Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığında Hamilelik (https://www.forumaski.com/genel-saglik/177095-ailevi-akdeniz-atesi-fmf-hastaliginda-hamilelik.html)

YeşiL6 15.02.2016 14:32

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığında Hamilelik
 
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığında Hamilelik

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

FMF HASTALARI HAMİLE KALABİLİR Mİ?

Ailevi akdeniz ateşi hastalığında hamilelik dönemininin oldukça önemli olduğu bilinmelidir. Hamilelik döneminde kolşisin kullanımının ara verilmesi gerekebilir. Bazı hamileler üzerinde yapılan araştırma ve incelemeler kolşisin tedavisinin hamilelikte kullanılmasının çok fazla zararının olmadığı görüşündedir. Ayrıca zararları da göz önünde bulundurulmalı hamilelik buna göre planlanmalıdır ve öncesinde hastaları takip eden doktorlarının onayları alınmalıdır.

AKDENİZ ATEŞİ HASTASI HAMİLELERDE KOLŞİSİN TEDAVİSİ

Kolşisin tedavisi gören hamilelerin doktorlarının takipleri altında yapılması ve özellikle amniyosentez yapılarak her hangi bir sorun olup olmadığının incelenmesi gereklidir. Kolşisin tedavisinin emzirme döneminde de çok zararlı olmadığı belirtilse de kolşisin dozu ayarlanabilir.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

AKDENİZ ATEŞİ HASTALARINDA HAMİLELİK NASIL DEVAM EDER?

Akdeniz ateşi hastası hamilelerde amiloidoz oluşmuş ise, tedaviden önce doğum yapmış bazı hastaların verilerine göre ilk hamilelikleri normal geçse de ikinci hamileliklerinin oldukça ağır ve zor geçtiği konusunda bilgiler vardır.

Örneğin ikinci hamilelikler daha ilk ayda başlayan çok yoğun karın ağrıları, yan ağrıları, bel ağrıları, aşırı uykusuzluk, dayanılması zor yorgunluk, halsizlik, kansızlık, diz ağrıları, idrarda yanma hissi, çok sık idrara çıkma, bazen kabızlık, bazen ishal 4-5 ay süren mide bulantısı, kusma ve bu sıkıntıların bazı hastalarda 9 ay boyunca devam edebildiği ve hamileliği oldukça zorlaştırdığı ve normal hamilelere göre FMF hastalarında daha fazla varis, bacaklarda şişme özellikle de birden sonraki hamileliklerde görüldüğü hakkında bilgiler vardır.

Ayrıca 2-3’üncü çocuklarda taşıyıcılık veya hasta olma riski daha fazla olduğu genel olarak görülmüştür. Bütün bu verilere bakılarak hamilelik dönemi göz önünde bulundurulmalı ve takip edilerek doğuma kadar hamile izlenmelidir.

FMF (AKDENİZ ATEŞİ) HASTALIĞI KISIRLIĞA NEDEN OLUR MU?

FMF hastalarının tedavisi için verilen kolşisinin etken maddesi ile sperm hareketliliği arasında bir ilişki olduğu hakkında görüşler olduğu gibi ilaçtan çok hastalığın kendisinin bu tür etkilere neden olabildiği hakkında da görüşler vardır. İlacın yan etkisi olduğu bilinen sperm hareketliliği tedavi kesildiği zaman geçtiği hakkında bilgiler olmakla birlikte, FMF hastalığının da kısırlık yaptığı bazı verilere göre öne sürülmektedir. Yineleyen ataklara bağlı olarak gelişen karın içi yapışıklıklarının ve hastalığın doğurganlık yeteneğini kaybetmesi sonucu da kısırlığa sebep olabildiği sanılmaktadır. Bu nedenden dolayı kolşisin tedavisinin sanılanın aksine kısırlık riskini azalttığı da bilinmektedir. Kısacası bu konu biraz karışık ve tam olarak net bir bilgi bulunmamaktadır.

AKDENİZ ATEŞİ HASTASI HAMİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yıllardır birçok akdeniz ateşi hastası, hastalığını bilmeden sağlıklı bebek sahibi olmuşlardır. Ancak hamileliklerinde zor dönemler geçirdiğini ifade eden hastalar da olmuştur. Çocukluğundan yetişkinliğe kadar Akdeniz ateşi hastalığının birçok bulgusunu yaşamasına rağmen hastalığı 30’lu yaşlara kadar teşhis edilemeden çocuklarını büyütmüş anneler de bulunmaktadır.

Akdeniz ateşi hastası hamileler aşırı reflü ve gaz sorunu yaşayabildikleri için, hamilelikleri süresince hazır gıdalardan (çikolata, turşu, acı, ekşi, hazır pişmiş yemekler, dondurulmuş gıdalar, pizza, pide, hamburger, bisküvi, gofret tarzı gıdalar) gibi gıdalardan uzak durmaya çalışırlar ise reflü ve gaz ataklarını bir miktar da olsa azaltabilirler.

Akdeniz ateşi hastası hamileler atakları azaltmak için hamilelik döneminde de yapılabilen egzersizleri düzenli yaparlar veya düzenli yürürler ise eklem ve kas ağrılarını azaltmada veya bağırsak hareketlerini sağlamada faydalı olur.

Akdeniz ateşi hastası hamileler gazlı ve kafeinli içeceklerden (kola, gazoz, maden suyu, aşırı çay, kahve gibi) mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Akdeniz ateşi hastası hamileler çok uzun oturmamaya dikkat etmelidir. Uzun oturulan işlerde çalışan hamileler kısa aralıklar ile kısa yürüyüşler yapmalıdır.

Akdeniz ateşi hastası hamileler düzenli uyumaya, düzenli kalkmaya, düzenli beslenmeye dikkat etmelidir. Akdeniz ateşi hastası hamileler ev yemekleri yemeye özen göstermelidir. Akdeniz ateşi hastası hamileler mümkün olduğunca bol ılık su tüketmelidir. Akdeniz ateşi hastası hamileler süt, yoğurt gibi gıdaları ve meyveleri ılık tüketmelidir. Akdeniz ateşi hastası hamileler karın bölgelerini sıkacak giysilerden kaçınmalıdır. Akdeniz ateşi hastası hamileler karın bölgelerini ve ayaklarını sıcak tutmalıdır. Akdeniz ateşi hastası hamileler kontrollerini ihmal etmemeli, doktorları kolşisin ilacını kullanmayı devam etmelerini önermiş ise ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Akdeniz ateşi hastası hamileler bu tür önlemleri uygulamaya çalışırlar ise hamilelikerinde çekecekleri sıkıntıları bir miktar da olsa azaltabilirler.


Saat: 05:50

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.