Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Sağlıklı Beslenme Stratejileri (https://www.forumaski.com/genel-saglik/32715-saglikli-beslenme-stratejileri.html)

ira 15.05.2013 12:49

Sağlıklı Beslenme Stratejileri
 
“Bahar aylarında parmağımızı bile kıpırdatmak istemesek de, aslında bahar yorgunluğu adı verilen bu sorundan da basit beslenme stratejileri ile kurtulmak oldukça kolay!” diyen Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber’den yaz ayına özel öneriler…


Yaz yaklaşırken incelen, kısalan kıyafetler ve daha çok dışarıda vakit geçirerek sosyalleşme olgusunun artması, içimizdeki fit olma duygusunu harekete geçiriyor. Kışın kalın kazakların ve montların altına sakladığımız fazla kilolarımız ile endişelerimizin uyandığı mevsim bahar ile hepimiz bir an önce onlardan kurtulmak istemeye başlıyoruz.
Baharda bir yandan fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışırken, bir yandan vücudumuz yeni mevsime adapte olmaya çalışıyor. Bahar yorgunluğunun temel nedeni mevsim değişikliğine bağlı artan negatif iyonlar. Negatif iyonlar vücutta yorgunluğa ve halsizliğe neden olurken, pozitif iyonlar iyi hissetme ve mutluluk ile ilişkilendiriliyor. Mevsim değişikliğine bağlı bozulan iyon dengesi yeniden oluşana kadar bahar yorgunluğu devam edebiliyor. Bahar yorgunluğunu engelleyecek beslenme stratejileri ile bu yorgunluktan daha kısa sürede kurtulmak mümkün.
Bahar yorgunluğunu beslenme ile yenin
Az ve sık beslenin
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Her besin tüketiminden 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Açlık süresi uzadıkça kan şekerinde oluşan düşmeye paralel yorgunluk düzeyi artar. Öğünlerde aşırı miktarda besin tüketmek yerine az ve sık beslenmek, kan şekerinizde oluşacak dalgalanmaları azaltacağından ötürü kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Günde en az 2 litre su için
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Vücutta su oranının azalması, halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir. Vücuttan su kaybını engellemenin en kolay yolu, susuzluk hissinin oluşmasını beklemeden su içmektir. Bahar ayları boyunca günde en az 2 litre su içmek gereklidir.
Kan şekerinizi hızlı yükselten besinlerden kaçının
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kan şekerini hızlı yükselten besinler, aynı zamanda kan şekerini daha hızlı düşürür. Kan şekerinde meydana gelen hızlı düşüş, bahar yorgunluğunun artmasına yol açabilir. Bu nedenle beyaz un ve beyaz şeker içeren ve kan şekerinde dalgalanmalara yol açan besinlerden mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir.
Ağır yemeklerden uzak durun
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kızartma ve kavurma gibi yüksek yağ içeren ya da hamur işleri gibi sindirimi zor gıdalardan bahar süresince uzak durmanız sağlıklıdır. Bu tür yiyecekler, öğün sonrası uykunuzun gelmesine neden olabilir.
Günde en az 5 porsiyon taze meyve-sebze tüketin
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Yapılan araştırmalar, kaliteli bir yaşam için günde 5 porsiyon çiğ sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar vücudun daha enerjik olmasını sağlamanın yanı sıra, çevresel faktörler nedeniyle oluşan hücre yaşlanmasını da yavaşlatır.


Saat: 13:51

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.