Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   3 Kardeş 100 Binde 1 Görülen Hastalığa Arka Arkaya Yakalandı (https://www.forumaski.com/genel-saglik/153676-3-kardes-100-binde-1-gorulen-hastaliga-arka-arkaya-yakalandi.html)

Ada 18.05.2015 10:54

3 Kardeş 100 Binde 1 Görülen Hastalığa Arka Arkaya Yakalandı
 
3 Kardeş 100 Binde 1 Görülen Hastalığa Arka Arkaya Yakalandı



Bağcı çiftinin 3 çocukları, arka arkaya, 100 binde 1 kişide görülen Wilson hastalığına yakalandı. Kardeşlerden kız olan ikisi, vücutta bakır birikimi sonucu karaciğerin işlevini yitirmesine neden olan hastalıktan karaciğer nakliyle kurtuldu. 16 yaşındaki Furkan ise halen hastalıkla boğuşuyor
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Ankaralı Semanur Bağcı ve Ergun Bağcı çiftinin ilk çocukları Öznur Bağcı'ya, 14 yıl önce, genetik nedenlerle bakırın karaciğer ve beyinde birikmesiyle ortaya çıkan 'Wilson hastalığı' teşhisi konuldu. Hastane hastane dolaşarak kızlarının sağlığına kavuşması için çabalayan anne ve baba, diğer iki çocukları Furkan ve Ayşenur'a da aynı teşhisin konulmasıyla yıkıldı. Bugün 19 yaşında olan Öznur, 5 yıl önce karaciğer nakliyle hayata tutundu. Baba Ergun Bağcı kızına karaciğerinden bir parça vermek için hazırlanırken, son dakikada gelen haberle Öznur'a kadavradan karaciğer nakledildi. Şimdi 11 yaşında olan Ayşenur da, 2 yıl önce tıpkı ablası gibi, annesinin karaciğerinden parça nakledilmesini beklerken kadavradan alınan karaciğerle sağlığına kavuştu.
19 YILDIR HASTANE HASTANE DOLAŞIYORLAR
İki kardeşi karaciğer nakliyle kurtulan 16 yaşındaki Furkan'ın da hastalığı son dönemde ilerledi. Doktorlar, aileye, Furkan'ın da karaciğer nakline ihtiyaç duyabileceğini söyledi. "En büyük dileğim iki kızımdan sonra oğlumun da bu hastalığı yenmesi" diyen anne Semanur Bağcı, yaşadıklarını HABERTÜRK'e şöyle anlattı: "İlk çocuğuma 9 aylıkken, ikinci çocuğuma 1.5 yaşında, üçüncü çocuğuma ise 4 yaşında Wilson teşhisi konuldu. Hepsinin üst üste yaşanması insana çok ağır geliyor. 19 yıldır hastanelerdeyiz. Oğlum aynı zamanda zihinsel engelli. Onun tedavi süreci daha zor geçiyor. O insanlar organlarını bağışlamasa belki şimdi iki çocuğum hayatta olmayacaktı. "Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Buket Dalgıç ise hastalığın aynı ailede üç kişide birden görülmesinin sık rastlanan bir durum olmadığını söylerek, "Furkan'a da aileden ya da kadavradan karaciğer nakli yüksek bir ihtimal" dedi.
WİLSON HASTALIĞI
Adını 1912 yılında hastalığı ilk kez teşhis eden Samuel Alexander Kinnier Wilson'dan alan Wilson hastalığı, dokularda bakır birikimine yol açan genetik bir rahatsızlık. Psikiyatrik veya nörolojik belirtilerle ve karaciğerde kendini gösteriyor. 100 binde 1 görülen hastalığın ilk evrelerinde, tüketilen bakırı vücuttan atmayı sağlayan ve bakırın vücutta tekrar birikmesini önleyen ilaçlar kullanılıyor. Hastaların bakır içeren yiyeceklerden de uzak durması gerekiyor. Ancak ilaç tedavisi sonuç vermezse, ilerleyen evrelerde karaciğer işlevini kaybedebiliyor. Bu durumda tek çare karaciğer nakli.


Ada 18.05.2015 11:02

Cevap: 3 Kardeş 100 Binde 1 Görülen Hastalığa Arka Arkaya Yakalandı
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Perii 18.05.2015 11:07

Cevap: 3 Kardeş 100 Binde 1 Görülen Hastalığa Arka Arkaya Yakalandı
 
Wilson kimdi ya house dizisndeki doktor mu :) Doktor ismini koymuş hastalığa :D


Saat: 20:17

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.