) şekli;
5 — Sersemlik, ahmaklık hali.

Bunların hepsinde de hasta etrafını iyi tanır, kendim bilir. Fakat bazen hezeyanlıdır. Çok kere de kendinden şikâyetçidir. Zavallılık, bedbahtlık fikirleri vardır. Etrafında olanlara dikkati azalır, gördüklerinin tesirini âdeta hissetmez olmuştur. İntibaları ve anlayışları, duyuları, bozulmuştur. Mânevi ıstırabı sonsuzdur. En belirli karakteri hüzünlü, üzüntülü oluşudur. Başkalarının neşesine, kederine ve her hangi haline ilgi göstermez. Halktan, cemiyetten kaçar, rahatsız edilmek istemez. Düşündüğü, sadece kendi ıstırabı, derdidir. Gençlerde bu hali bir aşka, sevdaya yormak âdet olmuştur. Hareketten kaçınır, kımıldamaz, dalgın, hareketsiz, mum gibi durur. Karasevdalı birden ters bir insan olur, yemekleri devirip atar, intihara kalkar, başkalarını öldürmeye teşebbüs eder ve bunu yapar da. Bu bakımdan tehlikeli sayılırlar.

Hastalık nöbetleri geçince, her şey düzelir, normal bir insandan farkı kalmaz. Ancak bu hastalığın özel karakteri nöbetlerin birden yenilenmesi, hastalığın tekrar aynı belirtilerle gelebilmesidir. Bu iyi olma, sonra da tekerrür olayı, hastalığın teşhisinde yararlıdır.

Genel tedavi olarak birinci ve ikinci şekilde ılık banyo tedavisi, masaj, friksiyon, elektrik tedavileri uygulanır. En önemli tedavi ruhi tedavidir; meşguliyet tedavisi bu hastalıkta pek başarılı olmakta, ayrıca kuvvet ilâçları, arsenikliler, erkek hormonları da verilmektedir. Yaşlıların melânkolisinde vücuttaki başka hastalıkları, iyileştirmek, sigara ve alkolün zararlarını önlemek gerekir. Bu sebepten, polivitamine ilâçları, kınakına, glycero – pohsphote’lar, kalp ve solunum ilâçları faydalı olabilir.

Dördüncü ve beşinci şekilde ise bir ruh hastalıkları hastanesinde tedavi şarttır. En önemli bir belirti olan yiyecek, içecekten korkma (sitiophobie)yı, gerekirse burundan boğaza lâstik boru ile besin vererek karşılamalıdır. Önceki şekillere ait tedaviler de dikkatle uygulanacaktır.


Saat: 06:10

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.