Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Bası yarası (yatak yarası) nedir? Nasıl oluşur? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/174272-basi-yarasi-yatak-yarasi-nedir-nasil-olusur.html)

Ada 06.01.2016 12:19

Bası yarası (yatak yarası) nedir? Nasıl oluşur?
 
Bası yarası (yatak yarası) nedir? Nasıl oluşur?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Kronik yaraların yaklaşık 40%'ı bası yaralarıdır. Bu yaralar ciltte devamlı basınç oluşması sonucu oluşur. Yatağa bağımlı olan hastalarda ortaya çıkar. Yatalak hastanın özellikle de kemik çıkıntılarının bulunduğu yerlerde yani topuk, dirsek, kuyruk sokumu, kalça kemikleri ve kulakta meydana gelir. Uzun süreli veya devamlı basınç nedeni ile oluştuğu için bası yarası olarak adlandırılır. Ancak halk arasında daha çok yatak yarası olarak bilinir. Tıpdaki ismi ise; de dekübitüs veya dekübit ülseridir. Yaranın oluşumu:
Yatağa bağımlı hastanın vücudundaki kemik çıkıntıları ile yatak arasında kalan yumuşak dokulara, vücut ağırlığının burada oluşturduğu basınç nedeni ile kan gidemez. Kan dolaşımın bozulmasıyla birlikte, dokulardaki hücreler beslenemez. Yeterli beslenemeyen hücreler de ölür ve bası yaraları oluşur. Bası yaralarının oluşmasını tetikleyen nedenler basınç, sürtünme, vücut sıcaklığının yüksek olması ve cildin ıslak bırakılmasıdır.
Yatalak olan yaşlı hastalarda, felçli hastalarda, vücudunda çok sayıda kırık kemik olan hastalarda ve alzheimer hastası olan yaşlılarda bası yarası oluşma riski daha fazladır. Bası yaraları beslenme, mineral ve vitamin eksikliği, kan değerlerin bozulması, şeker hastalığı, kan dolaşımı bozukluğu gibi durumlarda daha hızlı oluşur ve eğer bu nedenler ortadan kaldırılmazsa çıkan yaralar daha geç iyileşir. Hatta bazen yara hiç bir iyileşme göstermeyebilir.

Bazı davranışsal hatalar bile bası yarası çıkmasına neden olabilir. Örneğin; derinin yetersiz temizliği veya temizlerken sabun ve türevleri gibi cilt dostu olmayan ürünler kullanılması cildin koruyucu pH’ının bozulmasına neden olarak, yara açılmasına zemin hazırlar. Yatan hastanın temizliği sonrasında cildinin iyice durulanmaması veya kurulanmaması da yara oluşmasına destek olur. Çarşaf değişimi sırasında bile yatan hastanızın hassaslaşan cildi hasar görebilir.
Önlem alınmazda, bası yaraları çok hızlı oluşabilir. Oluşum süresi ve yaranın derecesi, yatan hastanın cildinin maruz kaldığı basıncın süresi ve yoğunluğuna bağlıdır. Yatalak hastada 24-48 saat içerisinde bile bası yarası oluşabilir ve eğer önlem alınmazsa kısa sürede yaranın derecesi ağırlaşabilir.


Saat: 14:52

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.