Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Genel Sağlık

canlı casino siteleri canlı casino siteleri sagedatasecurity.com casino siteleri takipçi satın al
porno diyarbakır escort bayan antalya escort malatya escort

Çölyak Hastası Kozmetik Seçerken Dikkatli Olmalı

Genel Sağlık kategorisinde açılmış olan Çölyak Hastası Kozmetik Seçerken Dikkatli Olmalı konusu , ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.05.2015, 11:00   #1 (permalink)
Ada
Siyahı da Gökkuşağından Dışlamadılar mı?

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
yeni Çölyak Hastası Kozmetik Seçerken Dikkatli Olmalı

Çölyak Hastası Kozmetik Seçerken Dikkatli Olmalı


Gıda üreticileri, hazır çorba, köfte ve çikolatalarda da glüten kullanabiliyor.



Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan glüten proteinini yiyemeyen Çölyak hastalarının, kullandıkları kozmetiklere de dikkat etmek zorunda oldukları bildirildi. Çölyak hastalığının ince bağırsağın glüten proteinine karşı ömür boyu gösterdiği bir alerji olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Koray Tuncer, "Çölyak hastalığının tek tedavisi glütensiz diyet olarak bilinmektedir. Glütensiz bir yaşama geçildiğinde hastalıkla ilgili bir problem görülmez . Glüten daha çok buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunmaktadır. Ancak günümüzde hazır gıda sektöründe glüten sıklıkla kullanılmaktadır. Bisküviler, hazır çorba ve köfteler, malt içecekler, glüten içeren sakız ile çikolatalar çölyak hastaları için tehlikeli olabilmektedir" dedi. Hatta kadınların kullandığı bazı kozmetik ürünlerinin içinde bile glüten bulunabileceğine dikkat çeken Dr. Tuncer, "Bunların yanı sıra ilaç, şampuan, krem gibi ürünler glüten içerikleri nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır. Çok iyi bir etiket okuyucusu olunmalı, gıdaların etiketleri mutlaka okunmalıdır. Özellikle evde glütenli ve glütensiz gıdaların birbirinden ayrı ve uzak saklanması önemlidir. Yemek hazırlığı sırasında glütenli gıdalara değmiş veya bulaşmış çatal, kaşık, süzgeç, tabak gibi gereçler kesinlikle çölyaklı kişilerin gıdalarına dokundurulmamalıdır. Bir ton gıdada 2 kaşık glütenin bile tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Çölyak hastalığının çocuklukta ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen dönemlerde de kendini gösterebileceğine işaret eden Dr. Tuncer, "Hastalığın çok hafif ilerlemesi ve belirtilerin farklı rahatsızlıklarla karıştırılması teşhisin ileri yaşlarda konulmasına neden olur. Çocukluk döneminde en bilinen belirtisi büyüme geriliği olan çölyak hastalığı, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı ve kansızlık, gaz şikayetleri ve dışkıda anormallik, kusma, halsizlik ve iştahsızlık, ağız içinde oluşan aftlar, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı ve döküntüler gibi belirtilerle kendisini göstermektedir" dedi.
DİYETİ AKSATMANIN BEDELİ AĞIR
Çölyak hastasının kesinlikle glütensiz yiyecekleri tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Tuncer, "Tedavi edilmemiş çölyak hastalığı uzun dönemde ince bağırsak kanseri ve lenfoma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini de artırır. Çocuklarda ise boy kısalığı, davranışsal sorunlar ve gelişme geriliğine neden olabilir. Kişi eğer diyetine gerekli dikkati gösteriyorsa ömrünün sonuna kadar rahatça yakınmasız yaşamını sürdürebilir. Ancak yine de belirli aralıklarla gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir" diye konuştu.
ÇÖLYAK HASTASI NE YEMELİ
Çölyak hastalarının yedikleri her şeyi mutlaka sorgulamak zorunda olduklarını söyleyen Dr. Koray Tuncer, "Glütensiz ama sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam şekli haline getirilmelidir. Mısır, pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları tercih etmek gerekmektedir. Ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile incir ve kuru üzümü beslenme zincirinden eksik etmemek önemlidir. Bunların yanı sıra kümes hayvanları ve kırmızı et, tüm sebze ve meyveler, bakliyatların tüm çeşitleri, yumurta, bal gibi gıdalar rahatlıkla tüketilebilmektedir. Buğday ekmeği yerine mısır ekmeği yenilebilir. Hazır alınan mısır ekmeklerinin içine farklı unların karışabileceği ihtimaline karşı mısır ekmeğini evde yapmak daha sağlıklıdır" dedi.

Ada isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.

Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
yetişkin sohbet chatkamerali.net

Saat: 21:15