Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Rüzgar Yanıkları İçin Etkili Ev Reçeteleri (https://www.forumaski.com/genel-saglik/141353-ruzgar-yaniklari-icin-etkili-ev-receteleri.html)

YeşiL6 08.12.2014 13:03

Rüzgar Yanıkları İçin Etkili Ev Reçeteleri
 
Rüzgar Yanıkları İçin Etkili Ev Reçeteleri

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Sıklıkla rüzgar yanığı olarak tarif edilen durum aslında güneş yanığıdır. Bu makalede bazı etkili ev reçetelerinin kullanımı ile rüzgar yanıklarından nasıl kurtulacağınızı açıklayacağız. Daha fazlası için okumaya devam edin.

Biliyor muydunuz?

Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre maruz kalmak deri kanserinin bir numaralı nedenidir. Risk güneşe yazın veya kış aylarında serin, rüzgarlı bir günde maruz kalınmasına bakılmaksızın aynıdır.

Güneş yanığı, UV radyasyondan kaynaklanır ve yoğunluğu atmosferik sıcaklığa bağımlı değildir. Yani güneş yanıkları kış aylarında da oluşabilir. Sıcak bir günün UV endeksi, soğuk ya da rüzgarlı bir gün ile benzer olabilir. Dermatologlar “rüzgar yanığı” teriminin soğuk havalarda meydana gelen güneş yanıkları için bir yanlış adlandırma olduğunu teyit etmişlerdir.

Bu durum yaygın olarak rüzgar yanığı ismiyle bilinmesine rağmen aslında güneş ışınlarının neden olduğu güneş yanığıdır. Aslında rüzgar cildinizi yakmaz. Aşırı rüzgara maruz kalmak cildin kurumasına neden olur ve bu kuruluk güneş yanığı belirtilerini kötüleştirebilir. Serin bir esinti gündüz sıcaklığını düşürür ve bulutlar güneş ışığını engelliyor gibi görünür. Ancak UV ışınlarına maruz kalma riski bulutlu günlerde bile mevcuttur. UV ışınlarına aşırı maruz kalmak cildinizi yakabilir. Dolayısıyla korunma bir zorunluluktur.

Rüzgar Yanıkları İçin Ev Reçeteleri:

-Güneş kremi:

Her şeyden önce, etkilenen alan üzerine iyi-kaliteli güneş koruyucu losyon uygulamanız gerekir ve daha fazla deri hasarını önlemek için koruyucu giysi (ve gözlük) giymelisiniz.

-Soğuk Su Banyosu:

Rüzgar yanıklarından kurtulmak için asla sıcak duş almamalısınız. Bunun yerine, serin (soğuk değil) duş almalısınız. Eğer serin su ile rahat değilseniz, ılık su kullanın. Daha iyi sonuçlar için ona bir fincan elma sirkesi ekleyin.

-Sıcaktan Uzak Durun:

Yanan bölgeyi soba, ısıtıcı ve ateşten uzak tutun.

-Soğuk kompres:

Etkilenen alana soğuk bir kompres koyun.


-Aloe vera:

Her gün etkilenen cilde birkaç kez aloe vera jeli uygulayın. Bu uygulama yanma hissini azaltmaya yardımcı olacaktır.

-Salatalık:

Salatalık antioksidan ve analjezik özellikler taşır. Bu özellikler rüzgar yanığı olan cilde hızlı bir iyileşme sağlar. Bir blender ile, soğutulmuş salatalıklardan bir hamur yapın ve etkilenen bölge üzerine uygulayın. Bu yanma hissini azaltmaya yardımcı olacaktır.

-Yulaf ezmesi:

Yulaf ezmesi ile banyo yapmak yanma hissinden kurtulmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda cildin yumuşaklığını korumaya da yardımcı olacaktır. Bu rüzgar yanığı için en iyi ev ilaçlarından biridir.

-Ağrı kesiciler:

Şiddetli ağrı ve kaşıntı durumunda, ibuprofen ve naproksen gibi ağrı kesiciler alabilirsiniz. İlaçlar deri enflamasyonunu azaltmaya yardımcı olabilir.

-E vitamini:

E vitamini iltihaplı ve yanmış ciltler için çok faydalıdır. Bu vitamin açısından zengin olan kremler uygulayabilirsiniz. E vitamini yağı uygulayabilir ya da E vitamini tabletleri alabilirsiniz.

-Patates:

Salatalık gibi patates de cildi yatıştırmaya yardımcı olur. Bir patatesi yıkayın, rendeleyin ve blender kullanarak bir hamur yapın. Etkilenen cilt üzerine bu hamuru uygulayın. Yanmış cilt üzerinde patates dilimleri yerleştirmek de onu yatıştırmaya yardımcı olur.

-Soğuk Süt:

Serin bir tülbent veya bezi soğuk süte batırın fazla sütü sıkın ve yanan deri üzerine koyun. Süt içeren nemlendirici ürünler de kullanabilirsiniz. Bu kremler yumuşak ve hassas ciltler için iyidir.


-Yoğurt:

Etkilenen bölgeye yoğurt sürün. 5-10 dakika sonra yavaşça soğuk su ile durulayın. Hatta ayran ile etkilenen bölgeyi yıkayabilirsiniz.

-Sıvı Alımını Arttırın:

Su, çorba, meyve suları gibi içecekler ile sıvı alımınızı arttırın. Bu cildin tekrar hidrate olmasını sağlayacaktır.

-Esansiyel Yağlar:

Banyo suyunuza lavanta veya bergamot yağı ekleyebilirsiniz. Otlar ve uçucu yağlar bakterileri yok eder ve cildi yatıştırır. Sık sık serin duş veya banyo yapmak tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Antimikrobiyal özelliklere sahip olan saf hindistan cevizi yağını cilt üzerine uygulayabilirsiniz. Cilt tahrişini yatıştırmak için şifalı otları kullanmak rüzgar yanıklarını tedavi etmenin en güvenli yollarından biridir.

-Dinlenme:

Terlemeye yol açan aşırı zorlanma vücutta dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon ise baş ağrısına neden olabilir. Yani kendinizi zorlamadan yeterince dinlenin.

-Dudak Balsamı:

Dudaklar rüzgar yanıklarına karşı özellikle savunmasızdır. Kurumuş dudaklar üzerine iyi-kaliteli bir dudak kremi uygulayın.


Saat: 22:13

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.