Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Hücre Ölümü Nedir? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/173158-hucre-olumu-nedir.html)

YeşiL6 22.12.2015 16:39

Hücre Ölümü Nedir?
 
Hücre Ölümü Nedir?

Hücre Ölümü Neden Olur, Hücre Ölümü Mekanizması, Hücre Ölümü Nasıl Olur

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Biyolojik fedailer de insanların yaptığını yapmak zorundadır. Her olası girişi denetlemeleri gerekir. Vücudunuzun çeşitli bölümlerinde, derinizde, akciğerlerinizde ve bağırsak duvarlarınızda dış dünyayla etkileşim kuran ve alarm halinde bekleyen makrofaj lejyonları bulunmaktadır. Ancak ordunuzu alarm halinde tutmanın dezavantajları vardır. Onları beslemek zorundasınızdır; böylece bölümlerin birbiriyle çatışma olasılığını da artırırsınız. Vücudunuz ulusal bir rezerv sistemi tutar; her zaman tetikte, ancak gitmeye hazırdır.

Temel görevlerinden biri, daha önceki enfeksiyonları tanımaktır. B ve T hücreleri davetsiz misafiri tanırlar ve hastalıklarla mücadele hücrelerine onu ele geçirmeleri için talimat verirler. Ancak vücudunuz yaşlı bir korumaya sahip olmasının yanı sıra, yeni bir tehdidi fark edecek, ona müdahale edebilecek, ileri teknoloji bir fotokopi makinesi gibi kopyalama yapabilen ve saldırganı yenmek için bir yol bulabilecek açık zihinli gençlere ihtiyaç duymaktadır.

B ve T hücreleri görevlerini tamamladıktan sonra, bu hücrelere ihtiyaç duyulmaz. Onlar da kümelenmeye ve kendi hücre çekirdeklerinde delik açmaya başlarlar; bir kuru üzüm tanesi gibi büzüşür ve ölürler. İster kazanmış ister kaybetmiş olsunlar, bu hücreler öleceklerdir. Bu, hücre intiharıdır ve hücrenin bu programlı ölümüne ”apoptosis” adı verilmektedir . Bireysel hücreler vücudun bir sonraki mücadeleyi gerçekleştirebilmek için daha fazla enerji kazanmasına olanak tanımak üzere ölürler.

Bu hücrelerinizin uzun vadede enerjinizin büyük bölümünü tüketmeden intihar etmek için nasıl bir mekanizmaya sahip olduğuna dair örnektir. Birçok hücre, ait olduğu türün hayatta kalabilmesi uğruna, apoptosis genlerini kapatır. Ancak bağışıklık hücreleri farklıdır. Bir aksiyon filminde, ölenler hem yan rollerdeki kişilerdir; öykünün akmasında rol oynarlar ancak onların hayatta olması, filmin sürmesi açısından şart değildir. Burada da aynı durum geçerli. Vücudunuz enfeksiyonla mücadele etmek için yan rollerdeki oyuncuları kullanır; sonra da onları öldürür ve beyninizin, kalbinizin, karaciğerinizin ve bütün diğer organların asıl sahneyi canlandırmak için gerekli enerjiye sahip olmasını sağlar. (Önemli bir not: Apoptosis süreci, fetüs aşamasından sonraki gelişimimizin bir bölümünden sorumludur. Örneğin perdeli ayaklara sahip olmamamızın nedeni, hücre ölümünün ayak parmaklarımız arasında boşluklar oluşmasına yol açmasıdır.) Hasarlı ve bozuk hücreler de apoptosis sayesinde atılır.

Kalite kontrol sistemimiz tam kapasiteyle çalışmadığında, bu durum ya hücrelerimizi mükemmel yapmadığımız ya da fazla katı olduğumuz için yaşlanmaya yol açabilir. Gençken bir sorun yoktur, ancak yaşımız ilerledikçe bizi yaşlandırabilir.
Apoptosis, bazı hastalıkları tedavi etme konusunda temel süreçlerden biri olabilir. Hücrelerin intihar edebileceğini bilirseniz, kanser vakasında olduğu gibi, hücreleri numara yaparak buna teşvik etmek isteyeceğiniz durumlar olmaz mı? Ölmekte olan hücreleri alıp apoptosisi kapatmak isteyeceğiniz durumlar da olabilir; böylece hücreler ölümsüz hale gelir; siz de örneğin kıkırdaktaki hasarlı dokuları yeniden canlandırabilirsiniz.


Saat: 07:03

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.